Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41510.09.20126

5230-2011 (035, 002)

Muutos Bryggman-säätiön perustamisessa (Kj)

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen taidetoimikunta jää patentti- ja rekisterihallituksen vaatimuksesta pois säätiön perustajista. Perustamisasiakirjoja esitetään muutettavaksi vastaavasti.

Kh § 415

Kaupunginlakimies Antero Kastemaa 5.9.2012:

Kaupunginvaltuusto on 30.5.2011 § 99 päättänyt, että Turun kaupunki ryhtyy Bryggman-säätiö -nimisen säätiön perustajajäseneksi, Turun kaupunki luovuttaa säätiölle peruspääomana 30.000 euroa ja että liitteen 3 mukaiset säätiön säännöt hyväksytään. Lisäksi valtuusto on päättänyt, että kaupunginhallituksella on oikeus päättää sääntöihin tai muihin perustamiseen liittyviin asiakirjoihin tehtävistä sellaisista tarkennuksista tai muutoksista, joita perustamisluvan saaminen edellyttää tai jotka muista perustelluista syistä osoittautuvat tarpeellisiksi.

Bryggman-säätiön perustamislupahakemus toimitettiin säädekirjan allekirjoitustilaisuuden jälkeen patentti- ja rekisterihallitukselle joulukuussa 2011. Lupahakemuksen käsittely patentti- ja rekisterihallituksessa on edelleen kesken.

Patentti- ja rekisterihallitus on Bryggman-säätiön perustamislupaa käsitellessään ilmoittanut, että Varsinais-Suomen taidetoimikuntaa ei voida hyväksyä perustajajäseneksi, koska taidetoimikunta ei ole itsenäinen oikeushenkilö, vaan opetus- ja kulttuuriministeriön alainen. Varsinais-Suomen taidetoimikunnan selvityksen mukaan tulkinta on prosessin aikana muuttunut.  Varsinais-Suomen taidetoimikunta on ilmoittanut sitoutuvansa tukemaan Bryggman-säätiötä ja Bryggman-instituutin toimintaa muilla tavoin niin, että peruspääomaan varattu summa käytetään instituutin toiminnan tukemiseen.

Patentti- ja rekisterihallitus on tehnyt asiassa välipäätöksen 14.6.2012, jossa se on edellyttänyt seuraavia toimenpiteitä, jotta säätiön perustamisen käsittelyä voidaan jatkaa:

- Bryggman-säätiön säädekirjaa on muutettava siten, että Varsinais-Suomen taidetoimikunta jää pois perustajajäsenistä ja säädepääoma vähenee 5.000 eurolla

- säädekirjan muuttamista koskeva hyväksyntä perustajajäseniltä on toimitettava PRH:n säätiörekisteriin.

Varsinais-Suomen taidetoimikunnan poisjäännin vaikutus säätiön toimintaedellytyksiin on vähäinen. Taidetoimikunta on lisäksi ilmoittanut tukevansa säätiötä samalla summalla kuin sen säädepääoman osuus olisi ollut. Säädekirjan muutoksen hyväksymiselle ei siten ole estettä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun kaupungin puolelta sen, että Bryggman-säätiön säädekirjaa muutetaan. Varsinais-Suomen taidetoimikunta jää pois perustajajäsenistä ja Bryggman-säätiön säädepääoma vähenee 5.000 eurolla 73.500 eurosta 68.500 euroon.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedBryggman-säätiö
tiedVarsinais-Suomen taidetoimikunta
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus