Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27628.05.20127

5968-2012 (113)

Ammattikorkeakoululle myönnetyn lahjoitusyliopettajan kauden jatkaminen (Kj)

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus on 26.5.2008 § 328 myöntänyt Turun ammattikorkeakoululle rahoituksen, jolla ammattikorkeakouluun on 1.10.2008 lukien perustettu yliopettajan virka. Virka on sidottu viiden vuoden ajaksi laivatekniikkaan. Kaupunginhallitukselle esitetään, että virkaa jatketaan kolmella vuodella vuoden 2016 loppuun asti.

Kh § 276

Vararehtori Olli Mertanen 15.5.2012:

Kaupunginhallitus on tehnyt 26.5.2008 päätöksen lahjoitusyliopettajan viran viisivuotisesta rahoittamisesta. Virka on sidottu laivatekniikan opetusalaan ja sitä on hoitanut professori Aalto-yliopistosta, tekniikan lisensiaatti Pentti Häkkinen. Yliopettajan toiminnasta on saatu erinomaisen hyviä kokemuksia erityisesti lisääntyneiden elinkeinoelämäyhteyksien ja niistä saadun laivateollisuuden palautteen mukaan. Viisivuotiskaudesta on syksyllä jäljellä n. puolitoista vuotta. Pentti Häkkinen on kuitenkin eläköitymässä syksyllä 2012 ja tehtävän loppukauden hoitajaa on tarpeen ryhtyä etsimään nyt keväällä.

Puolentoista vuoden kaudelle on kuitenkin vaikea löytää soveliasta yliopettajaa/lehtoria nykyisessä tilanteessa, missä laivanrakennusalan asiantuntijoiden työllisyysnäkymät ovat taas paranemassa. Tästä syystä esitän, että lahjoitusviran kestoa jatketaan kolmella vuodella, aina vuoden 2016 loppuun.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 22.5.2012:

Laivatekniikan yliopettajan lahjoitusviralla on ollut keskeinen rooli korkeakoulutasoisen laivanrakennuskoulutuksen säilymiselle ja toteutukselle Turussa. Turun ammattikorkeakoulu on ainoa Turussa toimiva teknillinen korkeakoulu, joka tuottaa laivanrakennusinsinöörejä teollisuuden palvelukseen. Yliopettaja on kyennyt lisäämään yhteistyötä alan yritysten kanssa sekä kasvattamaan Turun AMK:n meriteollisuuden tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Erityisen merkittävänä voidaan pitää syntynyttä yhteistyötä Turun AMK:n ja Aalto-yliopiston meritekniikan opetuksen välille. Viran nykyinen haltija professori Pentti Häkkinen on onnistunut tavoitteissaan esimerkillisesti.

Yliopettajan kustannukset, noin 75.000 euroa/v, on katettu Turun AMK:lle vuosittain osoitetusta TKI-hankemäärärahasta, josta kaupunginhallitus on päättänyt erillisen käyttösuunnitelman pohjalta. Vuodelle 2012 varausmääräraha on yhteensä 630.000 euroa.

Pidän tärkeänä, että viran nykyisen haltijan eläköityessä virkaan voidaan onnistuneesti rekrytoida uusi viranhaltija vuoden 2016 loppuun asti. Lisäksi on tarpeellista kehittää ja yhtenäistää kaupungin lahjoitusvaroin toimivien korkeakoulujen opetus- ja tutkimustyötä tekevien henkilöiden tulosten seurantaa rahoittajan asettamien tavoitteiden valossa.       

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun ammattikorkeakoulun laivatekniikan lahjoitusvirkaa jatketaan vuoden 2016 loppuun asti,

että Turun ammattikorkeakoulu saa luvan käynnistää virkaan yliopettajan/lehtorin rekrytoinnin viran nykyisen haltijan eläköityessä sekä

että lahjoitusviran loppukauden tavoitteet tarkistetaan ja määritellään niiden seurannalle tarkoituksenmukainen ohjaus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAmmattikorkeakoulu