Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31711.06.201210

2175-2012 (001, 101, 033)

Hallitusohjelman kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi (Pj)

Tiivistelmä:

Työ- ja elinkeinoministeriö on hyväksynyt Turun hankkeen pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi käynnistyvään kokeiluun, jossa keskeisenä tavoitteena on luoda uudentyyppinen, asiakaslähtöinen viranomaisyhteistyö yhteisessä toimipisteessä Varissuolla. Kaupunginhallitukselle esitetään työ- ja elinkeinoministeriön hyväksymispäätöksen merkitsemistä tiedoksi.

Kh § 317

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 6.6.2012:

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi helmikuussa 2012 pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi käynnistettävän Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan sisältyvän määräaikaisen kokeilun linjaukset ja hakukriteerit. Hallitusohjelman kuntakokeilu toteutetaan ajalla 1.9.2012–31.12.2015.

Turun hanke hyväksyttiin työ- ja elinkeinoministeriön päätöksellä 31.5.2012 yhdeksi hallitusohjelman kuntakokeiluun valituista 23 hankkeesta.  Turun hankesuunnitelman mukaiset kokonaiskustannukset ovat 1 735 000 euroa. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton linjauskirjeessä 17.2.2012 mainitaan, että ” Työ- ja elinkeinoministeriö jakaa kokeilumäärärahan ”korvamerkittynä” ELY-keskuksille, jotka myöntävät määrärahan kunnille työllisyyspoliittisena avustuksena. Avustuksen suuruus on 75 prosenttia avustuksella katettavista kustannuksista, mikä tarkoittaa, että kunnan omarahoitusosuus on 25 prosenttia em. kustannuksista. Määräraha myönnetään koko kokeilun ajaksi (sillä ehdolla, että valtion talousarviossa on em. määräraha). Kokeilumääräraha on tarkoitettu erityisesti alueellisesti uusien toimintamallien ja palvelujen kehittämiseen”.

Työ- ja elinkeinoministeriön 31.5.2012 hyväksymispäätöksen mukaan "työ- ja elinkeinoministeriö tekee päätökset hankkeille kokeiluun osoitettavasta työllisyyspoliittisesta avustuksesta kesäkuun 2012 aikana”.

Valintakriteerit kokeiluun hyväksymiselle olivat alueen työttömyysaste sekä vaikeasti työllistyvien ja pitkäaikaistyöttömien määrä, kokeilun sisältö ja tavoitteet ja kokeilun toteutuksen kannalta keskeisten tahojen yhteistyö ja sitoutuminen kokeiluun.

Turun hankkeen keskeisin tavoite on luoda uudentyyppinen, asiakaslähtöinen viranomaisyhteistyö yhteisessä toimipisteessä Varissuolla.  Hankkeen kohderyhmänä ovat pitkään työttömänä olleet henkilöt, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Kaikille hankkeeseen osallistuville räätälöidään juuri hänen tarpeitaan vastaava palvelukonsepti. Ns. ”Varissuo-takuun” tuloksena on työllistyminen tai työllistymisedellytysten vahvistuminen. Kehitettävä toimintamalli on monistettavissa ja siirrettävissä myös muille alueille.

Turun hankkeen yhteistyötahoina kaupungin palvelu- ja osaamistoimen sektorien ohella ovat Kansaneläkelaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turun TE-toimisto, Turun Yrittäjät ry. sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Oheismateriaali 1Työ- ja elinkeinoministeriön päätös 31.5.2012

Oheismateriaali 2Hankesuunnitelman tiivistelmä

Oheismateriaali 3Hankehakemus

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen 31.5.2012 Turun hankkeen hyväksymisestä hallitusohjelman kuntakokeiluun.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.