Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28928.05.2012
Kaupunginhallitus35125.06.201219

6458-2012 (034, 023)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsenten Rauno Artesolan ja Pirjo Rinteen selvityspyyntöön Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n takausvelasta (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsenet Rauno Artesola ja Pirjo Rinne ovat 28.5.2012 § 289 tehneet selvityspyynnön koskien Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n takaus-velkaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi selvityspyynnön laaditun vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 289

Kaupunginhallituksen jäsenet Rauno Artesola ja Pirjo Rinne 28.5.2012:

Selvityspyyntö

Turun kaupunginhallitus päätti 19.3.2001 § 305 käsitellessään kaupungin edun valvomista Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n takausvelkaa koskevassa asiassa, ettei Kansallinen Palvelutalo Oy:n palveluskeskustilojen hallintaan oikeuttavia osakkeita tässä vaiheessa siirretä kaupungin omistukseen vaan että ne säilytetään toistaiseksi kaupungin hallinnassa Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:ltä olevien takausvelkasaatavien panttina, sekä että Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry velvoitetaan antamaan kaupunginkanslialle vuosittain ja vaadittaessa muulloinkin selvitys yhdistyksen taloudellisen tilanteen kehittymisestä, erityisesti yhdistyksellä vielä olevien lainojen hoidosta ja mahdollisesta uudesta lainatarpeesta sekä palvelukeskustoimintojen taloudellisesta ja toiminnallisesta tilanteesta.

Julkisuudessa olleen tiedon mukaan kyseinen Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry on nyt haettu konkurssiin. Pyydämme kohteliaammin selvitystä kaupunginhallitukselle ko. konkurssin merkityksestä Turun kaupungin saataville, sekä palvelutalon asukkaiden asemaan tässä tilanteessa.

Selvityksestä tulee ilmetä myös onko yhdistys em. päätöksen mukaisesti hoitanut velvoitteensa vuosittain taloudellisen tilanteensa kehittymisestä ja mihin toimenpiteisiin on niiden perusteella kaupungin taholla ryhdytty. Onko Turun kaupungin etu asianmukaisesti valvottu?

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 351

Kaupunginlakimies Antero Kastemaa 20.6.2012:

Esitän selvityksenä kaupunginhallituksen 28.5.2012 tekemään selvityspyyntöön seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto oli 11.11.1991 § 428 päättänyt myöntää omavelkaisen takauksen Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n Kansallis-Osake-Pankilta saamien yhteensä enintään 10,5 miljoonan markan lainojen vakuudeksi. Takauksen myöntämisen ehtona oli, että kaupunki saa takauksensa vastavakuudeksi jälkipanttauksen Kansallinen Palvelutalo Oy:n niihin osakkeisiin, jotka on pantattu pankille luoton vakuudeksi ja jotka oikeuttavat 1188 m2:n suuruisten palvelukeskustilojen ja vähintään yhdeksän, yhteispinta-alalataan 441 m2:n suuruisen asunnon hallintaan. Kansallis-Osake-Pankki antoi 17.12.1991 kaupungille tämän päätöksen mukaisen jälkipanttaussitoumuksen. Kansallis-Osake-Pankilla (nykyisin Nordea Pankki Suomi Oyj) oli yleispanttaus kaikkiin yhdistyksen omistamiin Kansallinen Palvelutalo Oy:n osakkeisiin.

Kaupunki teki yhdistyksen kanssa 7.3.1996 sopimuksen velkojen hoidosta ja vakuusjärjestelyistä.

Kaupunki on antamansa takauksen perusteella joutunut maksamaan yhdistyksen puolesta lainan lyhennyksiä ja korkoja yhteensä noin 2,4 miljoonaa euroa (noin 14,4 miljoonaa markkaa).

Kaupunginhallitus on 19.3.2001 § 305 päättänyt käsitellessään kaupungin edun valvomista Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n takausvelkaa koskevassa asiassa, ettei Kansallinen Palvelutalo Oy:n palveluskeskustilojen hallintaan oikeuttavia osakkeita tässä vaiheessa siirretä kaupungin omistukseen vaan että ne säilytetään toistaiseksi kaupungin hallinnassa Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:ltä olevien takausvelkasaatavien panttina, sekä että Turun yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry velvoitetaan antamaan kaupunginkanslialle vuosittain ja vaadittaessa muulloinkin selvitys yhdistyksen taloudellisen tilanteen kehittymisestä, erityisesti yhdistyksellä vielä olevien lainojen hoidosta ja mahdollisesta uudesta lainatarpeesta sekä palvelukeskustoimintojen taloudellisesta ja toiminnallisesta tilanteesta.

Kaupunki on yhdistyksen anomuksen ja selvityksen perusteella oikeuttanut yhdistyksen myymään omistamiaan Kansallinen Palvelutalo Oy:n osakkeita kaupungin hyväksymällä hinnalla. Tällaisia suostumuksia ovat antaneet kaupunginhallitus 11.2.2002 § 199 (kolme asuntoa) ja kaupunginjohtaja 14.4.2004 § 149 (yksi asunto). Kauppahinnalla yhdistys on lyhentänyt velkaansa ensisijaiselle pantinhaltijalle, Nordea Pankki Suomi Oyj:lle. Yhdistys pyysi vastaavaa myyntilupaa kahdeksalle asunnolle syyskuussa 2011, mutta asiaa ei ehditty käsitellä ennen yhdistyksen 1.11.2011 alkanutta konkurssia. Kyseiset asunnot yhtä lukuun ottamatta on sittemmin myyty konkurssipesän toimesta. Kaikkien mainittujen kauppojen yhteydessä yhdistys on antanut pyydetyn selvityksen taloudellisesta tilanteestaan.

Turun Yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry on velkojan hakemuksesta asetettu konkurssiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 1.11.2011. Pesänhoitajan laatiman selvityksen mukaan pesän varat ovat noin 1.614.000 euroa ja velat yli 6.000.000 euroa. Kaupungin takautumissaatavan määräksi on ilmoitettu 5.250.928,45 euroa. Velat ovat siten varoja suuremmat noin 4,4 miljoonaa euroa. Pesän varallisuus muodostuu pääosin Kansallinen Palvelutalo Oy:n  huoneisto-osakkeista, jotka on pantattu. Pesässä ei ole vapaita varoja, jotka mahdollistaisivat täydellisen konkurssimenettelyn. Mikään velkoja ei ole ottanut vastatakseen pesän kuluista, joten pesänhoitaja esittää käräjäoikeudelle konkurssimenettelyn raukeamista varojen puuttuessa sen jälkeen, kun pantattu omaisuus on myyty.

Kaupungin mainittu takautumissaatava yhdistykseltä sisältää myös viivästyskorot. Saatava on poistettu kaupungin kirjanpidosta epävarmana saatavana kaupunginhallituksen päätöksellä 26.1.1998 § 86. Samalla on päätetty, että saatavan perintää jatketaan.

Kaupunginjohtaja on 30.5.2012 § 56 päättänyt antaa Turun kaupungin tytäryhtiölle, Turun Osakehuoneistot Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksen, jonka mukaan Turun Osakehuoneistot Oy ostaa Turun Yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n konkurssipesältä Kansallinen Palvelutalo Oy:n huoneiston A 26 hallintaan oikeuttavat osakkeet 121.800 euron suuruisella kauppahinnalla sekä palvelukeskustilojen hallintaan oikeuttavat osakkeet 100 euron kauppahinnalla. Palvelukeskustilojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden kaupan edellytyksenä on, että Kansallinen Palvelutalo Oy tekee palvelukeskustiloista TOH:n kanssa vuokrasopimuksen edellä selostetuin ehdoin niin pitkäksi aikaa, kun TOH on osakkeiden omistajana. Lisäksi kaupan edellytyksenä on, että Kansallinen Palvelutalo Oy tai muu hyväksyttävä taho on sitoutunut ostamaan osakkeet Turun Osakehuoneistot Oy:ltä viimeistään kahden vuoden kuluttua vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Konkurssipesälle ilmoitetaan kaupungin luopuvan vaatimuksistaan luovutettaviin osakkeisiin siten kuin edellä on esitetty.

Kaupunginhallitus on 11.6.2012 § 316 päättänyt ottaa kaupunginjohtajan 30.5.2012 tekemän päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Turun Osakehuoneistot Oy on neuvotellut konkurssipesän ja Kansallinen Palvelutalo Oy:n kanssa kaupunginjohtajan antaman ennakkonäkemyksen edellyttämien sopimusten tekemisestä. Mikäli kaupunginhallitus vahvistaa kaupunginjohtajan päätöksen, sopimukset on tarkoitus allekirjoittaa mahdollisimman pian siten, että sopimukset voivat tulla voimaan 1.7.2012.

Omistusjärjestely on tarkoituksenmukaista suorittaa huoneiston A 26 hallintaan oikeuttavien osakkeiden hankinnan osalta Turun Osakehuoneisto Oy:n toimesta, sillä yhtiöllä on jo tällä hetkellä omistuksessaan muita palvelutalon huoneistojen hallintaan oikeuttavia osakkeita. Järjestely on perusteltu myös siitä syystä, että sosiaali- ja terveystoimi on ilmoittanut tarvitsevansa jatkossakin käyttöönsä yhdistykseltä 31.3.2009 vuokraamansa kolmen huoneen ja keittiön asunnon A 26.

Vastauksena kaupunginhallituksen tiedusteluun esitän kantanani, että yhdistyksen konkurssilla ei ole ollut ratkaisevaa vaikutusta kaupungin saataville yhdistykseltä, koska kaupungin tiedossa olevat yhdistyksen omaisuus ja tulot eivät olisi riittäneet takautumissaatavan maksuun. Ratkaisevana seikkana on se, että yhdistyksen omistamien asunto-osakkeiden arvo on vastannut melko tarkkaan pankin saatavaa, joten niiden realisoinnista ei ole kertynyt eikä kerry jälkipantin haltijana olevalle kaupungille juuri mitään. Palvelukeskustilojen hallintaan oikeuttavat osakkeet on vuonna 2012 arvioitu arvottomiksi. Tähän ovat vaikuttaneet tilojen erityispiirteet ja niiden sijainti, jotka estävät tilojen vuokraamisen tuloa tuottavasti. Näistäkin osakkeista on kuitenkin maksettava yhtiövastiketta, joten kaupungin ei ole tilakeskuksen arvion mukaan kannattavaa ottaa osakkeita omistukseensa. Myöskään konkurssipesä ei ole katsonut osakkeiden julkista myyntiä tarkoituksenmukaiseksi.

Kansallinen Palvelutalo Oy:n hallituksen ja Turun Yhdyskuntasuunnitteluyhdistys ry:n viimeksi valitun hallituksen käsityksen mukaan palvelukeskustilojen käyttö palvelee talon asukkaita nykymuodossaan. Kiinteistöyhtiö on toivonut, että käytäntö voi jatkua. Tämän vuoksi kiinteistöyhtiö on halukas omistamaan ko. omat osakkeensa jatkossa.

Kaupunginjohtajan päätöksen 30.5.2012 § 56 mukaisen järjestelyn toteuttamisen tarkoituksena on turvata omalta osaltaan se, että asukkaiden palvelutarpeeseen voidaan jatkossakin vastata.

Yhdistys on tarpeen mukaan ja pyydettäessä hoitanut velvoitteensa ilmoittaa taloudellisen tilansa kehittymisestä. Raportointi ja seuranta ei ole ollut vuosittaista. Kaupunki on ollut kuitenkin tietoinen yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta ja siinä tapahtuneista muutoksista. Käsitykseni mukaan kaupunki ei olisi voinut vaikuttaa yhdistyksen toimintaan ja talouteen ilman merkittävää taloudellista panostusta.

Oheismateriaali 1Kaupunginvaltuusto 11.11.1991 § 428

Oheismateriaali 2Kaupunginhallitus 26.1.1998 § 86

Oheismateriaali 3Kaupunginhallitus 19.3.2001 § 305

Oheismateriaali 4Huoneistokeskus Oy:n arviokirja 10.5.2012

Oheismateriaali 5Kaupunginjohtaja 30.5.2012 § 56

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Edellä olevaan selvitykseen viitaten katson, että Turun kaupungin etua on asiassa asianmukaisesti valvottu.

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan vastauksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsenten Rauno Artesolan ja Pirjo Rinteen tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArtesola Rauno
tiedKastemaa Antero
tiedRinne Pirjo