Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37720.08.20129

193-2012 (000)

Selvitys varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan kokousten 7.3.2012 ja 28.3.2012 pöytäkirjojen toimittamatta jättämisestä (Otj)

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on pitänyt kokoukset 7.3.2012 ja 28.3.2012. Kokousten pöytäkirjoja ei ole asianmukaisesti toimitettu kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja opetustoimen johtajalta kirjallisen selvityksen toimittamatta jättämisen syystä. Selvityksen mukaan pöytäkirjojen toimittamattomuus on johtunut inhimillisestä erehdyksestä johtuneesta teknisestä tallennusvirheestä. Asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa 13.8.2012, ja se palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Nyt asia tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi täydennettynä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että selvitys merkitään tiedoksi ja selvitystä koskeva asia käsitellyksi.

Kh § 377

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen 1.8.2012:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on pitänyt kokoukset 7.3.2012 ja 28.3.2012. Kokouksista on laadittu asianmukaiset pöytäkirjat. Pöytäkirjoja ei kuitenkaan ole toimitettu kaupunginhallitukselle toimielinten pöytäkirjojen toimittamisesta annettujen ohjeiden mukaan. Tämän vuoksi kaupunginhallitus on menettänyt otto-oikeutensa em. kokouksissa tehtyihin päätöksiin.

Em. pöytäkirjat on toimitettu tiedoksi kaupunginhallitukselle 28.5.2012 pidetyssä kokouksessa. Kaupunginhallitus on päätöksellään 28.5.2012 § 271 pyytänyt kasvatus- ja opetustoimen johtajalta kirjallisen selvityksen siitä, miksi em. pöytäkirjoja ei ole asianmukaisesti toimitettu kaupunginhallitukselle mahdollisen otto-oikeuden käyttämistä varten.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on käsitellyt pöytäkirjojen toimittamatta jättämistä kokouksessaan 20.6.2012 § 111. Lautakunta on päätöksessään todennut, että pöytäkirjojen toimittamattomuus johtui teknisestä tallennusvirheestä, jollaista ei aiemmin ole tapahtunut.

Yrityksistä huolimatta virheen syytä ei ole kyetty varmuudella selvittämään. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan pöytäkirjojen toimittamisesta kaupunginhallitukselle vastaa kokenut henkilöstö. Virhe olisi voinut sattua esim. siten, että ilmoitus, jolla pöytäkirjasta ilmoitetaan kaupunginhallitukselle, on tallennettu käyttäen vanhaa ilmoitusta, jolloin lähetyspäiväksi tulee edellisen ilmoituksen päivämäärä eikä ilmoitus ilmesty kaupunginhallituksen postilistalle.

On valitettavaa, että virhe on tapahtunut eikä kaupunginhallitus ole päässyt ottamaan kantaa otto-oikeuden mahdolliseen käyttämiseen. Asiaa on käsitelty kasvatus- ja opetustoimessa, jotta virhettä ei pääsisi tapahtumaan enää uudelleen.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 15.8.2012:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan pöytäkirjojen toimittamatta jättämistä koskevaa selvitystä käsiteltiin kaupunginhallituksessa 13.8.2012. Päätöksellä 13.8.2012 § 364 asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Nyt asia tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi täydennettynä.

Turun kaupungin hallintosäännön 4 luvun 24 §:n mukaisesti virastopäällikkö johtaa ja valvoo lautakunnan alaisena tehtäväalueen toimintaa ja vastaa sen toiminnasta. Kasvatus- ja opetustoimen johtosäännön 7. luvun 21 §:n mukaisesti virastopäällikkönä toimiva kasvatus- ja opetustoimen johtaja johtaa, kehittää ja valvoo alaisensa organisaation toimintaa.

Olen keskustellut kasvatus- ja opetustoimen johtajan Timo Jalosen kanssa pöytäkirjojen toimittamatta jättämistä koskevasta asiasta. Jaloselle on tähdennetty, että kasvatus- ja opetustoimen toiminta on johto- ja valvontavelvollisuuden perusteella hänen vastuullaan ja että hänen tulee tehokkaasti huolehtia, ettei vastaavaa virhettä vastaisuudessa tule tapahtumaan.

Kaupunginhallituksen kokouksessa 13.8.2012 tuli esille myös varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan sihteerin tehtävien hoito. Jalosen kanssa keskusteltiin myös ko. tehtävien uudelleenjärjestelystä kuluvan vuoden lopun osalta. Vuoden 2013 alusta voimaan tulevan hallintomallin muutoksen yhteydessä sihteerin tehtävien hoitaminen tullee uudelleen arvioitavaksi.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan kokousten 7.3.2012 ja 28.3.2012 pöytäkirjojen toimittamatta jättämisestä tiedokseen ja selvitystä koskevan asian käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta
tiedJalonen Timo