Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38827.08.20125

2150-2011 (240, 001)

Lausunto seudullisesta rakennusvalvonnasta (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 388

Rakennusvalvontatoimisto, rakennuslakimies Harri Lehtinen ja rakennustarkastaja Reima Ojala 4.7.2012:

Lausuntopyyntö

Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä on pyytänyt kuntia antamaan lausuntonsa 15.8.2012 mennessä raportista ”Turun alue, Seudullinen rakennusvalvonta, Selvitys rakennusvalvontayhteistyön järjestämisestä”.

Raportin on laatinut Auran, Kaarinan, Liedon, Naantalin, Paimion, Raision, Ruskon, Sauvon ja Turun edustajista koostunut työryhmä. Masku, Mynämäki ja Nousiainen ilmoittivat, etteivät osallistu työryhmän työskentelyyn. Maskun edustaja osallistui osaan työryhmän kokouksista.

Työryhmän puheenjohtajana toimi Liedon rakennustarkastaja Ari Blomroos. Työryhmä kokoontui viisi kertaa ja lisäksi työryhmän apuna toimi pienempi avustava työryhmä, johon kuului Kaarinan, Liedon, Naantalin, Turun ja osittain Raision ja Ruskon edustaja.

Työryhmän toimenpide-ehdotus

Työryhmä on raportissaan päätynyt seuraavaan toimenpide-ehdotukseen:

Työryhmä esittää, että tässä selvityksessä kuvatut toimenpiteet toteutetaan.

Turun alueelle perustetaan seudullinen rakennusvalvontayksikkö, johon liittyvät Turku, Kaarina ja Naantali. Rakennusvalvontayksikkö toimii isäntäkunta/lautakuntamallina ja siihen voi myöhemmin liittyä muiden kuntien rakennusvalvontoja. Seudullisen rakennusvalvonnan isäntäkunnaksi työryhmä esittää Turun kaupunkia.

Yhteistyön tärkeimpinä hyötyinä nähdään maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteiden toteuttaminen laajalla alueella, henkilöstön asiantuntemuksen ja osaamisen varmistaminen sekä asiakaspalvelutason ja resurssien turvaaminen.

Lakisääteisissä viranomaistehtävissä päätösvallan etääntymistä ei tapahdu, koska asiat on kuntarajoista riippumatta ratkaistava lain edellyttämällä tavalla.

Työryhmä esittää, että seudulliseen rakennusvalvontayhteistyöhön liittyville kunnille taataan vähintään 2 vuoden siirtymisaika liittyen oleviin palvelupisteisiin ja kunnissa tapahtuviin lupakäsittelyihin.”

Rakennusvalvontatoimiston ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi

Työryhmän selvityksessä on ansiokkaasti esitetty hyödyt, jotka on mahdollista saavuttaa seudullisella rakennusvalvontatoimella.

- asiakaspalvelutason turvaaminen ja parantaminen

- yhtenäiset käytännöt, riippumattomuuden ja tasapuolisuuden turvaaminen

- henkilöstön mahdollisuudet perustehtävien hoitamiseen, ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä erikoistumiseen

- henkilöstön jaksaminen, sijaisuuksien järjestäminen

- asiantuntijapalvelujen saannin turvaaminen arkkitehtuuri-, lvi-, rakenne-, laki- ja arkistointiasioissa sekä määräyksiin liittyvissä tulkinnoissa

- taloudellisesti tehokas yksikkö

Turun kaupunki ilmoittaa lausuntonaan, että seudullinen rakennusvalvontatoimi tulee perustaa mahdollisimman nopeasti työryhmän esityksen mukaisesti Kaarinan kaupungin, Naantalin kaupungin ja Turun kaupungin kesken siten, että Turun kaupunki toimii isäntäkuntana. Seudulliseksi rakennusvalvontaviranomaiseksi tulee perustaa kaupunkien yhteinen toimielin, jonka alaisuudessa rakennusvalvontaorganisaatio toimii.

Seudullisen rakennusvalvontatoimen konkreettinen valmistelutyö tule aloittaa viipymättä nimeämällä Kaarinan kaupungin, Naantalin kaupungin ja Turun kaupungin edustajista koostuva työryhmä, joka laatii pikaisella aikataululla syksyn 2012 aikana ehdotukset kuntien väliseksi sopimukseksi ja seudullisen rakennusvalvontatoimen johtosäännöksi seudullisen joukkoliikennetoimen ja jätehuoltotoimen mallin mukaisesti. Samalla työryhmä tekee tarkemmat selvitykset tulevan uuden toimielimen taloudellisista ja toiminnallisista vaikutuksista.

Nopealla valmistelulla seudullinen toiminta on mahdollista aloittaa jo vuoden 2013 aikana.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 21.8.2012:

Rakennuslautakunta on kokouksessaan 12.7.2012 käsitellyt rakennusvalvontatoimiston lausuntoehdotusta ja jättänyt sen pöydälle 6.9.2012 kokoukseen asti. Rakennuslautakunnan kannanoton viivästymiseen on vaikuttanut lähinnä hanketta valmistelevan työryhmän näkemys perustettavan rakennusvalvontaviranomaisen sisäisistä toimivaltasuhteista. Lausuntoa on pyydetty 15.8.2012 mennessä. Sovitun käytännön mukaisesti Turun kaupungin lausunnot Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmälle antaa kaupunginhallitus.

Turun kaupungin johtosäännöt tullaan uudistamaan osana hallinnon kokonaisjärjestelyä 1.1.2013 mennessä. Johtosäännöistä päättää kaupunginvaltuusto. Rakennusvalvontaviranomaisena toimiva lautakunta puolestaan päättää siitä, millaisia viranomaisen sisäisiä toimivaltasuhteita se noudattaa tai siirtääkö lautakunta lakisääteistä toimivaltaansa edelleen viranhaltijoille. Tässä yhteydessä asiaan ei ole tarvetta ottaa kantaa vaan kysymys on lähinnä periaatteellisesta lausunnosta valmistelun jatkamiseen. Jatkovalmistelun jälkeen mahdollisesti perustettava yhteinen rakennuslautakunta tulee myöhemmin toimivaltaisena lakiin perustuvana viranomaisena päättämään rakennusvalvontaviranomaisen sisäisistä toimivaltasuhteista ottaen huomioon kuntien välisessä perustamissopimuksessa määritellyt reunaehdot.

Oheismateriaali 1Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän päätös 24.4.2012

Oheismateriaali 2Raportti ”Turun alue, Seudullinen rakennusvalvonta, Selvitys rakennusvalvontayhteistyön järjestämisestä”

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmälle seudullisesta rakennusvalvonnasta rakennusvalvontatoimiston ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Lundahn, Ilola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Artesolan ehdotuksen puolesta, että lausuntoon lisätään seuraava virke, äänesti häntä kannattanut Hovirinta:

”Johtosääntöä laadittaessa on huomioitava, että toimivalta säilyy monijäsenisellä seudullisella lautakunnalla.”

Jakelu

lausKunta- ja palvelurakennehanke, Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä
tiedRakennusvalvontatoimisto