Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35425.06.201222

6504-2012 (744, 745, 232, 021)

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan paineviemärin ja vesijohdon rakentamisesta Kakskerran järven vesialueelle (Yj)

Tiivistelmä: -

Kh § 354

vs. kaupunginsihteeri Satu Lehto 20.6.2012:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan vesilain mukaisesta lupahakemuksesta, jossa on kyse paineviemärin ja vesijohdon rakentamisesta Kakskerran järven vesialueelle. Lausunto on pyydetty toimittamaan aluehallintovirastoon 2.7.2012 mennessä. Lausunnossa on ilmoitettava asian dnro ESAVI/78/04.09/2012. Asia voidaan ratkaista, vaikka lausuntoa ei anneta.

Lausuntoa varten on pyydetty kiinteistöliikelaitoksen, vesiliikelaitoksen ja kaavoittajan kannanotot asiaan. Lisäksi lausunnossa on huomioitu ympäristö- ja kaavoituslautakunnan ympäristönsuojeluviranomaisena asiassa antama lausunto.

Lupahakemus

Hakemuksen mukaan osuuskunta rakentaa järvelle paineviemärin kahdelle vesistöosuudelle. Linja 3.5 alkaa järvellä Brinkhallin kartanon kohdalta ja rantautuu aivan järven itäpäässä. Osuuden pituus on noin 1800 m. Toinen linja (8.1) sijaitsee järven länsipäässä Kissasaaren (Muurahaissaari) ja järven länsipään välillä. Tämän osuuden pituus on 230 m, ja tälle osuudelle on tarkoitus sijoittaa paineviemärin lisäksi myös vesijohto.

Paineviemärin halkaisija on 63 mm, ja se on tarkoitus painottaa betonipainoilla pohjaan. Viemäri sijoitetaan vähintään 1,5 m:n syvyydelle järven pohjaan. Veden syvyyden alittaessa 1,5 m ja rantautumisalueilla putki kaivetaan pohjaan tai maahan noin kahden metrin syvyyteen. Asennustyö tehdään hakemuksen mukaan kylmän veden aikaan uintikauden ulkopuolella.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunki ilmoittaa aluehallintovirastolle lausuntonaan seuraavaa:

Kaupunginhallitus ei puolla osuuskunnan hakemusta sijoittaa paineviemäri Kakskerranjärveen. Paineviemärin sijoittaminen järven pohjaan saattaa aiheuttaa sedimenttien liikkumista ja sitä kautta sedimentissä olevien ravinteiden lähtemisen liikkeelle. Samoin paineviemärien kiinteistökohtaisten liittymien vetäminen rantaan aiheuttaa kaivu- ja ruoppaustarvetta ja aiheuttaa veden samentumista ja lisää rehevöitymistä. Lisäksi järvessä oleva paineviemäri ja sen liitokset aiheuttavat riskin järven veden laadulle mahdollisissa vuototilanteissa erityisesti siksi, koska veden viipymä järvessä on pitkä. Alueen rantakiinteistöjen viemäröinti on mahdollista toteuttaa myös maitse, jolloin järveen kohdistuva vuotoriskiä ei synny ja tonttikohtaisten liittymien tekeminen runkoputkeen on toteutettavissa helpommin ja yksinkertaisemmin.

Mikäli aluehallintovirasto kuitenkin myöntää hankkeelle luvan, tulee lupaan kirjata seuraavat ehdot:

· Kakskerranjärvellä on voimassa Turun kaupungin ympäristönsuojelulautakunnan vuonna 1992 asettama moottorivenekielto, joka on otettava päätöksessä huomioon, mikäli osuuskunnalle myönnetään lupa sijoittaa viemäri vesialueelle.

· Paineviemärin ja vesijohdon asennustyöt on tehtävä siten, esimerkiksi talvikaudella jään päältä, ettei em. moottoriveneilykieltoa rikota. Samoin tarpeelliset verkoston huoltotyöt tulee järjestää em. tavalla.

· Vesistöön asennettavien viemäriosuuksien osalta on oltava käytössä vuodonilmaisu- ja hälytysjärjestelmä.

· Kiinteistökohtaisiin viemärijohtoihin tulee olla asennettuna sulkuventtiilit. Sulkuventtiilit ovat tarpeellisia, sillä mikäli verkostoissa havaitaan häiriöitä, voidaan jäteveden tulo sulkea huoltotöiden ajaksi. Näin päästöt vesistöön voidaan nopeasti estää mahdollisten putkirikkojen sattuessa.

· Paineviemärien kuntoa tulee seurata säännöllisesti suoritettavin painekokein ja jätevesimäärää seuraamalla.

· Paineviemärit on rantautumiskohdissa merkittävä maastoon.

Ranta-alueella osuuskunnan johtolinjaukset on toteutettava siten, että ne eivät sijoittaudu kolmea metriä lähemmäksi Turun vesiliikelaitoksen verkostoja, jotta vesiliikelaitoksen johtojen kunnossapito ei vaikeudu tai esty kokonaan. Mikäli osuuskunnan johdot tulevat risteilemään jossakin kohdassa Turun vesiliikelaitoksen johtojen kanssa, tulee osuuskunnan näiltä osin hyväksyttää suunnitelmat Turun vesiliikelaitoksella ennen töiden toteuttamista. Osuuskunnan verkostojen sijainti tulee merkitä maastoon ja ranta-alueelle asianmukaisin kyltein.    

Lisäksi Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan tulee noudattaa vedentoimitussopimuksessa asetettuja ehtoja. Näitä ovat mm.

- Osuuskunta hankkii kustannuksellaan tarvittavat luvat ja rasitetoimitukset toiminta-alueelleen sijoittuvan verkoston sijoittamiseksi ja rakentamiseksi.

- Osuuskunnan tulee antaa korvauksetta Turun kiinteistöliikelaitokselle tiedot johtojen kartoittamisesta ja paikkatietoaineistosta.

- Osuuskunnan on haettava suostumus Turun vesiliikelaitokselta, mikäli se on laajentamassa palvelua alueille, joka on Turun vesiliikelaitoksen vahvistettu toiminta-alue tai jolle Turun vesiliikelaitos tuottaa palveluita.

- Osuuskunnan on ennen vesijohtoverkoston rakentamista, muutoksia tai laajennuksia esitettävä niitä koskevat suunnitelmat Turun vesiliikelaitoksen hyväksyttäväksi.

Oheismateriaali 1Hakemus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yllä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lepän tekemä pöydällepanoehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto