Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan johtosääntö

 

1 §    Toimiala

 

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta toimii kuntalain 77 §:n mukaisesti osana Turun kaupungin organisaatiota jätelain (646/2011) mukaisena seudullisena jätehuoltoviranomaisena seuraavien kuntien alueella:

 

Auran kunta      Kaarinan kaupunki

 

Liedon kunta      Marttilan kunta

 

Maskun kunta   Mynämäen kunta

 

Naantalin kaupunki   Nousiaisten kunta

 

Paraisten kaupunki   Pöytyän kunta

 

Raision kaupunki   Ruskon kunta

 

Tarvasjoen kunta   Turun kaupunki

 

 

2 §    Kokoonpano

 

Lautakuntaan kuuluu 14 jäsentä, jotka valitaan seuraavasti:

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsee lautakuntaan 7 jäsentä sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen sekä lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja valitaan Turun kaupunginvaltuuston valitsemista jäsenistä ja varapuheenjohtaja muiden kuntien valitsemista jäsenistä. Varapuheenjohtaja valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että kunkin kunnan tai kuntaryhmän edustaja toimii vuorollaan varapuheenjohtajana.

 

Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Paraisten valtuustot valitsevat kukin 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.

 

Maskun, Nousiaisten, Ruskon ja Mynämäen valtuustot valitsevat yhdessä 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.

 

Auran, Marttilan, Pöytyän ja Tarvasjoen valtuustot valitsevat yhdessä 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.

 

      Lautakunta nimeää itselleen sihteerin.

 

3 §   Lautakunnan alainen organisaatio

 

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan valmistelu- ja täytäntöönpano-organisaationa toimii Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto, jonka henkilöstöstä virastopäällikkö nimeää henkilöt, jotka osallistuvat mainittuihin tehtäviin. Ympäristö- ja kaavoitusviraston organisaatiosta määrätään ympäristö- ja kaavoitustoimen johto- ja toimintasäännöissä.

 

Ympäristö- ja kaavoitusviraston apuna asioiden valmistelussa toimii toimikunta, johon kaikki sopimusosapuolet nimeävät yhden edustajansa. Toimikunta valitsee itselleen puheenjohtajan. Toimikunta kokoontuu tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta.

 

4 §    Esittely

 

Asiat esittelee ympäristötoimenjohtaja tai hänen sijaisensa.

 

5 §    Läsnäolo- ja puheoikeus

 

Läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa on Turun kaupunginhallituksen edustajan lisäksi Turun kaupungin hallintosäännössä mainituilla henkilöillä sekä yhdellä kunkin muun sopimusosapuolen kaupungin- tai kunnanjohtajan nimeämällä henkilöllä.

 

6 §    Lautakunnan tehtävät

 

Lautakunnan tehtävänä on huolehtia kaikista jätelain (646/2011) mukaan kunnan tai jätehuoltoviranomaisen tehtäväksi määrätyistä asioista lukuun ottamatta alla mainittuja asioita, joista kukin sopimusosapuolena oleva kunta päättää itse.

 

-Vireillepano-oikeus tietyissä asioissa (134 § 1 mom. 3 kohta)

-Valitusoikeus (138 § 1 mom. 3 kohta)

 

Lisäksi lautakunta huolehtii kuntien yhteisen jätepolitiikan valmistelusta ja sen toteutumisen seurannasta.

 

7 §   Toimivallan siirto

 

Lautakunta voi hyväksymällään toimintasäännöllä siirtää toimivaltaansa ympäristö- ja kaavoitusviraston viranhaltijoille.

 

8 §   Kuulemisvelvoite

 

Lautakunnan on varattava kaikille sopimusosapuolina oleville kunnille sekä Turun seudun jätehuolto Oy:lle tilaisuus antaa asiasta lausuntonsa ennen kuin se tekee päätöksen seuraavista jätelain mukaisista asioista:

 

-jätehuoltomääräykset

-jätetaksan perusteet

-jätteen kuljetusjärjestelmän valinta

 

9 §   Otto-oikeus

 

Turun kaupunki voi käyttää kuntalain tarkoittamaa otto-oikeutta muissa kun lautakunnalle jätelain nojalla kuuluvissa viranomaistehtävissä.

 

10 §   Asiakirjojen allekirjoittaminen

   

Lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa ympäristötoimenjohtaja. Pöytäkirjanotteet allekirjoittaa lautakunnan sihteeri tai ympäristötoimenjohtaja.

 

11 §    Taloushallinnon tehtävien hoito

 

Lautakunnan taloushallinnon palvelukeskuksena on Turun kaupungin talouspalvelukeskus.

 

12 §    Voimaantulo- ja siirtymäsäännös

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan, kun lautakunta aloittaa toimintansa.