Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43017.09.20124

7453-2012 (014)

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2012 kuntavaaleja varten (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 430

Luottamuselintoimikunta 6.9.2012:

Kunnallisvaalit toimitetaan sunnuntaina 28.10.2012. Vaaleissa sovelletaan vaalilakia (714/1998) sekä kuntalain kunnallisvaaleja koskevia säännöksiä. Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita tulee olla kuitenkin vähintään kolme. Lisäksi kunnanhallituksen on asetettava laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä ja kotiäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kunnallisvaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin vastaavasti edustaa kunnassa edellisissä kunnallisvaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä

Poliittisen edustavuuden ohella tulevat noudatettavaksi tasa-arvolain määräykset, jotka edellyttävät, että jäseniksi ja varajäseniksi valitaan sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia. Osuus lasketaan kunkin lautakunnan ja -toimikunnan osalta erikseen sekä lisäksi erikseen varsinaisten ja varajäsenten osalta.

Liite 1Vuoden 2012 kunnallisvaalien vaalilautakunnat ja -toimikunnat

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

- asettaa vuoden 2012 kunnallisvaaleja varten vaalilautakunnat ja -toimikunnat liitteen 1 mukaisesti,

- valita vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin liitteessä 1 mainitut henkilöt,

- määrätä ehdotetut puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ja

- määrätä varajäsenten sijaantulojärjestyksen ehdotuksen mukaiseksi lukuun ottamatta kotiäänestystä varten asetettua vaalitoimikuntaa sekä

- oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoja koskevat tarvittavat henkilötarkistukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskusvaalilautakunta


Liitteet:

Kh § 430
Liite 1:.Vuoden 2012 kunnallisvaalien vaalilautakunnat ja -toimikunnat