Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42917.09.20123

10152-2012 (010, 011)

Ympäristöterveydenhuollon organisointi (Kj)

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon organisatorista asemaa selvitellyt työryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Työryhmä esittää raportissaan, että ympäristöterveydenhuolto siirrettäisiin sosiaali- ja terveystoimesta 1.1.2013 alkaen ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisuuteen. Asian jatkovalmistelua varten kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättäisi pyytää asiasta lausunnot peruspalvelulautakunnalta sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta.

Kh § 429

Vs. johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 10.9.2012:

Kaupunginvaltuuston 29.11.2010 hyväksymään Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvioon sisältyi seuraava lauseke:

”Selvitetään keskushallinnon toimesta yhdessä peruspalveluiden ja ympäristönsuojelutoimiston kanssa ympäristöterveydenhuollon toimintojen uudelleenorganisointi.”

Asiaa on selvitelty työryhmässä, jonka jäseninä ovat olleet:

- palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen (pj.)

- tulosaluejohtaja Anne Santalahti

- va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu

- Tamara Fomin (henkilöstön edustaja)

- Jari Tulonen (henkilöstön edustaja)

- Tapsa Ruusunen (luottamusmies)

Työryhmä on työnsä aikana selvittänyt kolmea organisoitumisen vaihtoehtoa:

- nykymallilla jatkaminen

- sijoittuminen yksiköksi perusterveydenhuoltoon

- sijoittuminen yksiköksi ympäristö- ja kaavoitusvirastoon

Työryhmä on työnsä aikana kuullut ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokista ja haastatellut (osa työryhmän jäsenistä) kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivosta.

Työryhmä on päätynyt esittämään ympäristöterveydenhuollon siirtämistä ympäristö- ja kaavoitusvirastoon 1.1.2013 alkaen. Työryhmä on esittänyt raportissaan seuraavia perusteluja siirrolle:

- elintarvike- ja terveydensuojelulain tarkoittamien huoneistojen valvonnassa (rakenteiden soveltuvuus, määräykset) on usein yhteistyötä rakennusvalvonnan kanssa, samoin tarvittavien lupien koordinoinnissa

- mm. jätteistä ja roskaamisesta aiheutuvaa terveyshaittaa hoidetaan yhdessä ympäristösuojelutoimiston kanssa

- ympäristöterveydenhuolto antaa lausuntoja ympäristö- ja kaavoitustoimelle mm. kaavoista, ympäristöluvista, jäte- ja hulevesien johtamisesta, elintarvike- ja terveydensuojelulain tarkoittamien huoneistojen rakennusluvista

- STM:n Sosiaali- ja terveyspolitiikan strategia 2020 tähtää mm. ympäristöterveydenhuollon vaikuttavuuden lisäämiseen kaikessa alueiden käytön suunnittelussa ja poikkihallinnollisen yhteistyön lisäämiseen ilmasta, maaperästä, vedestä ja elintarvikkeista aiheutuvien terveysriskien vähentämiseen. Strategia painottaa kaavamenettelyn, ympäristövaikutusten arviointimenettelyn sekä ympäristölupamenettelyn toimivuutta ihmisen toiminnassa (ympäristössä) aiheutuvien terveyshaittojen arvioinnissa ja ehkäisyssä.

- ympäristöterveydenhuollon varautumiseen liittyvät asiat liittyvät läheisesti ympäristöön

- ympäristö- ja kaavoitustoimen johdon mukaan ympäristöterveydenhuollon siirtäminen ko. virastoon on toivottava asia ja järjestely toimii hyvin kunnissa, joissa organisaatio näin on hoidettu

- resurssiongelmiin ehkä saatavissa parannusta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 10.9.2012:

Ympäristöterveydenhuollon organisointia selvittänyt työryhmä on esittänyt, että ympäristöterveydenhuolto siirrettäisiin ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisuuteen.

Mahdollisen siirron lähtökohtana tulee olla, että itse siirto ei aiheuta lisäresurssitarvetta ja että toimintaan kohdistuvat resurssit siirtyvät täysimääräisinä siirron yhteydessä.

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä tulee asiasta pyytää lausunnot peruspalvelulautakunnalta sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta. Asian jatkovalmistelussa tulee täsmentää ympäristöterveydenhuollon resurssitarpeet. Mahdolliset resursointiin liittyvät päätökset tehdään erikseen.

Kaupungin yhteistyötoimikunta käsittelee asiaa kokouksessaan 18.9.2012.

Oheismateriaali 1Työryhmän raportti

EhdotusKaupunginhallitus päättää pyytää peruspalvelulautakunnalta sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta 12.10.2012 mennessä lausunnot ympäristöterveydenhuollon organisointia koskevasta työryhmän raportista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupPeruspalvelulautakunta
laupYmpäristö- ja kaavoituslautakunta


Liitteet:

Kh § 429
Liite 1:Työryhmän raportti