Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29128.05.2012

6457-2012 (643)

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan Katri Sarlundin selvityspyyntö melontalaiturista vierasvenesatamassa (Yj)

Tiivistelmä: -

Kh § 291

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlund:

Pyydän selvitystä Aurajoen vierasvenesatamaan suunnitellusta ja jo vuosia sitten toteutetustakin mutta sittemmin poistetusta melontalaiturista. Melonnanharrastajat ovat vuosikausia toivoneet laituria vierasvenesataman yhteyteen. He ovat keskustelleet ja kirjelmöineet asiasta, ja heille on suullisesti luvattu laiturin järjestyvän. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut. 

Melonta on kasvava harrastus, ja melonta Aurajoessa tarjoaa niin paikallisille kuin matkailijoillekin vaihtoehtoisen ja erittäin mieleenpainuvan tavan tutustua Aurajokeen ja sen kansallismaisemaan. Kaupungissa järjestetään mm. useita melontatapahtumia vuosittain. Melonnan edellytyksiä on vuosien mittaan parannettu monin tavoin Halistenkoskella, ja kaupungissa on ollut kesäisin kanoottivuokrausta myös keskikaupungilla. Yksi kuitenkin puuttuu: turvallisen rantautumisen mahdollisuus joen alajuoksulla keskusta-alueella.

Melonnassa vaikeinta ja vaarallisinta on rantautuminen ja rannalta kanoottiin nouseminen. Ilman melontalaiturin apua kanootti kaatuu helposti. Kyse ei ole vain mukavuudesta, vaan kaatuessa erityisesti kokemattomat melojat voivat helposti loukata itsensä pahastikin mm. teräviin rantakiviin.

2000-luvun alussa melojat saivat turvallisen laiturin Turun Sataman toimesta ja lahjoittamana vierasvenesatamaan kalanpyrstöveistoksen tuntumaan. Myöhemmin laituri kuitenkin vietiin pois. Siitä pitäen laituri on saamieni tietojen mukaan maannut käyttämättömänä Peltolan varastoalueella. Melojat rantautuvat nykyisellään vierasvenesataman rantakivikkoon, mutta paikka ja tilanne on melojille vaarallinen eikä kunniaksi kaupungille. Melojat ovat itse pyrkineet lisäämään turvallisuuttaan käyttämällä rantautumisapuna kuormalavaa, mutta tämä ei ole kenenkään kannalta toivottava tilanne.

Mikä siis on tilanne Aurajoen alajuoksun melontalaiturin suhteen, ja millä aikataululla melontalaituri voitaisiin saada paikalleen tukemaan kaupungin melontaharrastajien toimintaa ja erinomaista tapaa tutustua Aurajokeen vaihtoehtoisesta ja ikimuistoisesta näkökulmasta? Parasta olisi, että laituri saataisiin paikoilleen jo tänä kesänä. Vanhat kiinnikkeet ovat olemassa, mutta jos paikkaa pidetään tarpeellisena vaihtaa, sekin on toki mahdollista.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

slvpKiinteistöliikelaitos