Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34925.06.201217

14092-2011 (014, 035)

Turku 2011 -säätiön sääntöjen muuttaminen (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 349

Kaupunginlakimies Laura Klami 20.6.2012:

Säätiön sääntöjen muuttaminen

Turun kaupunginvaltuusto on 23.4.2007 § 61 päättänyt perustaa Turku 2011 – säätiön edistämään ja tukemaan Turun kaupungin nimeämistä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sekä toimintaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2011. Säätiö on merkitty säätiörekisteriin 31.12.2007 ja sen Y-tunnus on 2163716-6.

Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 on päättynyt. Säätiön toiminta on vuoden 2011 jälkeen olennaisesti vähäisempää ja erilaista kuin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Säätiölain mukaan säätiön on huolehdittava sääntöjensä muuttamisesta, kun se muuttuneiden olojen vuoksi tai muusta syystä havaitaan tarpeelliseksi. Turku 2011 – säätiön hallintoa on aiheellista keventää siten, että valtuuskuntaa koskeva kohta poistetaan ja säätiön hallituksen jäsenten määrää vähennetään. Muutetut säännöt tulevat voimaan niiden tultua vahvistetuksi patentti- ja rekisterihallituksessa.

Säätiön sääntöjen 15 §:n mukaan säätiön sääntöjä voidaan muuttaa sen jälkeen kun Turun kaupunginhallitus on antanut asiasta lausunnon, jos vähintään kahdeksan hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Toimenpiteelle on saatava patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.

Säätiö on perustettu määräajaksi 31.12.2016 saakka. Kulttuuripääkaupunkivuoden päättymisen jälkeen säätiön tehtävänä on muun muassa vastata kulttuuripääkaupunkiprosessin vaikutuksia mittaavasta tutkimus- ja seurantaohjelmasta vuosina 2006–2016. Määräajan kuluttua säätiö on patentti- ja rekisterihallituksen suostumuksella lakkautettava.

Sääntömuutokset perusteluineen

Sääntömuutokset koskevat seuraavia sääntöjen kohtia:

1. Säätiön sääntöjen 5 § poistetaan.

Perustelu: Säätiö on perustettu tiettyä toimintaa varten, ja toiminta on vuoden 2011 jälkeen olennaisesti vähentynyt. Säätiön hallintoa on aiheellista keventää. Valtuuskunnan ylläpitäminen ei ole enää tarpeen säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi. 

Säätiön sääntöjen 6 § muutetaan: Hallituksen jäsenten lukumäärää vähennetään 15 jäsenestä seitsemään. Hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kaksi jäsentä valitsee Turun kaupunginhallitus, yhden jäsenen Svenska Kulturfonden, yhden jäsenen Suomen Kulttuurirahasto ja yhden jäsenen Taiteen keskustoimikunta. Tilintarkastajien määrää vähennetään kahdesta yhteen. Kun säätiölle valitaan yksi tilintarkastaja, tulee tälle valita varatilintarkastaja. Jos säätiön tilintarkastajana toimii tilintarkastusyhteisö, ei varatilintarkastajaa tarvitse valita.

Perustelu: Säätiö on perustettu tiettyä toimintaa varten, ja toiminta on vuoden 2011 jälkeen olennaisesti vähentynyt. Säätiön hallintoa on aiheellista keventää.

Voimassa olevan tilintarkastuslain mukaan säätiöllä voi olla vain yksi hyväksytty tilintarkastaja, ellei säännöissä edellytetä kahden tilintarkastajan valitsemista.

2. Sääntöjen kohdat 9 §, 10 § ja 15 § muutetaan vastaamaan säätiön hallituksen jäsenten lukumäärää.

Perustelu: Hallituksen jäsenten vähentämisestä seuraa, että kohtia, joissa on mainittu tietty määrä hallituksen jäseniä, muutetaan.

Toimenpiteet sääntöjen muuttamiseksi

Turun kaupunginhallitus on käsitellyt 12.12.2011 § 597 periaatteellisella tasolla säätiön sääntöjen muuttamista vuoden 2011 jälkeen. Tällöin sääntöjen ajateltu sisältö ei ollut vielä täysin selvillä. Turun kaupunginhallituksen tulee vielä antaa lausunto sääntömuutoksesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasiainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Varsinais-Suomen liitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto eivät jatkossa valitse jäsentä Turku 2011 –säätiön hallitukseen. Kyseessä olevat tahot ovat antaneet lausuntonsa sääntömuutoksesta ja ilmoittaneet puoltavansa sääntöjen muuttamista.

Svenska Kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen keskustoimikunta valitsevat jatkossa jäsenen Turku 2011 –säätiön hallitukseen. Uudet valitsijat Svenska Kulturfonden ja Suomen Kulttuurirahasto ovat antaneet suostumuksensa tehtävän vastaanottamiseen. Taiteen keskustoimikunta on käsitellyt sääntöjen muuttamista kokouksessaan 31.5.2012.

Säätiön hallitus on 22.3.2012 päättänyt sääntöjen muuttamisesta yksimielisesti.

Vahvistus sääntöjen muutokselle on haettava Patentti- ja rekisterihallitukselta. Muutettuja sääntöjä ei saa noudattaa ennen kuin sääntöjen muutos on merkitty säätiörekisteriin. Hakemukseen tulee liittää perustelut sääntöjen muutokselle ja oikeaksi todistetut jäljennökset niiden toimielinten kokousten pöytäkirjoista, joissa sääntömuutoksesta on päätetty sekä muutetut säännöt kokonaisuudessaan.

Turun kaupunginhallituksen lausunto sääntöjen muuttamisesta

Turun kaupunginhallitus ilmoittaa lausuntonaan hyväksyvänsä Turku 2011 –säätiön sääntöjen muuttamisen edellä olevan kohdan ”Sääntömuutokset perusteluineen” mukaisesti.

Liite 1Muutetut säännöt

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa lausuntonaan hyväksyvänsä Turku 2011 –säätiön sääntöjen muuttamisen seuraavalla tavalla:

- Valtuuskuntaa koskeva kohta poistetaan

- Hallituksen jäsenten lukumäärää vähennetään 15 jäsenestä seitsemään. Muutettujen sääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kaksi jäsentä valitsee Turun kaupunginhallitus.

- Tilintarkastajien määrää vähennetään kahdesta yhteen

- Sääntöjen kohdat 9 §, 10 § ja 15 § muutetaan vastaamaan säätiön hallituksen jäsenten lukumäärää

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan valitsemaan Turku 2011 –säätiön hallituksen jäsenet.

PäätösKaupunginhallitus päätti ilmoittaa lausuntonaan hyväksyvänsä Turku 2011 –säätiön sääntöjen muuttamisen seuraavalla tavalla:

- Valtuuskuntaa koskeva kohta poistetaan,

- Hallituksen jäsenten lukumäärää vähennetään 15 jäsenestä seitsemään. Muutettujen sääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kaksi jäsentä valitsee Turun kaupunginhallitus,

- Tilintarkastajien määrää vähennetään kahdesta yhteen ja

- Sääntöjen kohdat 9 §, 10 § ja 15 § muutetaan vastaamaan säätiön hallituksen jäsenten lukumäärää.

Päätös asiassa tehtiin Artesolan Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTurku 2011 -säätiö
tpvKeskushallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 349
Liite 1:Muutetut säännöt