Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta8722.05.201210
Kaupunginhallitus27928.05.201211

5891-2012 (5120)

Yhteiskuntatakuun mukaisten koulutuspaikkojen hakeminen (Otj)

Tiivistelmä:

Yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut haettavaksi 1.700 opiskelijapaikkaa ammatilliseen peruskoulutukseen 1.1.2013 lukien. Näistä 1.200 opiskelijapaikkaa on tarkoitus lisätä jo kuluvan vuoden järjestämislupiin 1.8.2012 lukien. Kaupunginhallitukselle esitetään 100 koulutuspaikan hakemista.

Lamlk § 87

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkistanut kirjeen koulutuksen järjestäjille ammatillisen koulutuksen opiskelijamäärien uudelleen suuntaamisen sekä rakenteellisen kehittämisen prosessin etenemisestä ja yhteiskuntatakuupaikkojen hakemisesta 11.5.2012. Kirjeen lähtökohtana on yhteiskuntatakuun toteuttamiseen tähtäävät toimenpiteet. Vaikka lähtökohtana on nuorten ikäluokkien pienentyessä koulutuspaikkojen karsiminen, julkistetaan kirjeessä tätä tarkoitusta varten 1700 opiskelijapaikkaa 1.1.2013 lukien. Näistä 1200 on tarkoitus lisätä jo kuluvan vuoden järjestämislupiin 1.8.2012 lukien.

 

Liite 1                                  Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 11.5.2012

 

Yhteiskuntatakuuta koskevat hakemukset perusteluineen tulee toimittaa ministeriöön 4.6.2012 mennessä. Päätöksiä luvataan jo kesäkuun loppuun mennessä. Tarjontaa olisi hyvä olla ministeriön kirjeen mukaisesti etenkin sosiaali- ja terveysalalle (kauneudenhoitoalaa lukuun ottamatta), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa sekä kone-, metalli- ja energia-alalla. Koulutustarjontaa lisätään metropolialueella sekä mahdollisesti eräissä muissa kasvukeskuksissa.

 

Turun ammatti-instituutti tarjosi kevään yhteisvalintoihin 1389 aloituspaikkaa, joita haki 2237 ensisijaista hakijaa ja yhteensä 7701. Turku on saanut viimeksi maakunnan koulutusjaostolta kiitosta siitä, kuinka se koulutuspaikkojen suunnittelussa ottaa huomioon koulutusten vaikuttavuuden etenkin alakohtaisten työllistymisen. Sekä logistiikan että sosiaali- ja terveysalan ammatilliset neuvottelukunnat kiinnittivät huomiota alakohtaisten paikkojen riittämättömyyteen. Vastatakseen paremmin tarpeisiin Turku on aiemmin hakenut ministeriöltä lupaa ruotsinkielisen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon järjestämiseen. Turussa on erityisenä ongelmana sekä korkea nuorisotyöttömyys että yhteiskuntatakuun toteutuminen maahanmuuttajien kohdalla. Tässä yhteydessä on tarkoituksenmukaista hakea ministeriöltä lisää vuosikoulutuspaikkoja siten, että Turun ammatti-instituutti pystyy koulutustarjontaa lisäämällä paremmin vastaamaan yhteiskuntatakuun tuomaan haasteeseen.

 

Lisäpaikkojen myötä Turun ammatti-instituutissa on valmius aloittaa uusi ryhmä nuorten sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa. Logistiikka-alalla voidaan paikkoja lisätä muun muassa suuntaamalla nuorille maahanmuuttajille linja-autonkuljettajakoulutus, joka antaa samalla pätevyyden taksinkuljettajaksi. Näiden osalta ehtona on kuitenkin logistiikka-alan tila-, kalusto- ja opettajaongelmien ratkaiseminen. Aikuiskoulutuksessa on lisäpaikoilla mahdollisuus järjestää alakohtaisia täsmäkoulutuksia, joissa yhteiskuntatakuun tarkoittamat nuoret saadaan koulutettua työvoimapula-aloille. Koulutusta voidaan antaa logistiikka- sekä sosiaali- ja terveysalan lisäksi mm. kiinteistöpalvelualalle. Maahanmuuttajien valmistavaan koulutukseen on edelleen paineita lisätä paikkoja.

 

Pelkästään nuorten ruotsinkielisen lähihoitajakoulutuksen toteuttamiseen tarvitaan kolmessa vuodessa 50 koulutuspaikkaa (tavoitteena on ottaa vuosittain uusi ryhmä). Tässä vaiheessa on tarkoituksenmukaista hakea 100 koulutuspaikkaa. Koulutuspaikkojen käyttämisen ehtona on kuitenkin, että kaupunki on valmis budjetoimaan niiden tuottamat valtionosuudet koulutusten käyttöön.

 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Lukio- ja ammattiopetuslautakunta esittää Turun kaupunginhallitukselle, että se hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä 100 ammatillisen perustutkinnon koulutuspaikkaa lisää yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 279

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 11.5.2012

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä 100 ammatillisen perustutkinnon koulutuspaikkaa lisää yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

hakeOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedLukio- ja ammattiopetuslautakunta


Liitteet:

Lamlk § 87
Liite 1:Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 11.5.2012