Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41205.09.20121
Kaupunginhallitus43217.09.20126

4333-2012 (016, 041)

Kiinteistöliikelaitoksen selvitys talousarviossa 2012 pysymiseksi (Kj)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on antanut pyydetyn selvityksen vuoden 2012 taloustilanteesta ja arvionsa sille asetetuissa tavoitteissa pysymisestä. Apulaiskaupunginjohtaja on täydentänyt selvitystä omalta osaltaan.

Kilajk § 412

Kiinteistöliikelaitos, Tapio Siirto ja Timo Sankari 04.09.2012:

Kaupunginhallitus (Kh § 261) edellytti Kiinteistöliikelaitosta laatimaan toiminta- ja taloussuunnitelman talousarviopoikkeamien kaventamiseksi siten, että suunnitelman toimenpiteet johtavat pysyviin vaikutuksiin myös talousarviovuodelle 2013. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta lähetti 14.6.2012 (Kilajk § 316) selvityksen kaupunginhallitukselle.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat menoerät ovat palvelujen hankinnat (noin 71 % menoista) ja henkilöstökulut (noin 19 % menoista). Palvelujen hankinnat perustuvat suurelta osin jo tehtyihin sopimuksiin. Kaupungin omistamien tuottajayhtiöiden kanssa solmittujen ylläpitosopimusten osuus menoista on noin 37 %. Vuoden 2012 ylläpitosopimukset (alv 0 %) ovat:

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, katualueiden ylläpito, 9.182.744 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, viheralueiden ylläpito, 5.607.622 euroa

Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy, kiinteistönhoito, 646.293 euroa

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy, rakennusten kunnossapito, 1.300.000 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:n ylläpitosopimusten vuosittaiset sopimussummat tarkastettiin puitesopimuksen mukaisissa sopimusneuvotteluissa. Vuoden 2011 sopimussummia korjattiin mm. indeksikorotuksella sekä sisältömuutosten vaikutuksilla. Ylläpitourakasta on poistunut mm. ulkoliikuntapaikkojen hoito (siirtynyt Liikuntapalvelukeskuksen maksettavaksi), urakoitsijalta Kiinteistöliikelaitokselle siirtyneet sähkö- ja vesilaskut sekä Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 keskustan tehostettu hoito. Rakentamisen myötä kasvanut hoidettavien katu- ja viheralueiden määrä huomioitiin sopimussummassa. Osa sopimusten sisältämistä tehtävistä on muutettu erikseen laskutettavaksi lisätyöksi. Samassa yhteydessä tehtiin vähäisiä hoitotason laatumuutoksia viheralueiden osalta. Sopimussummat ovat molempien osapuolten tarkastamia ja hyväksymiä.

Vuoden 2012 rakentamisen sopimukset (alv 0 %) ovat:

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, katualueiden rakentaminen, 8.000.000 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, viheralueiden rakentaminen, 3.200.000 euroa

Katu- ja viheralueiden rakentamisen osalta Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:ltä on tilattu urakoita noin 16.350.000 euron edestä. Summa sisältää myös kuluneiden asfalttipintojen uusimisen noin 3 milj. euroa, joka puitesopimuksen mukaisesti tilataan Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:n kautta. Tilauskanta ylittää puitesopimuksessa esitetyt vuosittaiset rakentamiskiintiöt.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat tuloerät ovat:

- Palvelumaksu (Kh)

- Maanvuokrat

- Maankäyttösopimuskorvaukset

- Rakennusten vuokrat

- Pysäköintimaksut

- Pysäköintivirhemaksut

- Myyntivoitot

Tulojen osalta noin 77 % on luonteeltaan sellaisia, että Kiinteistöliikelaitos ei voi juurikaan vaikuttaa niiden määrään.

Asunto- ja maankäyttöohjelman mukaan merkittävin kiinteistöjen myyntitulo on asuntotonttien osuus, joka on suuruudeltaan noin 7-8 milj. euroa. Muiden tonttien myynneillä lisättynä kokonaismyynti asettuu noin 13-14 milj. euroon.

Kiinteistöjen myyntien osalta on edelleen hyvin vaikea ennustaa mitään varmaa. Toteutuneita kiinteistökauppoja sekä kauppoja, joista on jo päätös/myyntiesitys tehty, on kertynyt yhteensä 9,5 milj. euroa. Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että osasta päätöksiä on valitettu.

Toteutuneiden kiinteistökauppojen lisäksi Kiinteistöliikelaitoksella on eri vaiheessa olevia myyntineuvotteluja 5,5 milj. euron arvosta. Taloustilanteen epävarmuus on jo käydyissä neuvotteluissa hillinnyt joidenkin toimijoiden investointihaluja/-kykyjä rahoituslaitosten korottaessa koko ajan marginaalejaan, joten kaikkia nyt neuvottelun alla olevia kauppoja ei todennäköisesti saada päätökseen ainakaan tämän vuoden aikana.

Kiinteistöliikelaitoksen henkilökunta tulee tekemään parhaansa haastavista talousnäkymistä huolimatta.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee Kiinteistöliikelaitoksen tekemän selvityksen tiedokseen ja lähettää sen kaupunginjohtajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 432

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Kiinteistöliikelaitos ei tule ennusteen mukaan saavuttamaan sille asetettua sitovaa tulostavoitetta (liikeylijäämä + poistot). Ennuste jää 4,2 milj. euroa budjetoidusta. Merkittävimmät poikkeamat ovat maankäyttösopimustulojen vähentyminen ja kiinteistöjen myyntivoittojen jääminen suunniteltua pienemmäksi. Nettoinvestointien summan ennustetaan siten samalla kasvavan 3,7 milj. euroa suunnitellusta. Ennuste perustuu jo tehtyihin luovutuspäätöksiin ja markkinatilanteeseen.

Noin 1 miljoonan euron maakäyttösopimuskorvausten alenema on seurausta Telakkarannan ja Kakolan kaavoitettujen alueiden sopimuskorvausten kirjanpitokäytännöstä. Kaupunki on vastaanottanut sopimuskorvaukset täysimääräisenä ja ne ovat kirjautuneet Kiinteistöliikelaitoksen taseeseen ennakkotulona. Tuloslaskelmavaikutteisesti ennakkotulo kuitenkin purkautuu vasta vaiheittain investointien toteutumisasteen mukaisesti. Molemmat hankkeet ovat jonkin verran myöhässä ennakoidusta aikataulusta, mikä tulee aiheuttamaan kuluvana vuonna Kiinteistöliikelaitokselle noin miljoonan euron kirjanpidollisen vajeen tuloslaskelmaan.

Talousarviossa vuodelle 2011 kaupunginvaltuusto asetti Kiinteistöliikelaitoksen satunnaisten myyntivoittojen tavoitteeksi 20,2 milj. euroa. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan ehdotus talousarviotavoitteeksi oli vastaavasti 18 milj. euroa. Satunnaisten myyntivoittojen toteutuminen talousarvion mukaisesti on ollut haaste myös aiempina vuosina, sillä tulot muodostuvat taseessa olevasta myyntivalmiista omaisuudesta (määrä ja laatu) ja asiakkaiden kanssa toteutuneista kaupoista.

Vuonna 2010 myyntivoittojen tavoite oli 20 M€ ja niiden toteutuma tilinpäätöksessä 24,2 M€. Tuolloin Kiinteistöliikelaitos teki yhteensä 5,8 M€ ohjelukuaan paremman tuloksen. Toisaalta kyseisenä vuonna purettiin voimakkaasti taseessa olleiden myyntivalmiiden tonttien määrää.

Vuonna 2011 Kiinteistöliikelaitoksen myyntivoittotavoitteena oli vastaavasti 16,1 M€, josta tilinpäätöksen mukaan toteutui vain 14,9 M€. Liikelaitos kykeni kuitenkin tuolloin kompensoimaan muilla tuloillaan satunnaisten myyntivoittojen alijäämää siten, että se teki noin 1 miljoona euroa ohjelukua paremman tuloksen.

Ongelmaksi kuluvana vuonna on muodostunut toisaalta epävarma suhdannetilanne ja toisaalta se, että liikelaitos on realisoinut aiempina vuosina voimakkaasti sen taseessa ollutta valmista tonttivarantoa. Lähinnä markkinoiden epävarmuuden seurauksena on tässä vaiheessa toteutuneita kauppoja vasta 4,4 M€. Johtokunnan myyntipäätöksiä on 3,9 M€ ja valmiiksi neuvoteltuja kauppoja, joista johtokunnan päätös vielä puuttuu, on noin 1,4 M€.

Ratapihankadun ja Brahenkadun kulmassa olevan kiinteistön noin 1 miljoonan euron kauppa ei ole vielä toteutunut, sillä kaikki esisopimuksen ehdot eivät ole täyttyneet. Lisäksi ns. Sokan varikon toteutunut 1,25 miljoonan euron kauppa on edelleen varmistumatta tontin myynnistä tehdyn oikaisuvaatimuksen ja mahdollisen valituksen vuoksi. Eniten epävarmuutta liittyy kuitenkin vielä neuvottelujen alaisena oleviin kohteisiin, joita on yhä yhteensä noin 5,5 miljoonan euron arvosta.

Pahimmassa tapauksessa kaikkien epävarmuustekijöiden toteutuessa myyntitulot voivat jäädä ainoastaan 4,4 miljoonaan euroon ja parhaimmillaankin tullaan pääsemään reiluun 16 miljoonaan euroon. Talousarviotavoitetta satunnaisten myyntivoittojen osalta ei tulla saavuttamaan kuluvan vuoden aikana, mikäli kaupunki ei tule saamaan jotain täysin ennakoimatonta ostotarjousta esimerkiksi tällä hetkellä vuokralla olevien alueiden lunastamiseksi.

Tonttituotantoa ja myyntitoimenpiteitä tulee edelleen tehostaa talousarviossa pysymiseksi. Lisäksi liikelaitoksen tulee arvioida mahdollisuudet käyttötalousmenojensa alentamiseksi ja muiden tulojensa kasvattamiseksi ennustettua vajetta vastaavasti. Kaupungin rahoitustuloksen turvaamiseksi ja velkamäärän kasvun hillitsemiseksi Kiinteistöliikelaitoksen tulee mahdollisuuksien mukaan jarruttaa kuluvan vuoden investointejaan siten, että liikelaitoksen nettoinvestointitaso tasapainottuu talousarvion mukaiseksi.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Kiinteistöliikelaitoksen ja apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen tekemät selvitykset tiedokseen.

Samalla kaupunginhallitus edellyttää,

että Kiinteistöliikelaitos edelleen tehostaa tonttituotantoa ja myyntitoimenpiteitä talousarviossa pysymiseksi,

että Kiinteistöliikelaitos arvioi mahdollisuudet käyttötalousmenojensa alentamiseksi ja muiden tulojensa kasvattamiseksi ennustettua vajetta vastaavasti,

että Kiinteistöliikelaitos kaupungin rahoitustuloksen turvaamiseksi ja velkamäärän kasvun hillitsemiseksi mahdollisuuksien mukaan jarruttaa kuluvan vuoden investointejaan siten, että liikelaitoksen nettoinvestointitaso tasapainottuu talousarvion mukaiseksi ja

että Kiinteistöliikelaitos lokakuun 10. päivään mennessä toimittaa kaupunginhallitukselle selvityksen siitä, mitä kuluvan vuoden investointeja voidaan siirtää tai jättää toteuttamatta rahoitustuloksen saavuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos
tiedVirtanen Jarkko