Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43617.09.201210

6992-2010 (002, 042)

EVIVA-hankkeen tilannekatsaus (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyi kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien kehittämän EVIVA-hankkeen suunnitelman 31.1.2011 § 55. Hankkeen tavoitteet keskittyvät ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen kehittämiseen yhteistyössä eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin kesken vv. 2011 - 2015. Kevään 2012 aikana EVIVA-hankkeen toiminnot ovat käynnistyneet Runosmäki-Raunistulan pilottialueella. Hankkeen puolivuotisraportti, jossa luodaan katsaus toimintaohjelman toimenpiteisiin, tuloksiin sekä tulosten arviointiin ajalta 1.1. - 15.8.2012 esitetään merkittäväksi kaupunginhallituksen tiedoksi.

Kh § 436

 

 

Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia, hankekoordinaattori Riitta Luoma 4.9.2012

 

EVIVA, ennaltaehkäisevän ja virikkeellisen vapaa-ajan toimintaohjelma, on Turun kaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimen yhteinen asukkaiden hyvinvoinnin tukemiseen ja vapaa-ajanpalvelujen kehittämiseen tähtäävä hanke vuosille 2011–2015. Kaupunginhallitus hyväksyi 31.1.2011 (§ 55) EVIVA-suunnitelman vuosille 2011–2015 ja palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja asetti hankkeen 24.2.2011 (§ 14).

 

EVIVA-toimintaohjelman tavoitteena on ennaltaehkäisevää vapaa-ajanpalvelutoimintaa kehittämällä innostaa nykyistä suurempi osa kaupunkilaisista vapaa-ajanharrastusten pariin, lisätä asukkaiden osallisuutta ja vahvistaa poikkihallinnollista yhteistyötä. Tavoitteena on näin vähentää merkittävästi sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.11.2011 EVIVA-toimintaohjelman 500 000 euron rahoituksen vuodelle 2012. Vuoden 2012 ensimmäisellä puoliskolla EVIVA on yhteistyössä kaupungin hallintokuntien kanssa kehittänyt toimenpiteitä vastaamaan palvelukysynnän haasteisiin ja hillitsemään hyvinvointierojen kasvua. Tässä yhteistyössä on vapaa-ajanhallintokuntien lisäksi ollut mukana kasvatus- ja opetustoimi, sosiaali- ja terveystoimi ja kolmannen sektorin toimijat.

 

Kevään 2012 aikana EVIVA on käynnistänyt toimintansa ensimmäisellä pilottialueella Runosmäki-Raunistulassa. Puolivuotisraportissa 1.1-15.8.2012 luodaan katsaus toimintaohjelman toimenpiteisiin, niiden tuloksiin sekä tulosten arviointiin.

 

Toimenpiteet ajalta 1.1.2012-15.8.2012

Toimenpiteet ovat keskittyneet Runosmäki-Raunistulan pilottialueella tiedon kartoittamiseen alueesta, uusien palvelumallien kehittämiseen alueella kartoitettujen tarpeiden pohjalta, palveluiden viestinnän kehittämiseen, toimijoiden osaamisen tukemiseen sekä toimijoiden poikkihallinnollisen yhteistyön vahvistamiseen ja yhteistyön vahvistamiseen kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

 

Näiden toimenpiteiden lisäksi kevään aikana on aloitettu tarvekartoitukset Nummi-Halisten sekä Pansio-Jyrkkälän alueella. Jo aloitetut ja loppuvuodelle suunnitellut sekä päätetyt toimenpiteet toteutetaan rahoituksen puitteissa. Osa toimenpiteistä Nummi-Halisissa ja kokonaisuudessaan toimenpiteet Pansio-Jyrkkälässä voidaan aloittaa vasta vuoden 2013 alussa EVIVAn rahoituksen noustessa 2013 vuositasolle, 652 000 euroon.

 

Uusien palvelumallien kehittäminen

Käynnissä on 12 kehittämishanketta ja 9 pienempää palvelumallikokeilua pääasiassa Runosmäki-Raunistulassa, joissa testataan uusia asukkaiden toiveiden pohjalta räätälöityjä vapaa-ajan palveluita. Osa toiminnoista keskittyy myös Nummi-Halisiin ja Pansio-Jyrkkälään. EVIVAn rahoittamiin vapaa-ajan palveluihin on osallistunut vuoden 2012 aikana 15.8.2012 mennessä yhteensä 7020. Suurin osa näistä kehittämishankkeista ja palvelumallikokeiluista ovat käynnistyneet kevään ja kesän aikana 2012.

 

Kehittämishankkeiden lisäksi Runosmäki-Raunistulassa aloitti pilottina toukokuussa 2012 alueellinen vapaa-aika ohjaaja, jonka tehtävänkuvaa tullaan tarkastelemaan vuoden 2012 loppuun. Tavoitteena on testata tällaisen alueella poikkihallinnollisissa tehtävissä toimivan vapaa-aikaohjaajan työnkuvaa, joka keskittyy vähän tai ei lainkaan harrastavien asukkaiden saavuttamiseen ja asiakasohjaukseen vapaa-ajan harrastusten pariin sekä poikkihallinnollisen yhteistyön tiivistämiseen alueen vapaa-aika tarjonnan näkökulmasta. Vuoden 2012 lopussa pystymme arvioimaan työnkuvaa reilun puolen vuoden ajalta ja päättämään jatkotoimenpiteistä.

 

Osallisuuden edistäminen

Asukkaiden osallisuus uusien palveluiden kehittämisessä on aloitettu Runosmäki-Raunistulassa, Nummi-Halisissa ja Pansio-Jyrkkälässä. Asukkaiden tarpeita vapaa-ajan palveluiden suhteen on kerätty tietyille kohderyhmille suunnatuilla kyselyillä ja tarpeiden kartoitusta varten kehitetyllä jalkautumispisteellä, joka tiedonkeruun lisäksi lisää tietoisuutta alueen omista harrastusmahdollisuuksista.

 

Jalkautumispiste on tavoittanut yhteensä n. 450 kaupunkilaista viidellätoista jalkautumiskerralla. Sen edut aiemmin käytettyihin osallistamisen menetelmiin palautteen ja tiedon keräämisessä vapaa-ajan palveluiden suhteen ovat selkeät. Osallistettavien määrää voi pitää hyvänä otoksena, ja jalkautumispisteen osallistamisilla tuotettiin arvokasta tietoa, millä kehitetään alueiden tarpeisiin sopivia palveluja ja vähän tai ei lainkaan harrastavien aktivoimiseksi sopivaa hyvinvointiviestintää. Jalkautumispisteen rinnalla tullaan kehittämään jatkossa monipuolisia osallistamisen työtapoja tavoittaaksemme myös erityisesti valitut kohderyhmät, joilta tiedonsaanti on jäänyt vähemmälle.

 

Jatkotoimenpiteenä osallisuuden lisäämiseksi tullaan resurssien puitteissa toteuttamaan myöhemmin vapaa-ajan palveluiden suunnittelutyöpajoja, joissa asukkaiden on mahdollisuus osallistua oman alueensa vapaa-ajan palveluiden suunnitteluun ja mahdollisesti myös toteutukseen. Käynnissä olevien hankkeiden sisällä on käytetty useita erilaisia osallistumisen tapoja, joissa asukkaat pääsevät itse suunnittelemaan tulevaa palvelua ja myös toteuttamaan toimintaa.

 

Viestinnän kehittäminen

Jalkautumispiste on ollut myös osa alueellisen poikkihallinnollisen viestinnän kehittämistä. Yhteisen alueellisen vapaa-ajan viestinnän kehittäminen on tiivistänyt poikkihallinnollista yhteistyötä liikunnan, kulttuurin ja nuorison välillä. On syntynyt yhteinen tavoite hyvinvointiviestinnästä alueittain.

 

Hyvinvointia liikkeellä on yksi toiminnassa olevista osahankkeista, jossa kehitetään yhteisiä viestinnän tapoja liikunnan, nuorison ja kulttuurin kanssa. Runosmäki-Raunistulassa on saatu onnistuneita kokemuksia yhteisten viestintätempausten puitteissa. Näissä pienissä tapahtumissa on ollut aina liikunnallista tai kulttuuriin liittyvää toimintaa, jonka ohessa on kerrottu alueen harrastus- ja vapaa-ajan toiminnasta. Tilaisuuksissa on tavoitettu EVIVAn näkökulmasta valittuja kohderyhmiä ja tiedotetuista harrastustoiminnoista omalla alueella ollaan oltu kiinnostuneita.

 

Osaamisen tukeminen

Palvelumallien kehittämisen tueksi EVIVA on kevään 2012 aikana järjestänyt alueellisia työpajoja, seminaarin ja ensimmäisen palvelumuotoilukoulutuksen. Nämä tilaisuudet ovat lisänneet verkostoitumista niin poikkihallinnollisesti kuin kolmannen sektorinkin välillä ja synnyttäneet uusia palvelumalli-ideoita. Ensimmäisessä palvelumuotoilun koulutuksessa otettiin ensiaskeleet kohti asukkaita osallistavaa palvelumuotoilua. Koulutus, seminaarit ja aluetapaamiset jatkuvat syksyllä.

Talous ja hankesuunnitelman mukainen vuosikasvu

Suurin osa hankkeelle vuodelle 2012 varatusta 500 000 euron rahoituksesta on suunnattu palvelujen ostoihin, kehittämishankkeiden ja palvelumallikokeilujen rahoitukseen sekä hankkeen henkilöstökuluihin, Loppuvuoden osalta rahoitus on sidottu uusien palvelumallien kehittämiseen ja näihin liittyvien toimenpiteiden rahoitukseen. Tämänvuotinen 500 000 euron vuositaso rahoituksessa on ollut riittävä, sillä hanke on toiminut pääasiassa yhdellä suuralueella.

 

Vuoden 2013 aikana toimenpiteitä toteutetaan kolmella suuralueella. Runosmäki-Raunistulassa resursseja tarvitaan toimintojen juurruttamiseen ja uusien palvelumallien integroimiseen osaksi hallintokuntien arkea. Nummi-Halisten alueella resurssien tarve kohdistuu palvelumallikokeilujen käynnistämiseen ja Pansio-Jyrkkälässä tiedon keräämiseen sekä palvelumallisuunnitteluun ja toimintojen käynnistämiseen. Näin ollen on perusteltua varautua vuoden 2013 EVIVA-toimintaohjelman rahoituksessa kaupunginhallituksen hyväksymän hankesuunnitelman mukaiseen tasoon 652 000 euroa.

 

EVIVA on edistänyt toimintaohjelman tavoitteiden mukaisesti kaupunkilaisten vapaa-ajan aktiivisuuden ja hyvinvoinnin lisäämistä kehittämällä vapaa-ajantoimintaa poikkihallinnollisessa yhteistyössä vapaa-ajanhallintokuntien, kasvatus- ja opetustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. EVIVAn toimenpiteet ovat osallistaneet yhteensä 10 410 turkulaista 1.1-15.8.2012 välisenä aikana. Vuosille 2013–2015 tullaan tarvitsemaan projektisuunnitelman mukaista rahoitusta, jotta EVIVAn tavoitteet voidaan saavuttaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 12.9.2012:

EVIVA- hankkeen tilanne- ja talouskatsaus on merkitty tiedoksi kulttuurilautakunnassa 29.8.2012 § 133, liikuntalautakunnassa 28.8.2012 § 94 ja nuorisolautakunnassa 30.8.2012 § 89.  Hankkeen raportti ajalta 1.1–15.8.2012 on käsitelty 5.9.2012 hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmässä.

Lisäksi totean, että hankkeen vaikuttavuuden arviointiin tarvittavien seurantavälineiden kehittämisen ja toiminnan seurannan tulee olla uusien toimintojen ja toimenpiteiden rinnalla keskeisessä asemassa, jotta hankkeen visio ”Turussa 10.000 uutta vapaa-ajallaan aktiivista asukasta” voi toteutua.

Liite 1EVIVA ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika/Puolivuotisraportti 1/12

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi EVIVA – hankkeen raportin ajalta 1.1.–15.8.2012.

Lisäksi kaupunginhallitus korostaa, että EVIVA-hankkeelle asetettujen tavoitteiden mittaamiseen ja seurantaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta


Liitteet:

Kh § 436
Liite 1:EVIVA ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika/Puolivuotisraportti 1/12