Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus21530.04.201216
Kaupunginhallitus23307.05.20129

3282-2012 (120, 021)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu henkilöstöjohtajan päätöspöytäkirja 19.3.2012 § 57/sarja A "TVA:han perustuva virkojen ja toimien tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistus" (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 2.4.2012 § 160 päättänyt ottaa käsiteltäväkseen henkilöstöjohtajan päätöspöytäkirjan 19.3.2012 § 57/sarja A, joka koskee TVA:han perustuvaa virkojen ja toimien tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistamista. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se pysyttäisi em. henkilöstöjohtajan päätöksen.

Kh § 215

Palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen, henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen 26.4.2012:

Kaupunginhallitus päätti 2.4.2012 § 160 ottaa käsiteltäväkseen henkilöstöjohtajan päätöspöytäkirjan (sarja A) 19.3.2012 § 57.

Em. henkilöstöjohtajan päätöksessä päätettyihin asioihin liittyen haluaa henkilöstön vastuualue todeta että, henkilöstöjohtajan päätöksessä todetut tehtäväkohtaisen palkan tarkistamiset perustuvat hinnoitteluliitekohtaisissa TVA arviointiryhmissä tehtyihin tehtävien vaativuuden arviointeihin. Päätöksellä virkojen ja toimien tehtäväkohtaiset palkat on määritelty samalla tasolle vastaavan vaativuustason tehtävissä Turun kaupungilla muissa viroissa ja toimissa maksettavien tehtäväkohtaisten palkkojen kanssa. Tämä periaate koskee sekä tehtäväkohtaisen palkan korotuksia (25 virkaa/tointa) että tehtäväkohtaisen palkan alennuksia (6 virkaa/tointa).

KVTES:n mukaan tehtäväkohtaista palkkaa määrättäessä palkan määräytymisperusteena on ensisijaisesti tehtävien vaativuus.  Tavoitteena on, että samaan palkkaryhmään kuuluvien tehtäväkohtaiset palkat ovat tehtävien vaativuuden edellyttämässä suhteessa toisiinsa. Turun kaupunginhallituksen hallintojaosto on 7.6.2011 § 131 hyväksynyt mm. KVTES:n tehtävien vaativuuden arviointia ja tehtäväkohtaista palkkaa koskevat ohjeet.

KVTES:n mukaista ei ole, että joissain tehtävissä maksetaan huomattavasti korkeampia palkkoja kuin toisissa samaan palkkahinnoittelukohtaan kuuluvissa vastaavan vaativuustason työtehtävissä.  KVTES:n määräykset ja hallintojaoston asiasta antamat ohjeet huomioiden tulee tehtävien vaativuuden muuttuessa voida tehtäväkohtaisia palkkoja tarvittaessa sekä korottaa että laskea.

Turun kaupungin aiempi käytäntö tehtäväkohtaisten palkkojen muutosten osalta oli se, että palkkojen muutoksia toteutettiin pääsääntöisesti vain paikallisten järjestelyerin jaon yhteydessä. Tämän toimintatavan ei voida kaikilta osin katsoa vastanneen KVTES:n määräyksiä.  Syksystä 2011 lähtien on tehtävien vaativuuden muutokset pyritty huomiomaan välittömästi virkojen ja toimien tehtäväkohtaisissa palkoissa.  Pääsääntöisesti kyse on ollut tehtäväkohtaisten palkkojen korottamisesta. Vaikka uusi menettelytapa on lisännyt Turun kaupungin palkkakustannuksia, voidaan menettelytavan käyttöönottoa pitää KVTES.n määräykset huomioiden oikeana ja perusteltuna. Yksittäisissä tapauksissa tehtäväkohtaista palkkaa on myös alennettu. Tehtäväkohtaisen palkan alennukset ja esitykset tehtäväkohtaisen palkan alentamisesta on tehty KVTES:n määräysten mukaisesti niin, että palkka alenee kahdeksan viikon kuluttua tehtävän vaativuuden muutoksesta.

TVA arviointi tehdään aina hinnoittelukohdittain. TVA arviointia varten on olemassa omat arviointiryhmät, jotka itsenäisesti tehtäväkuvausten pohjalta tekevät arvioinnin.

Henkilöstöjohtajan päätökseen 19.3.2012 sarja A § 57sisältyneiden tehtäväkohtaisen palkan alennusten osalta lisäselvityksenä voidaan todeta, että

-       sairaala-apulaisen vakanssi 284322 on siirretty päihdeosastolta poliklinikalle, mikä aiheuttaa pistemuutoksen.

-       Erikoissairaanhoitajan vakanssin 252089 haltija luopuu kirjaamisvastaavan tehtävistä (kirjaamisvastaavan tehtävät antavat 2 lisäpistettä), kirjaamisvastaavan tehtävistä luopuminen aiheuttaa muutoksen TVA:han.

-       Sairaanhoitajat vakanssien 257824 ja 257823 haltijat eivät toimi enää varahenkilönä. Varahenkilöroolin poistuminen alentaa TVA pisteitä.

-       Lähihoitaja vakanssin 261529 tehtäväkuvaus on muuttunut ja TVA pisteet laskeneet 21 pisteestä 20 pisteeseen.

-       Erikoiskirjastovirkailijan vakanssin 402531 osalta vakanssin tehtävistä on poistunut vuorovastaavana toimiminen. Vakanssin TVA pisteet ovat tämän takia alentuneet 30 pisteestä 26 pisteeseen. Erikoiskirjastovirkailijan osalta on kuitenkin esimies luvannut tehtävämuutoksen yhteydessä, että tehtävämuutos ei vaikuta vakanssin haltijan henkilökohtaiseen palkkaan. Mikäli kaupunginhallitus pysyttää henkilöstöjohtajan päätöksen 19.3.2012 § 57 tulee henkilöstöjohtaja tekemään erillisen päätöksen harkinnanvaraisen henkilökohtaisen lisän myöntämisestä erikoiskirjastovirkailijan vakanssin nykyiselle hoitajalle niin, että hänelle maksussa oleva kokonaispalkka ei tehtäväkohtaisen palkan muutoksen takia alene.

Edellä oleva selvitys huomioiden on henkilöstön vastuualue sitä mieltä, että kaupunginhallituksen tulisi pysyttää henkilöstöjohtajan päätös 19.3.2012 sarja A § 57.

Oheismateriaali 1Henkilöstöjohtajan päätöspöytäkirja 19.3.2012 § 57/sarja A

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää henkilöstöjohtajan päätöksen 19.3.2012 § 57/sarja A.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 233

Pöydältä 30.4.2012 § 215

Vs. johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 30.4.3012:

Kaupunginhallituksen kokoukseen asiaa on kutsuttu selvittämään henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Lundahn, Ilola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Artesolan tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne:

Kaupunginhallitus päättää pysyttää henkilöstöjohtajan päätöksen 19.3.2012 § 57/sarja A. Henkilöstöjohtaja velvoitetaan tekemään erillisen päätöksen harkinnanvaraisen henkilökohtaisen lisän myöntämisestä niiden vakanssien nykyisille hoitajille, joiden tehtäväkohtainen palkka alenee. Näin kenenkään maksussa oleva kokonaispalkka ei tehtäväkohtaisen palkan muutoksen takia alene.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen.

Jakelu

aoAo. henkilöt
tiedKaupunginhallituksen hallintojaosto
tiedKaupunginkirjasto
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta muut
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta sote 1
tiedKulttuuriasiainkeskuksen kanslia
tiedSosiaali- ja terveystoimi
tpvElo Paul
tiedHeinonen Kristina
tiedMatilainen Urpo