Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37820.08.201210

2175-2012 (001, 101, 033)

Valtakunnallisen kuntakokeilun Turun toimintaan sitoutuminen ja hankkeen asettaminen (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus merkitsi 11.6.2012 § 317 tiedokseen, että työ- ja elinkeinoministeriö on hyväksynyt Turun hankkeen valtakunnalliseen kuntakokeiluun. Kokeilun tavoitteena on pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukeminen ja työttömyyden vähentäminen. Työ- ja elinkeinoministeriön 31.5.2012 tekemässä päätöksessä Turun hankkeen kokonaiskustannuksiksi vv. 2012-2015 on hyväksytty 1 735 000 euroa, josta valtion osuus on 75 % ja kaupungin osuus 25 %. Vuodelle 2012 hankkeelle on myönnetty määrärahaa 130 000 euroa ja vuodelle 2013 390 000 euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on varautunut myöntämään vuosille 2014-2015 samansuuruisen määrärahan kuin vuodelle 2013. Kaupunginhallitukselle esitetään sitoutumista hankkeen toteuttamiseen hankesuunnitelman mukaisesti. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettamaan hankkeen ja hyväksymään hankkeen käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

Kh § 378

Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 14.8.2012:

Turun kuntakokeilu

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi helmikuussa 2012 pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi käynnistettävän Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan sisältyvän määräaikaisen kokeilun linjaukset ja hakukriteerit. Valintakriteerit kuntakokeiluun hyväksymiselle olivat alueen työttömyysaste sekä vaikeasti työllistyvien ja pitkäaikaistyöttömien määrä, kokeilun sisältö ja tavoitteet ja kokeilun toteutuksen kannalta keskeisten tahojen yhteistyö ja sitoutuminen kokeiluun.

Turkulaiselle työttömyydelle ominaista ovat suuret alueelliset erot kaupungin sisällä sekä maahanmuuttajien/muunkielisten suuri määrä. Varissuon työttömyysaste on ollut perinteisesti Turun suurimpia ja vaihdellut 20-30 prosentin välillä viime vuosina. Kokonaan työvoiman ulkopuolella on yli puolet väestöstä (mm. alle 15-vuotiaat, opiskelijat, eläkeläiset). Turussa eniten äidinkielenään muuta kuin suomen tai ruotsin kieltä puhuvia on prosentuaalisesti Varissuolla eli noin 37 prosenttia kaikista asukkaista. Alueen palvelujärjestelmän tarjoamaa tukea pitkäaikaistyöttömille on tarpeen vahvistaa uudentyyppisellä asiakaslähtöisellä viranomaisyhteistyöllä.

Työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyi 31.5.2012 päätöksellään Turun hakemuksen kuntakokeiluun. Hallitusohjelman kuntakokeilu toteutetaan ajalla 1.9.2012–31.12.2015.

Turun hankkeen keskeisin tavoite on luoda uudentyyppinen, asiakaslähtöinen viranomaisyhteistyö yhteisessä toimipisteessä Varissuolla. Hankkeen kohderyhmänä ovat pitkään työttömänä olleet henkilöt, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Kaikille hankkeeseen osallistuville räätälöidään juuri hänen tarpeitaan vastaava palvelukonsepti. Ns. ”Varissuo-takuun” tavoitteena on työllistyminen tai työllistymisedellytysten vahvistuminen. Kehitettävä toimintamalli on monistettavissa ja siirrettävissä myös muille alueille.

Turun hankkeen yhteistyötahoina ovat kaupungin palvelu- ja osaamistoimen sektorien ohella Kansaneläkelaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turun TE-toimisto, Turun Yrittäjät ry sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Yhteistyötahot ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen. Neuvottelut yhteistyötahojen kuntakokeiluun osallistumisen yksityiskohdista ovat käynnissä.

Hankkeen organisoituminen ja hallinnointi

Turun kuntakokeilu-hankkeen hallinnoja on Turun kaupunki ja hankkeen työntekijät sijoitetaan hallinnollisesti kaupungin keskushallintoon. Hankkeelle asetetaan erillinen ohjausryhmä, johon kootaan edustajat keskeisistä yhteistyötahoista. Hankkeen toiminnassa noudatetaan kaupungin projektiohjeita 26.4.2011 § 206 ja käytännön toteutuksesta vastaa hankkeeseen palkattava projektijohtaja. Hankkeen toimintaa toteuttamaan palkataan lisäksi viisi projektityöntekijää.

Projektijohtaja johtaa ja hallinnoi hanketta ja sen resursseja sekä kehittää toimintaa. Lisäksi projektijohtaja toimii muun projektihenkilöstön esimiehenä. Vaativan työn sisällön ja laajan yhteistyöverkoston vuoksi projektijohtajalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, vahvaa sisältöosaamista, johtamiskokemusta, projektiosaamista ja verkostotyön taitoja. Tehtävän menestyksekästä hoitamista edesauttaa julkishallinnon ja yritysmaailman tuntemus.

Projektityöntekijöiden tehtävänä ovat asiakastyö sekä verkostoyhteistyö ja hankkeen kehittämistehtävät. Monipuolinen työnkuva edellyttää soveltuvaa ammattikorkeakoulututkintoa tai aiempaa vastaavaa opistotasoista tutkintoa sekä vahvaa sisältöosaamista.

Hankkeen henkilöstön määräaikaiset työsuhteet kestävät 31.12.2015 asti sillä edellytyksellä, että rahoitus toteutuu suunnitellun mukaisesti. Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja myöntää palkkaamisluvat hankkeen asettamispäätöksen yhteydessä.

Hankkeelle vuokrataan toimitilat Varissuolta. Alustavan selvityksen mukaan toimintaan soveltuvia tiloja löytyy sosiaaliaseman tai kansaneläkelaitoksen tilojen yhteydestä. Toiminnan luonteen vuoksi tarvitaan aulatila asiakkaiden vastaanottamiseen ja yleiseen neuvontaan, yksilökohtaiseen asiakastyöhön soveltuvia toimistotiloja sekä kokous- koulutus- ja neuvottelutiloja.

Hankkeen resurssit

Hyväksyttyään 31.5.2012 kuntakokeiluhankkeet työ- ja elinkeinoministeriö päätti hankkeille kokeiluun osoitettavasta työllisyyspoliittisesta avustuksesta 14.6.2012.

Turun hankesuunnitelman mukaiset kokonaiskustannukset ovat 1 735 000 euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö jakaa kuntakokeiluun tarkoitetun määrärahan ELY-keskuksille, jotka myöntävät työllisyyspoliittisen avustuksen kunnille enintään ministeriön 14.6.2012 tekemän päätöksen suuruisena. Avustuksen suuruus on 75 prosenttia avustuksella katettavista kustannuksista, mikä tarkoittaa, että kunnan omarahoitusosuus on 25 prosenttia em. kustannuksista. Vuoden 2012 avustuspäätöksessä varaudutaan myöntämään avustus koko kokeilun ajaksi sillä edellytyksellä, että valtion talousarviossa on em. määräraha.

Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen 14.6.2012 mukaisesti Turulle myönnetty työllisyyspoliittinen avustus vuodelle 2012 on 130 000 € ja vuodelle 2013 avustus on 390 000 €. Päätöksen mukaan vuosien 2014 ja 2015 on varauduttu myöntämään samansuuruinen määräraha kuin vuodelle 2013. Kuntakokeiluun sitoutuminen tarkoittaa Turun kaupungille sitoutumista omarahoitusosuuteen, jonka suuruus vuonna 2012 on 45 000 euroa ja vuosina 2013–2015 130 000 euroa vuodessa. Vuoden 2012 omarahoitusosuus maksetaan kustannuspaikalta Perusturvajärjestelyt (Pj). Vuosien 2013–2015 omarahoitusosuus varataan keskushallinnon talousarvioon.

Työ- ja elinkeinoministeriö jättää kaksi miljoonaa euroa jakamatta sekä vuoden 2013 että vuoden 2014 määrärahasta ja jakaa sen kokeilukunnille tulospalkkiona kesäkuun 2013 loppuun mennessä määriteltävin perustein.

Liite 1Turun hankesuunnitelma

Liite 2Työ- ja elinkeinoministeriön päätös kokeiluun osoitettavasta työllisyyspoliittisesta avustuksesta

Oheismateriaali 1Työ- ja elinkeinoministeriön päätös 31.5.2012

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki sitoutuu edellä esitetyn mukaisesti työ- ja elinkeinoministeriön kuntakokeiluun hyväksymän Turun hankkeen toteuttamiseen ajalle 1.9.2012–31.12.2015 edellyttäen, että rahoitus toteutuu suunnitellun mukaisesti ja että yhteistyökumppanit osallistuvat hankkeeseen hankesuunnitelmassa tarkoitetulla tavalla.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettamaan Turun hankkeen ja hyväksymään hankkeen käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä solmimaan tarvittavat sopimukset ja allekirjoittamaan tarvittavat asiakirjat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja muiden yhteystahojen kanssa.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tiedKeskushallinto, talousasiat
tpvKyttä Maija


Liitteet:

Kh § 378
Liite 1:Hankesuunnitelma
Liite 2:Työ- ja elinkeinoministeriön päätös kokeiluun osoitettavasta työllisyyspoliittisesta avustuksesta