Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46615.10.20124

5045-2009 (001, 084)

Sopimus maaseutuhallintopalveluiden järjestämisestä (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 466

Vt. elinkeinojohtaja Niko Kyynäräinen 4.10.2012:

Laki maaseutuhallinnon järjestämisestä kunnissa (2010/210) 4 §:ssä todetaan seuraavasti: Kunnan on muodostettava maaseutuhallinnon tehtävien hoitamiseksi toiminnallinen kokonaisuus, jonka alueella toimii vähintään 800 maatalouden tukihakemuksen tehnyttä luonnollista henkilöä tai yhteisöä. Lisäksi edellytetään, että tehtäviä hoitaa yhteisen johdon alaisuudessa vähintään viisi viranhaltijaa tai toimihenkilöä, joista yksi päätoimisesti hoitaa maaseutuhallinnon tehtäviä ja johtaa tehtäviä hoitavaa yksikköä. Mikäli edellä esitetyt vaatimukset eivät täyty, kunnan on liityttävä vaatimukset täyttävään yhteistoiminta-alueeseen.

Turun kaupungin maaseutuhallinto on tällä hetkellä järjestetty siten, että Turku kuuluu yhteistoiminta-alueeseen, jossa Lieto on isäntäkunta. Yhteistoiminta-alueeseen ovat kuuluneet Liedon lisäksi Auran, Marttilan, Ruskon  ja Tarvasjoen kunnat sekä vuoden 2013 alusta lukien Koski Tl. Yhteistoiminta-alueella oli 942 tukea hakenutta maatilaa vuonna 2009. Yhteistoiminta-alueella työskentelee tällä hetkellä 4 viranhaltijaa tai toimihenkilöä. Lisäksi maaseututoimen palveluksessa työskentelee kaksi määräaikaista kausityöntekijää.

Nousiaisten, Maskun ja Mynämäen kunnat sekä Naantalin ja Raision kaupungit ilmaisivat halukkuutensa liittyä Liedon kunnan isännöimään yhteistoiminta-alueeseen siten, että yhteistoiminta-alueen toiminta voi käynnistyä 1.1.2013. Uudessa yhteistyön mallissa Lieto toimii edelleen isäntäkuntana, tuensaajatiloja olisi 1680 ja maaseutuhallinnon tehtäviä hoitaisi yhteensä 7 henkilöä. Alueellinen maaseututoimisto säilyy Liedon kunnan organisaatiossa ja on Liedon kunnan hallintosäännön alainen. Lisäksi maaseutuhallinnon toimipisteet sijaitsevat jatkossa Nousiaisten, Ruskon ja Kosken Tl kunnissa. Turun kaupungin toimipiste Paattisilla on lakkautettu vuoden alussa. Maaseutuhallinnon kustannukset jaetaan kuntien kesken aktiivitilojen lukumäärän mukaisessa suhteessa.

Liittyvät kunnat ovat hyväksyneet sopimusluonnoksen maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä. Myös toiminnassa jo aikaisemmin mukana olleiden kuntien tulisi hyväksyä uudistettu sopimusluonnos.

Sopimusluonnos maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Turun, Ruskon, Kosken Tl, Nousiaisten, Mynämäen, Naantalin, Raision ja Maskun alueella on esityslistan oheismateriaalina.

Kaupunginhallitus päättänee hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Turun, Ruskon, Kosken Tl, Nousiaisten, Mynämäen, Naantalin, Raision ja Maskun alueella siten, että sopimus tulee voimaan 1.1.2013.

Liite 1Sopimusluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen maaseutuhallintopalvelujen järjestämisestä Auran, Liedon, Marttilan, Tarvasjoen, Turun, Ruskon, Koski Tl:n, Nousiaisten, Mynämäen, Naantalin, Raision ja Maskun alueella siten, että sopimus tulee voimaan 1.1.2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMuut kunnat
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKyynäräinen Niko


Liitteet:

Kh § 466
Liite 1:Sopimusluonnos