Hakemus      1 (2)

         Dnro 7514-2012

Keskushallinto, kaupungin johto   6.8.2012   (033)

   

 

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö

PL 29

00023 Valtioneuvosto

 

 

 

 

 

Hakemus ammatillisen lisäkoulutuksen rahoituksen lisäämiseksi äkillisen rakennemuutoksen vaikutusten lieventämiseksi ja työllistyvyyden parantamiseksi

 

 

96/531/2012

 

Hakemus ammatillisen lisäkoulutuksen rahoituksen lisäämiseksi äkillisen rakennemuutoksen vaikutusten lieventämiseksi ja työllistyvyyden parantamiseksi

 

Kulttuuri- ja opetusministeriö on kirjeellään 8.6.2012 julistanut eduskunnan myöntämän lisämäärärahan ja noin 200 opiskelijatyövuotta ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjien haettavaksi.

 

Turku-Salo-alueella tämän syksyn suurin rakennemuutos on tapahtumassa Nokian Salon toimintojen lakkauttamisen kautta. Alueen ELY-keskus ja työvoimahallinto ovat tehneet vahvassa yhteistyössä Nokian kuten myös alueen pääaikuiskouluttajien kanssa valmistelevia suunnitelmia ja toimenpiteitä työttömäksi jäävien henkilöiden työllistymisen turvaamiseksi tulevaisuudessa. Työvoimahallinnon toimenpiteiden lisäksi tarvitaan kuitenkin myös valtionosuusrahoitteisen koulutuksen tarjonnan kasvattamista, koska työttömillä on työvoimahallinnon lausunnon saatuaan mahdollisuus kouluttautua myös omaehtoisessa koulutuksessa.

 

Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimen aikuiskoulutuksen tulosalueella Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa toteutetaan ammatillista lisäkoulutusta. Tällä hetkellä lisäkoulutuksen opiskelijatyövuosien kokonaismäärä on opetusministeriön päätöksessä 100,8 opiskelijatyövuotta. Opiskelijatyövuosien määrä on vähentynyt edellisiin vuosiin verrattuna noin 10 % eikä siten riitä vastaamaan nykyisiinkään koulutustarpeisiin.

 

Nykyisellä opiskelijatyövuosimäärällä Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa opiskelee vuosittain yli 400 aikuisopiskelijaa. Turun ammatti-instituutin ala- ja tutkintotarjonta on laaja-alaista ja sisältää myös lukuisia tutkintoja, joita muut alueen oppilaitokset eivät tarjoa. Myös Salon aikuisopiston ja Turun aikuiskoulutuskeskuksen kanssa toteuttava yhteistyö on vahvaa Turun ammatti-instituutissa, mikä mahdollistaa opiskelijoiden moniammatillisen ja –alaisen opiskelun. Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksella on vahva kokemus aikuisten työttömäksi jääneiden ammatinvalinnan ohjauksesta ja esim. ammatinvaihdon ja urasuunnittelun tukemisesta.

 

Koska nykyinen ammatillisen lisäkoulutuksen opiskelijatyöpäivien määrä ei riitä ko. rakennemuutoksen haasteisiin vastaamiseen, anomme lisäystä 20 opiskelijatyövuotta / vuosi. Lisäyksen kautta mahdollistuva tarjonnan kasvattaminen kohdennetaan niille aloille ja tutkintoihin, joista irtisanottavat henkilöt ovat kiinnostuneita ja joissa myös on realistiset työllistymismahdollisuudet. Lisäksi teemme yhteistyötä alueen muiden aikuiskouluttajien kanssa paikkojen suuntaamisessa huomioiden erityisesti ne palvelut, joita muut eivät pysty tarjoamaan tai joiden tarjonta on liian suppeaa.

 

Turun kaupungissa hakemus edellyttää lukio- ja ammattiopetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyä. Koska em. käsittelyjä ei ole mahdollisuutta toteuttaa hakemuksen jättämisajankohtaan 7.8.2012 mennessä, toimitamme tämän hakemuksen määräaikaan mennessä ja kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen hakemuksen mahdollisen vahvistuksen.

 

 

 

Jouko K. Lehmusto

vs. apulaiskaupunginjohtaja