HANKE-ESITYS 14.9.2012 / JK, SS

Opetus- ja kulttuuriministeriölle

 

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun strateginen hanke 2012 - 2016

 

Kuvaus

 

Vuoden 2010 OKM:n palautteen mukaisesti: "Turun AMK:n ja SAMKin tulee jatkaa yhteistyön ja työnjaon syventämistä sekä koulutuksen päällekkäisyyksien karsimista niin, että korkeakoulujen koulutusohjelmarakenteet ja koulutustarjonta on uudistettu vuoden 2012 loppuun mennessä." Vuoden 2011 palautteessa todettiin, että "Strategiayhteistyö Turun AMK:n ja SAMKin välillä ei ole tuottanut tuloksia eikä ammattikorkeakoulujen strategisiin haasteisiin ole näiltä osin pystytty vastaamaan."

 

Osana aloituspaikkaleikkauksia tehtiin vuoden 2012 aikana myös uudistuksia koulutusrakenteisiin ja profilointiin. Ylläpitäjien tekemillä päätöksillä luodaan paremmat edellytykset jatkotyölle ja yhteisten vahvuusalueiden tunnistamiselle.

SAMKin ja Turun AMK:n ylläpitäjät ovat sitoutuneet kehittämään strategista yhteistyötä, jonka tuloksena toteutetaan valittuun liittoumamalliin tähtääviä rakenteellisia uudistuksia. Uudistuksista sovitaan siten, että ne sisältyvät vuoden 2013 syksyllä tehtäviin toimilupahakemuksiin.

 

Strategisessa yhteistyössä yhdistetään voimavaroja luoden edellytyksiä tulokselliselle innovaatiotoiminnalle sekä karsitaan toiminnassa havaittuja mahdollisia tarpeettomia päällekkäisyyksiä. Yhteistyön vahvistaminen ja innovaatiotoiminnan kehittäminen perustuu alueen vahvuuksiin ja lounaisrannikkoyhteistyössä (LOURA) tunnistettuihin toimintaympäristön ja osaamisen kehittämisen kohteisiin.

 

 

Tavoitteet

 

Strategisen hankkeen yleisenä tavoitteena on

parantaa korkeakoulujen koulutuksen, tutkimuksen ja kehitystyön mahdollisuuksia, ja tätä kautta tukea SAMKin ja Turun AMK:n vaikutusalueiden kilpailukykyä ja vetovoimaa

kehittää korkeakoulujen rakennetta niin, että niiden taloudellisuus, yhteistyö, työnjako ja profiloituminen tehostuvat

edistää korkeakoulujen toiminnan ohjautumista alueen tarpeiden mukaisesti.

 

Hankkeen konkreettisena tavoitteena on luoda korkeakoulujen välille alueen vahvuuksiin pohjautuva pysyvä strateginen integraatio, jonka kautta yhdistetään voimavaroja luoden edellytyksiä vaikuttavalle koulutus- ja TKI-toiminnalle sekä karsitaan toiminnassa hahmotettuja tarpeettomia päällekkäisyyksiä.

 

 

Alku ja loppu

 

Käytännön työ alkaa 1.10.2012 ja päättyy 31.12.2016

 

 

Eteneminen

 

Strategisen hankkeen toteutus jakaantuu neljään vaiheeseen:

1.Selvitys. Selvityksen tekemiseen kiinnitetään ulkopuolinen selvitysmies, jonka tarkoitus on tehdä ehdotus yhteistyön toiminnallisista, rakenteellisista ja hallinnollisista järjestelyistä (toimeksianto liitteenä) (1.10.2012 – 31.3.2013).

2.Järjestäytyminen. Selvityksen perusteella laaditaan SAMKin ja TurunAMK:n välille yksityiskohtainen sitova yhteistyösopimus, järjestäydytään perustamalla sovitut hallinnolliset rakenteet sekä sisällytetään strategiayhteistyö ammattikorkeakoulujen toimilupahakemuksiin (1.4.2013 - 31.12.2013).

3.Toimeenpano. Uusittuihin toimilupiin perustuen toteutetaan sovitun strategiayhteistyön mukaiset toimenpiteet sovittujen hallinnollisten rakenteiden ohjauksessa (1.1.2014 – 30.6.2015).

4.Koordinaatio. Sopimuksen toteutumista sekä toiminnan käynnistymistä ja tuloksellisuutta edistetään koordinaatio- ja ohjausmenettelyllä ja ratkaistaan mahdolliset yhteistyön etenemisen esteet (1.7.2014 – 31.12.2016).

 

 

Rahoitus

 

RAHOITUS (1000 €)

2013

2014

2015

2016

Ylläpitäjät (Turku ja SAMK Oy)

60.000

 

 

 

OKM2

90.000

 

 

 

EU

 

 

 

 

Muu ulkop. rahoitus

 

 

 

 

 

150.000

 

 

 

MENOT (1000 €)

 

 

 

 

Palkat

 

 

 

 

Palveluiden ostot

 

 

 

 

Matkakustannukset

 

 

 

 

Materiaalikustannukset

 

 

 

 

Muuta kustannukset

 

 

 

 

1Omarahoitus, oltava vähintään 40 % OKM-rahan ja omarahoituksen loppusummasta

2Enintään 60 % OKM-rahan ja omarahoituksen loppusummasta

 


Liite

 

Selvitysmiehen toimeksianto

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ylläpitäjänä sekä Turun kaupunki Turun ammattikorkeakoulun (Turun AMK) ylläpitäjänä asettavat selvitysmiehen selvittämään SAMKin ja Turun AMK:n välisen strategisen yhteistyön kehittämistä korkeakouluosaamiseen perustuvassa lounaisrannikon innovaatioympäristössä.

Selvityksen konkreettisena tavoitteena on tehdä ehdotus korkeakoulujen välille alueen vahvuuksiin pohjautuvaksi pysyväksi strategiseksi integraatioksi, jonka kautta yhdistetään voimavaroja luoden edellytyksiä vaikuttavalle koulutus- ja TKI-toiminnalle sekä karsitaan toiminnassa hahmotettuja tarpeettomia päällekkäisyyksiä.

Selvitysmieheksi nimetään nimike Etunimi Sukunimi.

Selvitysmiehen tehtävänä on selvittää:

1) Millaiset toiminnalliset järjestelyt ovat edellytyksenä yhteistyölle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja mille ammattikorkeakoulujen toiminnan osa-alueille strategista yhteistyötä kohdennetaan.

2) Millaiset rakenteelliset järjestelyt (ml. yhteiset infrastruktuurit ja investoinnit) ovat edellytyksenä yhteistyön, työnjaon ja profiloitumisen menestykselliselle toteuttamiselle?

3) Millaiset hallinnolliset järjestelyt takaavat strategisen integraation kehittämiselle tarvittavan tehokkaan ja joustavan koordinaation ja ohjauksen?

Ehdotusta laadittaessa tulee ottaa huomioon valtakunnallinen ammattikorkeakoulu-uudistus, ammattikorkeakoulukentässä käyttöön otetut liittoumamallit, alueen elinkeinoelämän painotukset sekä kansainvälistymisen ja ulkopuolisen rahoituksen lisäämisen haasteet.

Selvitysmiehen tehtävänä on laatia selvityksestä tiivis tekstimuotoinen raportti, jonka tulee olla käytettävissä jatkovalmistelussa taustamateriaalina. Selvitysmiehen työn tulee valmistua 31.3.2013 mennessä. Väliraportti tulee laatia 31.12.2012 mennessä.

Selvitysmiehen tueksi ja työtä ohjaamaan tullaan kutsumaan asiantuntijoista koostuva tukiryhmä. Tukiryhmään pyydetään OKM:n, SAMKin, Turun AMK:n, Porin kaupungin ja Turun kaupungin sekä elinkeinoelämän edustajat.

Selvitystyön aikana tulee kuulla tarpeellisessa määrin OKM:n ammattikorkeakoulutuksesta vastaavia henkilöitä, ammattikorkeakoulujen johtoa ja ylläpitäjien edustajia, lounaisrannikkoyhteistyöhön osallistuvien kaupunkien johtoa sekä keskeisiä alueen yrityselämän ja sidosryhmien edustajia.