Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26215.05.20124

14054-2011 (526, 042)

Venäjän keisari Aleksanteri I:n ja kruununprinssi Kaarle Juhanan tapaamista ilmentävän patsaan pystyttäminen Maaherran kanslian kohdalle Läntiselle Rantakadulle (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se tekisi periaatepäätöksen Venäjän keisari Aleksanteri I:n ja kruununprinssi Kaarle Juhanan tapaamista ilmentävän patsaan pystyttämisestä Maaherran kanslian kohdalle Läntiselle Rantakadulle.

Kh § 262

Yhteysjohtaja Mikko Lohikoski 11.5.2012:

Elokuun lopulla 2012 on kulunut kaksisataa vuotta siitä, kun Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Kaarle Juhana (Bernadotte) tapasivat Turussa ja neuvottelivat maidensa välisistä suhteista. Neuvotteluilla oli suuri merkitys paitsi Suomen, myös laajemmin koko Pohjois-Euroopan tulevaisuuteen.

Tämän kansainvälisen merkkitapahtuman vuosipäivän yhteydessä on tarkoitus pystyttää Maaherran kanslian kohdalle Läntisen Rantakadun joen puolelle molempia merkkihenkilöitä ja heidän tapaamistaan ilmentävä patsas. Aloite tästä on tullut venäläiseltä osapuolelta, ja Pietarin kuvernööri G.S. Poltavtsenko ilmaisi Turun kaupungin edustajat tavatessaan hankkeelle aktiivisen tukensa. Patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Andrei Kovaltchuk, joka on Venäjän taideakatemian jäsen ja maan kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja.

Venäläinen osapuoli on sitoutunut maksamaan pääosan patsashankkeesta aiheutuvista kustannuksista. Turun kaupungin tulisi päättää, että se osallistuu patsashankkeen kustannuksiin korkeintaan 125 000 euron osuudella, mikä summa saattaa alittua, koska eräiden yritysten kanssa on käynnissä neuvotteluja sponsoroinnista, jotka alentaisivat kaupungin kustannusosuutta. Lisäksi Turun kaupungin tulisi kustannuksellaan huolehtia tarvittavista luvista sekä patsaan perustan rakentamisesta.

Turun museokeskus toteaa lausunnossaan, että esitetty patsaan luonnosehdotus täyttää hyvin kaupungin asettamat reunaehdot ja suosittelee sitä. Kaupunkikuvaneuvottelukunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina 15.5.2012.

Esitän, että kaupunginhallitus päättää

- periaatteessa, että keisari Aleksanteri I:n ja kruununprinssi Kaarle Juhanan tapaamista ilmentävä kuvanveistäjä Andrei Kovaltchukin patsas voidaan sijoittaa Läntisen Rantakadun joen puoleiselle osuudelle Maaherran kanslian kohdalle siten, että sen paljastus voi tapahtua elokuun lopulla 2012,

- varata patsaasta aiheutuvien kustannusten maksamiseen korkeintaan 125.000 euroa kaupunginhallituksen määrärahoista kaupunginjohtajan tarkemmin osoittamasta kustannuspaikasta,

- velvoittaa Kiinteistöliikelaitoksen kustannuksellaan huolehtimaan patsaan perustustöistä aiheutuvista töistä,

- panna päätöksen täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Oheismateriaali 1Museokeskuksen lausunto

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää periaatteellisena kantanaan, että keisari Aleksanteri I:n ja kruununprinssi Kaarle Juhanan tapaamista ilmentävä kuvanveistäjä Andrei Kovaltchukin patsas voidaan sijoittaa Läntisen Rantakadun joen puoleiselle osuudelle Maaherran kanslian kohdalle siten, että sen paljastus voi tapahtua elokuun lopulla 2012.

Samalla kaupunginhallitus päättää,

että patsaasta aiheutuvien kustannusten kattamiseen osoitetaan kaupunginhallituksen määrärahoista korkeintaan 125.000 euroa,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tarkemmin määrittämään kustannuspaikka, jolta em. kustannus suoritetaan,

että Kiinteistöliikelaitos velvoitetaan kustannuksellaan huolehtimaan patsaan perustustöistä aiheutuvien toimenpiteiden suorittamisesta ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaistumista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, strategia ja viestintä
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi