Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28128.05.201213

4102-2012 (221, 652)

Selvitys ja lausunto sisäasiainministeriölle kirurgisen sairaalan väestönsuojatilanteesta (Yj)

Tiivistelmä:

Sisäasiainministeriölle annetaan selvitys Mäntymäen kirurgisen sairaalan rakennuslupa- ja muista asiakirjoista, jotka liittyvät väestönsuojan rakentamisvelvollisuuteen. Lisäksi lausunnossa otetaan kantaa sairaalan väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden täyttämiseen.

Kh § 281

Rakennuslakimies Harri Lehtinen ja vs. kaupunginsihteeri Satu Lehto 23.5.2012:

Selvitys- ja lausuntopyyntö

Sisäasiainministeriön pelastusosasto on pyytänyt Turun kaupunginhallitukselta selvitystä ja lausuntoa Mäntymäen kirurgisen sairaalan väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden täyttämisestä. Asia on tullut sisäasiainministeriössä vireille apulaisoikeuskanslerin lausuntopyynnön johdosta. Ministeriö on pyytänyt toimittamaan selvityksen ja lausunnon viimeistään 11.5.2012. Määräaikaa on jatkettu 31.5.2012 asti.

Selvitystä pyydetään Mäntymäen kirurgisen sairaalan rakennuksiin liittyvistä rakennusvalvontaviranomaisen asiakirjoista (rakennusluvat, loppukatselmuspöytäkirjat) sekä muista mahdollisista asiakirjoista, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa laissa säädetyn väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden täyttämistä kohteessa. Lausuntoa on pyydetty kirurgisen sairaalan väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden täyttämisestä.

Lisäksi on pyydetty ilmoittamaan, mikäli kohteen väestönsuojan rakentamista koskeva asia on kaupunginhallituksen tietojen mukaan muun viranomaisen tutkittavana muutoksenhakuna tai kanteluna.

Rakennusvalvontatoimiston selvitys rakennuslupatilanteesta

Kirurgisen sairaalan uudisrakennus

Kirurgisen sairaalan uudisrakennus Kurjenmäen kaupunginosan korttelin 1 tontille 4, osoitteessa Luolavuorentie 2, on saanut rakennusluvan (lupatunnus 12/92) rakennuslautakunnan päätöksellä 2.4.1992 § 227. Päätös sisälsi myös kaasukeskuksen muutoksen ja laajennuksen sekä projektitoimiston, traktoritallin ja kellarin purkamisen. Luvanhakijana on ollut Turun kaupungin talonrakennusosasto.

Rakennuslupapäätöksen sekä pääpiirustusten mukaan rakennuksen kellariin rakennetaan 694,5 m2:n suuruinen väestönsuojatila, joka jakaantuu suoja A:han 393,5 m2 / 232 henkilölle ja suoja B:hen 301 m2 / 178 henkilölle. Rakennuslupapäätöksessä on myönnetty poikkeus siitä, että suojat ylittävät 150 m2:n pinta-alan ja sallitun 150 henkilön henkilömäärän ja että suojan pinta-ala ylittää sallitun 360 m2:n pinta-alan. Lupahakemuksesta on hankittu väestönsuojelutoimiston lausunto, joka on ollut puoltava.

Tämän jälkeen talonrakennusosasto on hakenut muutosta myönnettyyn rakennuslupaan. Rakennuslautakunta on myöntänyt 30.3.1995 § 161 haetun muutosrakennusluvan (lupatunnus 46/95). Päätöksen liitteenä olevat pääpiirustukset korvaavat aikaisemman rakennuslupahakemuksen yhteydessä vahvistetut pääpiirustukset. Muutoksen sisältönä on yhden kerroksen rakentamatta jättäminen, sisäisiä muutoksia 1. kerroksessa, pihajärjestelymuutoksia sekä väestönsuojatunnelin suuaukon louhiminen. Lupapäätöksen sekä piirustusten mukaan aikaisemmassa lupapäätöksessä hyväksyttyä väestönsuojaa ei pienennetä. Väestönsuoja on suurempi kuin laki edellyttää, minkä vuoksi päätöksessä on hyväksytty yhteisväestönsuoja sekä maininta siitä, että suojassa on ylimääräistä väestönsuojatilaa 116 m2, joka voidaan käyttää tulevien laajennusten yhteydessä. Poikkeuksena väestönsuojan osalta on hyväksytty väestönsuojan ovien varustaminen irtokynnyksellä. Lupahakemuksesta on hankittu väestönsuojelutoimiston lausunto, joka on ollut puoltava.

Rakennuslautakunta on 28.11.1996 § 726 hyväksynyt rakennusaikaisen muutoksen (lupatunnus 372/96), joka koski ulkoseinän sisäverhouslevyn käyttöä. Päätöksellä ei ole merkitystä väestönsuojan kannalta.

Rakennuslautakunta on 6.3.1997 § 123 myöntänyt kaupungin hakemuksesta ko. rakennukseen muutosrakennusluvan (lupatunnus 79/97), joka sisältää vähäisiä rakennustyön aikaisia muutoksia erillisen liitteen mukaisesti. Muutoslupa sisältää mm. väestönsuojan yhdystunnelin lyhentämisen. Väestönsuojan kokoon ei ole haettu muutosta.

Uuden kirurgisen sairaalarakennuksen väestönsuojakatselmus on suoritettu 12.12.1996 ja 24.3.1997 on suoritettu kohteen loppukatselmus, jossa rakennus on hyväksytty käyttöön myönnettyjen lupien mukaisena.

Vanhan kirurgisen sairaalan laajennus ja muutostyö

Rakennuslautakunta on 23.6.1999 § 366 myöntänyt kaupungin hakemuksesta Kurjenmäen kaupunginosan korttelin 1 tontille 4 rakennusluvan (lupatunnus 376/99) vanhan kirurgisen sairaalan

-       laajennukselle, joka sisältää teknisen tilan rakentamisen ullakolle sekä

-       uudestaan rakentamiseen verrattavalle muutokselle, joka sisältää muutoksia kantavissa rakenteissa ja väliseinissä.

Rakennuslupa sisältää myös lykkäyksen myöntämisen laajennuksen ja muutostyön edellyttämän väestönsuojan rakentamiselle viideksi vuodeksi 98 m2:n suuruiselta väestönsuojan osalta.

Lupahakemuksesta on hankittu väestönsuojelutoimiston lausunto, joka on ollut puoltava. Väestönsuojelutoimiston lausunnon mukaan laajennuksen ja muutostyön edellyttämä väestönsuojan rakentamistarve on yhteensä 214 m2, josta katetaan 116 m2 uuteen kirurgiseen sairaalaan rakennetulla ylimääräisellä väestönsuojatilalla. 98 m2:n suuruiselle väestönsuojan osalle on haettu lykkäystä sillä perusteella, että puuttuva suoja rakennetaan sairaala-alueelle suunnitellun autopaikoitusluolan yhteyteen. Rakennuslupapäätöksen lupaehdon mukaan puuttuva väestönsuoja on rakennettava viimeistään 23.6.2004 mennessä.

Vanhan kirurgisen sairaalan laajennus- ja muutostyön loppukatselmus on suoritettu 12.12.2000. Siinä rakennus on hyväksytty käyttöön luvan mukaisesti.

Rakennusvalvontatoimiston tietojen mukaan vanhan kirurgisen sairaalan laajennus- ja muutostyön edellyttämää lykkäyksen saanutta väestönsuojan 98 m2:n suuruista osaa ei ole rakennettu.

Teknisen huollon uudisrakennus ja huoltotunneli

Rakennuslautakunta on 10.6.1993 § 296 myöntänyt kaupungin hakemuksesta Kurjenmäen kaupunginosan korttelin 1 tontille 4 rakennusluvan (lupatunnus 1355/92) teknisen huollon uudisrakennuksen (1201 k-m2) ja huoltotunnelin rakentamiseksi. Päätöksen mukaan rakennuksen edellyttämän väestönsuojan rakentamiselle on myönnetty lykkäystä vuoden 2005 loppuun saakka. Vaadittavan väestönsuojan koko on 24 m2. Lykkäys perustui Turun ja Porin lääninhallituksen päätökseen 25.2.1993. Rakennusluvan mukainen loppukatselmus on suoritettu 28.9.1994. Siinä rakennus on hyväksytty käyttöönotettavaksi. Lisäksi on edellytetty, että osastoivissa seinissä olevat palo-ovet on varustettava ovipumpuilla ja huoltotunnelin katkaisevassa, osastoivassa seinässä oleva ikkuna on korvattava B30 rakenteella. Katselmuspöytäkirjassa mainitut puutteet on korjattu 29.9.1994.

Rakennusvalvontatoimiston tietojen mukaan väestönsuojaa ei ole rakennettu.

Tilaliikelaitoksen selvitys väestönsuojan tarpeesta

Tilaliikelaitos / Merja Lumme 16.5.2012: 

Mäntymäen sairaala-alueen tontista on vuokrattu määräaloja Kotikunnakselle, A-klinikkasäätiön katkaisuhoitoasemalle ja yksityiselle päiväkodille sekä V-S Sairaanhoitopiirille. Nämä alueet rakennuksineen eivät ole seuraavan väestönsuojatarkastelun kohteina.

Mäntymäen sairaala-alueella on 9 kaupungin omistamaa rakennusta, joiden kerrosala ylittää 1.7.2011 voimaan tulleen pelastuslain mukaisen rakennusalan 1200 m2,  jolloin uudisrakentamisen yhteydessä tulisi rakentaa väestönsuoja. Näiden 9 rakennuksen yhteenlaskettu kerrosala on 58 944 m2. Tästä johdettuna yleinen väestönsuojavelvoite (2%)  uudisrakentamisessa olisi 1179 m2. Alueella on toteutettuna väestönsuojatilaa 925 m2.

Sairaalatoiminnassa kuitenkin mitoituksena käytetään 1,5 m2/sairaansija. Tällä hetkellä näistä yhdeksästä rakennuksesta neljässä (35 007 m2) on vuodeosastotoimintaa eli väestönsuojamitoituksena tulisi käyttää 1,5 m2/ss. Näissä on yhteensä väestönsuojatilaa 847 m2. Tilaliikelaitoksella ei ole tiedossa tämän hetkistä sairaansijamäärää, jonka pohjalta mitoitusta tulisi tarkistaa.

Vanhan kirurgisen sairaalan korjauksen ja teknisen huollon uudisrakennuksen  rakennusluvissa on myönnetty lykkäystä väestönsuojien rakentamisille. Tilaliikelaitos tulee laittamaan vireille ko. hankkeista rakennusluvan väestönsuojan rakentamatta jättämisestä uuden 1.7.2011 voimaan tulleen pelastuslain voimaanpanopäätösten tulkinnan mukaisesti.

Kirurgisen sairaalan omistaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Sosiaali- ja terveystoimen selvitys väestönsuojan tarpeesta

Sosiaali- ja terveystoimi / Riitta Liuksa 22.5.2012:

Peruspalvelulautakunnan rakennusinvestointiehdotuksissa on esiintynyt vuosia noin 4000 m2:n tilantarve pysäköinti- ja VSS tiloista, johon apulaisoikeuskanslerin selvitys- ja lausuntopyynnössä on viitattu. Esitetty tilatarve on perustunut siihen, että Mäntymäen sairaala-alueen vanhoihin rakennuksiin, joihin rakentamis- tai peruskorjausaikana ei ole säännösten mukaan kuulunut rakentaa vss-tiloja, olisi ne toteutettu nyt nykymääräysten mukaan. Samalla olisi saatu ratkaisu sairaala-alueen kasvavalle pysäköintitilatarpeelle.

Lausunto rakentamisvelvollisuuden täyttämisestä 

Uuden kirurgisen sairaalan väestönsuoja on rakennettu myönnetyn rakennusluvan mukaisesti. Sen sijaan vanhan kirurgisen sairaalan laajennuksen ja muutostyön edellyttämän väestönsuojan (98 m2) rakentamiseen oli myönnetty lykkäystä 23.6.2004 asti. Väestönsuojaa ei ole rakennettu. Myös teknisen huollon uudisrakennuksen (1201 k-m2) edellyttämän väestönsuojan (24 m2) rakentamiselle oli myönnetty lykkäystä 31.12.2005 asti. Myöskään sitä ei ole rakennettu.

Sekä vanhan sairaalan laajennus- ja muutostyön että teknisen huollon uudisrakennuksen väestönsuojien rakentamiseen olisi ollut velvollisuus 30.6.2011 asti voimassa olleen pelastuslain ja sitä edeltäneen lainsäädännön mukaan. Uuden, 1.7.2011 voimaan tulleen pelastuslain (29.4.2011/379) mukaan tilanne on muuttunut, sillä säännökset ovat väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden osalta keventyneet.

Uusien säännösten mukaan muutos- ja korjaustyön johdosta ei enää tarvitse rakentaa väestönsuojaa rakennukseen, jossa ennestään ei ole väestönsuojaa. Myös uudisrakentamisen osalta säännökset ovat keventyneet, sillä uutta teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusta varten väestönsuoja on rakennettava, jos rakennuksen tai rakennusryhmän kerrosala on vähintään 1500 m2.

Lain voimaanpanosäännöksiä on tulkittu siten, että rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta myöntää rakennusluvan väestönsuojan rakentamatta jättämiseen, mikäli aiemman säännöksen perusteella vaadittua väestönsuojaa ei ole vielä rakennettu. Rakennuslupahakemusta vanhan kirurgisen sairaalan laajennuksen ja muutostyön edellyttämän väestönsuojan taikka teknisen huollon uudisrakennuksen väestönsuojan rakentamatta jättämiseen ei ole vireillä, joten rakennuslupapäätöksissä (376/99 ja 1355/92) määritetyt väestönsuojan rakentamisvelvollisuudet ovat edelleen voimassa. Sen sijaan selvitys- ja lausuntopyynnössä viitatussa lehtiartikkelissa mainittu 4000 m2:n väestönsuojan tarpeelle ei ole laissa tai määräyksissä olevaa perustetta.

Rakennuspaikan omistaja, Turun kaupungin tilaliikelaitos on ilmoittanut laittavansa väestönsuojan rakentamatta jättämistä koskevan rakennuslupahakemuksen vireille. Muussa tapauksessa rakennusvalvontaviranomaisena toimiva rakennuslautakunta voi velvoittaa kiinteistön omistajan tarvittaessa uhkasakon uhalla toteuttamaan väestönsuojan rakentamisvelvoitteen.

Kaupunginhallituksella ei ole tiedossa, että asiaa olisi muualla vireillä kanteluna tai muutoksenhakuna.

Liitteet

Tämän selvityksen ja lausunnon liitteinä ovat edellä mainitut rakennuslupapäätökset, lupahakemusasiakirjat sekä pääpiirustukset siltä osin, kuin ne koskevat väestönsuojatiloja. Loppukatselmuspöytäkirjat ovat asemapiirrosten liitteinä.

Oheismateriaali 1Selvitys- ja lausuntopyyntö

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa sisäasiainministeriön pelastusosastolle yllä olevan selvityksen ja lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvSisäasiainministeriö