Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38120.08.20122

9045-2009 (654)

Tilaliikelaitoksen selvitys Impivaaran uimahallin peruskorjaus- ja laajennusurakan suunnittelusta (Yj)

Tiivistelmä:

Tilaliikelaitos on antanut selvityksensä Impivaaran uimahallin suunnittelusta. Selvityksen mukaan kustannusarvion ylittymisen perussyynä oli se, että vanhat rakennesuunnitelmat eivät vastanneet toteutusta. Tämä suunnittelun lähtötiedoissa ollut puute puolestaan johti rakennusajan pidentymiseen, mikä kertautui myös talotekniikkaurakoissa.

Kh § 381

Tilaliikelaitos, rakennuttajainsinööri Esko Eisanen 16.8.2012:

Kaupunginhallitus on pyytänyt tilaliikelaitokselta selvitystä siitä, miksi Impivaaran uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelussa ei ole pystytty ottamaan tarkemmin huomioon seikkoja, jotka ovat olleet syynä kustannusarvion ylittymiseen.

Impivaaran uimahalli on suunniteltu ja rakennettu 1970-luvun alkupuolella ja se on valmistunut 1975. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelun on tehnyt silloinen kaupungin oma talonrakennusosasto ja muu suunnittelu on teetetty yksityisillä toimistoilla. Rakennustöiden päätoteuttajana oli kaupungin silloinen talonrakennusosasto.

Suunnittelun käynnistyessä tilaliikelaitoksella oli käytössä kaikki vanhat piirustukset rakennuskohteesta paperikopioina kuten sen ajan rakennuksista yleensäkin. Yhteistyössä valittujen suunnittelijoiden kanssa kohteessa teetettiin erinäisiä tutkimuksia mm. asbestikartoitus (asbestia esiintyi monessa paikassa, mikä oli oletettavaakin rakennusajankohta huomioiden) ja haitta-ainekartoitus (haitallisia PAH- yhdisteitä löytyi mm. julkisivun elementtien sauma-aineesta). Lisäksi rakenteista otettiin näytteitä, mm. julkisivun elementeistä, hyppytornista ja -tasoista, vanhasta käytöstä poistetusta kahluualtaasta ja pesuhuoneista. Tutkimusten tekemistä ja näytteenottoa rajoitti se, että uimahallirakennus oli suunnitteluvaiheessa vielä käytössä. Tilaliikelaitoksen näkemyksen mukaan suunnittelua varten saatiin kuitenkin kaikki tarvittava lähtötieto selville.

Rakennusvaiheen aikana paljastui, että vanhat piirustukset eivät kuitenkaan kaikilta osin vastanneet toteutusta. Piirustusten mukaisia poikkeamia oli etenkin perustuksissa, sokkeleissa ja vanhojen pukuhuoneiden alapohjarakenteessa. Uimahallin rakennusaikana, 1970-luvulla on ollut yleisesti käytäntönä, että rakennusvaiheessa ilmenneet esim. kalliopinnan rajusta vaihtelusta johtuvat perustusongelmat ratkottiin työmaalle kutsutun rakennesuunnittelijan kanssa paikan päällä ja toteutuksesta sovittiin työmaan kanssa. Usein, kuten myös Uimahallin tapauksessa, muutokset jäivät merkitsemättä lopullisiin kuviin.

Myös vanhassa betonirungossa olleet vanhat ns. harvavalupaikat yms. olivat vanhan rakenteen sisässä ja siten käytännössä mahdottomia selvittää etukäteen. Uimahallin peruskorjausurakan ongelmat johtuivat näin ollen pitkälti siitä, että uimahallin alkuperäiset rakenteet eivät vastannutkaan sitä, mitä rakennesuunnitelmien perusteella oli pidetty lähtötietoina. Tämä puolestaan johti alun perin erittäin tiukan rakennusajan pidentymiseen ja siten huomattaviin lisäkustannuksiin ja ns. työmaan käyttö- ja yleiskulujen lisääntymiseen.

Talotekniikan osalta ei rakennusvaiheessa tullut suunnitelmiin suuria muutoksia, jotka olisivat aiheuttaneet lisäkustannuksia, koska talotekniikka meni kokonaan uusiksi. Rakennusvaiheen pidentyminen kuitenkin aiheutti sen että talotekniikankin urakat viivästyivät, mistä aiheutui isoja lisäkustannuksia talotekniikkaurakoihin.

Impivaaran uimahallin peruskorjaus ja laajennus oli iso ja normaaliin rakennushankkeeseen verrattuna erittäin vaativa peruskorjaus- ja laajennuskohde. Tällaisissa kohteissa on tavanomaista, että suunnitelmia joudutaan toteutusvaiheessa muuttamaan, mikä puolestaan aiheuttaa viivästyksiä. Valitettavasti kohteen koko huomioiden näistä muutoksista kertyy suuria summia. Yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) mukaisesti viivästyksistä kuitenkin vastaa tilaaja. Kokonaisuuteen nähden valitettavat lisäkustannukset ovat kuitenkin kohtuullisella tasolla.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tilaliikelaitoksen selvityksen Impivaaran uimahallin peruskorjaus- ja laajennushankkeesta tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilaliikelaitos
tiedEisanen Esko