Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35813.08.20124

3420-2012 (642, 021)

Vastaukset Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun suomenkielisen työväenopiston järjestämää kudonta- ja askartelutoimintaa koskeviin asiakirjoihin (Kj)

Tiivistelmä:

Kudontatoiminnan jatkamisesta Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun suomenkielisen työväenopiston luopuessa nykyisin käytössä olleista kudontatoiminnan tiloista, on jätetty kaksi selvityspyyntöä, vetoomus sekä valtuustoaloite, lautakunta-aloite ja kansalaisadressi. Kaupunginhallitukselle esitetään annettujen vastausten merkitsemistä tiedoksi, selvityspyyntöjen ja vetoomuksen merkitsemistä käsitellyiksi, toimenpiteiden keskeyttämisvaatimuksen hylkäämistä ja vetoomuksen johdosta Turun hallinto-oikeuden tekemän päätöksen 12/0186/1 merkitsemistä kaupunginhallituksen tiedoksi.

Kh § 358

Va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja vs. palvelussuhdepäällikkö Merja Jokela 8.8.2012: 

Kudontatoiminnan järjestämisen muutokset

Turun kaupungin nuorisotoimi on vuoden 2010 alusta järjestänyt kuntalaisille kudontatoimintaa osoitteessa Peltolantie 2, (Käsityökeskus). Nuorisolautakunnan 29.3.2012 § 36 tekemän päätöksen perusteella Käsityökeskuksen tilojen vuokrasopimus päättyy 30.9.2012. Käsityökeskuksen tilassa on ollut yhteensä 17 kangaspuut ja kudontatoimintaa on ohjannut yksi kokopäiväinen ja toinen osa-aikainen työntekijä.

Turun suomenkielisessä työväenopistossa (Taitopaja) on järjestetty kudonta- ja askartelutoimintaa osoitteessa Sepänkatu 5. Asiakirjatietojen mukaan Taitopajan tiloista luopumisesta on päätetty lukio- ja ammattiopetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen välisessä strategisessa palvelusopimuksessa (nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessi).

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan käsitellessä Taitopajan tiloista luopumiseen liittyvää aloitetta ja kansalaisadressia 19.6.2012 § 99, on kankaankudonnan koulutuksen lopettamista puoltavina tekijöinä asian esittelytekstiin kirjattu mm. opiskelijoiden pieni määrä, (kuluvana vuonna 26 opiskelijaa kerran viikossa), suuret kustannukset, sopivien tilojen puute sekä toiminnan jatkuminen Turussa Varsinais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusyhdistyksen puitteissa.

Nuorisolautakunnan 29.3.2012 § 36 esittelytekstin mukaan Käsityökeskuksen keskimääräinen kävijämäärä on päivittäin ollut 4-14. Lukumäärän on todettu olevan liian alhainen, jotta toiminnalle voitaisiin ylläpitää omaa suurta tilaa. Samalla on tuotu esiin nuorisotoimen uuden organisaation tarkoituksena olevan tehostaa toimintaa ja viedä se lähemmäs nuorisotoimen asiakaskuntaa.

Asiakirjoista saatujen tietojen mukaan kudontatoiminnan jatkamisesta on neuvoteltu Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n kanssa. Yhdistyksen on todettu voivan tarjota kudonnan mahdollisuuden kaikille työväenopiston entisille kutojille ja nuorisotoimen kangaspuista 5-6 voidaan sijoittaa yhdistyksen tiloihin. Nuorisotoimen työntekijän on suunniteltu jatkossa työskentelevän yhdistyksen tiloissa ja yhdistyksen on todettu voivan vuokrata lisää tilaa kulttuurikeskuksen tiloista. Kasvatus- ja opetustoimen osalta on lisäksi mainittu, että Taitokeskuksen tiloissa järjestettyä opetusta voidaan järjestää jatkossa työväenopistojen ja koulujen tiloissa lukuun ottamatta suomenkielisen työväenopiston kankaankudontaa tai kankaanpainantaa. Arbiksen osalta kankaankudontaa voidaan jatkaa viidellä kangaspuulla hallinnolta vapautuneessa huoneessa.

Selvityspyynnöt ja vetoomus sekä valtuustoaloite, lautakunta-aloite ja kansalaisadressi

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund sekä jäsenet Piia Elo ja Kjell Lundahn ovat 11.6.2102 jättäneet selvityspyynnön siitä, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty toimintojen jatkon turvaamiseksi, kun lehtitietojen mukaan Turussa on lakkautettu tai lakkautetaan kudonta/askartelutoimintaa Sepänkatu 2:n ja Peltolankatu 2:n kiinteistöissä.

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne on 28.5.2012 pyytänyt selvittämään, onko Käsityökeskuksen toiminnan muutokset tehty oikeassa järjestyksessä? onko asiasta käyty neuvotteluja esim. Suomenkielisen työväenopiston kanssa, joka samaan aikaan on tehnyt muutoksia omaan käsityöopetukseen? Mihin jatkossa sijoitetaan kaupungin omistuksessa olevat kangaspuut ym.?

Lea Leino ym. ovat 3.4.2012 esittäneet vetoomuksen Turun kaupungin Käsityökeskuksen toiminnan puolesta. Vetoomuksen pääasiallinen sisältö on, etteivät allekirjoittaneet kaupungin käsityökeskuksen kutojat ja käsityön harrastajat hyväksy suunnitelmaa lopettaa Käsityökeskusta Peltolantie 2:sta. Vetoomuksessa esitetään, että käsityökeskus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kutoa kangaspuilla ja osallistua erilaisiin neulonta-alan ammattikursseihin ohjaajan johdolla. Edelleen vetoomuksessa tuodaan esiin, että Turun Työväenopiston Taitopajan toimintaa ollaan myös lopettamassa ja että Taitopajan sekä Käsityökeskuksen lopettaminen vie monelta turkulaiselta kudonnan harrastajalta mahdollisuuden kangaspuiden käyttöön lopullisesti. Vetoomuksessa esitetään, että miksi ei Taitopajan ja käsityökeskuksen resursseja voisi yhdistää? Lopuksi vetoomuksessa vaaditaan, että Turun Kaupungin Nuorisotoimi peruu Käsityökeskuksen toiminnan lakkauttamisen.

Lea Leino ym. ovat lisäksi 31.5.2012 päivätyllä kirjeellä ilmoittaneet kaupunginhallitukselle pyytäneensä Turun hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palautusta sekä esittäneet kaupunginhallitukselle vaatimuksen käsityökeskuksen tilasta luopumisen toimenpiteen keskeyttämisestä. Turun hallinto-oikeus on 20.6.2012 tiedoksi saapuneella päätöksellä 12/0186/1 jättänyt vaatimukset tutkimatta ja siirtänyt asian Turun nuorisolautakunnalle oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi.

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen on asian johdosta antamassaan lausunnossa todennut mm. seuraavaa: ”Nuorisotoimen johtosäännön (Kv. 28.11.2011 § 215) 4 § 7 kohdan mukaan nuorisolautakunta päättää nuorisotoimen käyttöön tulevien tilojen hallintaan ottamisesta ja niistä luopumisista. Nuorisolautakunta on siten tehnyt päätöksen 29.3.2012 § 36 toimivaltansa puitteissa. Kaupunginhallituksella on kuntalain 51 § mukaisesti mahdollisuus ottaa lautakunnan tekemä päätös käsiteltäväkseen ja tehdä asiassa uusi päätös. Kaupunginhallitus on 2.4.2012 § 160 päättänyt, ettei se ota kysymyksessä olevaa nuorisolautakunnan päätöstä käsiteltäväkseen eikä kaupunginhallituksella sen vuoksi enää ole perusteita keskeyttää nuorisolautakunnan 29.3.2012 § 36 päättämiä toimenpiteitä”. Jyrkinen on esittänyt, että kaupunginhallitus päättäisi perusteettomana hylätä edellä tarkoitetun vaatimuksen toimenpiteiden keskeyttämisestä.

Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiaho on 21.5.2012 jättänyt asiaa koskevan valtuustoaloitteen, jossa muun ohessa esitetään että Turun kaupunki hankkii riittävän suuret korvaavat tilat, jotta kudontakäsityön harrastus kaupungissa voi jatkua nykyisessä laajuudessa, kaupungin järjestämänä toimintana ja että hinnat on pidettävä käyttäjille edullisina. Lukio- ja ammattiopetuslautakunta on 19.6.2012 § 99 toimittanut lausunnon valtuustoaloitteeseen ja samalla todennut sille tehdyn lautakunta-aloitteen käsitellyksi sekä merkinnyt asiaa koskeneen adressin tiedokseen.

Yhteenveto

Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun suomenkielisen työväenopiston tiloissa järjestetty kudontatoiminta nykyisessä laajuudessaan päättyy, koska käytössä olleista tiloista on luovuttu tai ollaan luopumassa. Edellä olevasta selvityksestä ja oheismateriaaleista ilmenee, että kudontaharrastuksen jatkaminen on pyritty turvaamaan yhteistyössä Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n kanssa yhdistyksen kaupungilta vuokraamissa tiloissa, jonne osa Turun kaupungin nuorisotoimen kangaspuista ja nuorisotoimen työntekijä ovat siirtymässä.

Oheismateriaali 1Nuorisolautakunnan päätös 29.3.2012 § 36

Oheismateriaali 2Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätös 19.6.2012 § 99

Oheismateriaali 3Kaupunginhallituksen 1. vpj. Toni Eklundin sekä jäsenten Piia Elo ja Kjell Lundahnin selvityspyyntö

Oheismateriaali 4Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö 28.5.2012

Oheismateriaali 5Lea Leinon ym. vetoomus 3.4.2012

Oheismateriaali 6Vaatimus käsityökeskuksen tilasta luopumisen keskeyttämiseksi 31.5.2012

Oheismateriaali 7Ilmoitus hallinto-oikeudelle jätetystä pyynnöstä menetetyn määräajan palauttamiseksi

Oheismateriaali 8Turun hallinto-oikeuden päätös 18.6.2012

Oheismateriaali 9Jukka Jyrkisen lausunto

Oheismateriaali 10Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahon ym. valtuustoaloite

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedokseen ja päättää

- että kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö merkitään käsitellyksi

- että kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin ja kaupunginhallituksen jäsenten Piia Elon ja Kjell Lundahnin selvityspyyntö merkitään käsitellyksi

- että selvitys lähetetään Lea Leinolle vastauksena vetoomukseen ja vetoomus merkitään käsitellyksi ja

- että vaatimus toimenpiteiden keskeyttämisestä käsityökeskuksen tilasta luopumista koskevassa asiassa, josta nuorisolautakunta on päättänyt 29.3.2012 § 36, hylätään.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Turun hallinto-oikeuden päätöksen 12/0186/1.

PäätösAsia palautettiin Rinteen Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Merkittiin, että kaupunginhallitukselle oli toimitettu tiedoksi Turun hallinto-oikeudelle osoitettu 9.8.2012 päivätty kirjelmä.

Jakelu

palKeskushallinto, lista-asiat ja hallinto