Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34725.06.201215

7561-2012 (111)

Henkilöstöasioiden palvelukeskuksen perustaminen ja henkilöstöpalvelupäällikön viran perustaminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään henkilöstöasioiden palvelukeskuksen perustamista keskushallintoon 1.9.2012 lukien. Samassa yhteydessä esitetään palvelukeskuksen johtajana toimivan henkilöstöpalvelupäällikön viran perustamista.

Kh § 347

Henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen 18.6.2012:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.1.2012,§ 15 vahvistaa kaupungin toimintamalliraportin linjaukset ja että vahvistetut linjaukset muodostavat hallinnonjärjestämispäätöksen, jonka perusteella Turun kaupungin toimintamalli uudistetaan. Raportissa todetaan erillisenä asiana henkilöstön palvelukeskus perustaminen palvelemaan toimialoja ja konsernihallintoa erilaisissa henkilöstöhallintoon liittyvissä asiakokonaisuuksissa.

Henkilöstön vastuualueen piirissä toimi palvelukeskuksen perustamista valmistellut projekti vuosien 2008 – 2009 aikana, mutta keskusta ei tällöin perustettu. Projektissa luotua aineistoa auditoi keväällä 2012 konsultti, jonka lausunnon mukaan henkilöstön palvelukeskus tulisi kiireesti perustaa pääosin projektissa tehdyn esityksen mukaisesti. Esim. toimialajohtajamalliin ja matriisimaiseen työskentelytapaan siirtyminen aiheuttaa kuitenkin eräitä tarkistuksia raportin esityksiin. Konsultti esittää, että palvelukeskukselle rekrytoidaan pikaisesti johtaja, jolle vastuutetaan palvelutarjonnan tarkempi määrittely.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 16 §:n mukaan palvelukeskuksen perustamisesta päättää kaupunginhallitus. Kaupunginhallituksen tulisikin tässä yhteydessä päättää palvelukeskuksen perustamisesta 1.9.2012 lukien. Palvelukeskuksen toiminnan luonne ja palvelukeskuksesta tuotettavat palvelut huomioon ottaen tarkoituksenmukainen nimi palvelukeskukselle olisi henkilöstöasioiden palvelukeskus.

Sekä palvelukeskuksen johtajana toimiva henkilöstöpalvelupäällikkö että muu henkilöstö on tarkoitus rekrytoida kaupungin nykyisestä henkilöstöstä. Palvelukeskuksen perustamisen yhteydessä on kuitenkin varmistettava, että myös toimialoille jää riittävä henkilöstöhallinnon henkilöstö. Henkilöstöprosessit tulee tarkentaa lähinnä toimialajohtajamalliin siirtymisen vuoksi. Kun prosessit ja niistä palvelukeskuksen suoritettavaksi jäävät tehtävät selkiytyvät, voidaan keskuksen tarvitsemat henkilöresurssit määritellä. Nämä tehtävät tulevat henkilöstöpalvelupäällikön suoritettavaksi syksyn 2012 aikana.

Henkilöstöpalvelupäällikkö tulee toimimaan henkilöstöjohtajan alaisuudessa. Palvelukeskuksen johtajan yleiset tehtävät on määritelty keskushallinnon toimintasäännössä. Henkilöstöpalvelupäällikön valitsee kaupunginjohtaja. Tehtävää varten tulee perustaa virka, koska siinä käytetään julkista valtaa. Viran perustamisesityslomake on liitteenä. Henkilöstöpalvelupäällikön virka tullaan ensisijaisesti täyttämään sisäisellä menettelyllä.

Hallintosäännön 6 luvun 44 §:n mukaan viran perustaminen kuuluu hallintojaoston toimivaltaan, Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n mukaan kaupunginhallitus voi kuitenkin ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa asiakokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan. Henkilöstöpalvelupäällikön viran perustaminen on osa henkilöstöasioiden palvelukeskuksen perustamista koskevaa asiakokonaisuutta ja kaupunginhallituksen tulisi päättää viran perustamisesta.

Tässä samassa yhteydessä tulisi päättää myös keskushallinnon toimintasäännön muuttamisesta niin, että toimintasäännön 3 luvun 8 §:n kohtaan 8.4. lisätään seuraava teksti:

”Vastuualueella toimii henkilöstöasioiden palvelukeskus, jonka tehtävänä on tuottaa keskitettyjä henkilöstöhallinnon palveluja.

Henkilöstöasioiden palvelukeskuksen johtajana toimii henkilöstöpalvelupäällikkö.”

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että keskushallintoon perustetaan 1.9.2012 lukien henkilöstöasioiden palvelukeskus, jonka tehtävänä on tuottaa keskitettyjä henkilöstöhallinnon palveluja,

että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana keskushallinto perustetaan 1.9.2012 lukien henkilöstöpalvelupäällikön virka (KVTES / hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.500 €/kk ja, jonka kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä virkaan soveltuva työkokemus ja

että keskushallinnon toimintasäännön 3 luvun 8 §:n kohtaan 8.4. lisätään seuraava teksti:

”Vastuualueella toimii henkilöstöasioiden palvelukeskus, jonka tehtävänä on tuottaa keskitettyjä henkilöstöhallinnon palveluja.

Henkilöstöasioiden palvelukeskuksen johtajana toimii henkilöstöpalvelupäällikkö.”

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSäännöstön ylläpitäjä
tpvKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedHeikkinen Tuomas