INVESTOINTITUKIMALLI YKSITYISTEN PÄIVÄHOITOPAIKKOJEN PERUSTAMISEEN

 

1. Päivähoidon investointituen myöntämisperiaatteet

 

Turun kaupunginhallitus päättää investointituen myöntämisperiaatteista ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää tuen yksityiskohdista. Lastenkasvatuksen ja opetuksen pääprosessin palvelujohtaja päättää investointituen myöntämisestä tapauskohtaisesti toimipisteittäin.

 

Investointituen myöntämisen tavoite

 

Investointituen tavoitteena on lisätä yksityisessä päivähoitotoiminnassa olevia, turkulaisille alle 3- ja yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja kokopäiväisiä hoitopaikkoja keventämällä uuden hoitopaikan perustamisen kustannuksia.

 

Tukea myönnetään Turun kaupungin alueella harjoitettavaan yksityiseen päiväkoti- ja kahden hoitajan ryhmäperhepäiväkotitoimintaan. Tukea voi hakea ympäri vuoden.

 

Tuen kohteena olevat kustannukset

 

Investointitukea ei myönnetä käyttökustannuksiin.

 

Tukea voidaan myöntää toimitilan hankkimisesta, rakentamisesta ja toiminnan laajentamista varten tehdyistä muutostöistä aiheutuviin kustannuksiin sekä päivähoitotoiminnan käynnistämisessä tarvittavan irtaimiston hankintakustannuksiin.

 

Hoitopaikkoja lisättäessä uutta toimitilaa hankkimalla, tukea voidaan myöntää enintään 1 000 euroa perustettavaa uutta kokopäiväistä päiväkotipaikkaa kohden.

 

Milloin hoitopaikkoja lisätään olemassa olevien toimitilojen puitteissa, tukea voidaan myöntää enintään 500 euroa hoitopaikkaa kohden. Tällöin tukea hakevalta toimijalta edellytetään uuden tilan käyttöönoton todentamista.

 

Tukea myönnetään kahden hoitajan ryhmäperhepäiväkotiin.

 

Kun toimitilat on vuokrattu, tulee vuokrakauden jatkua vähintään kolmen vuoden ajan tuen maksamisesta.

 

Toimintaan, johon kaupunki on jo myöntänyt muuta rahoitusta, ei voida myöntää investointitukea.

 

2. Tuen hakeminen

 

Investointitukea haetaan siihen tarkoitetulla lomakkeella, jonka mukana toimitetaan tarvittavat liitteet. Hakemuksessa ja liitteissä tulee esittää seuraavat asiat;

·suunnitelma investointituen käytöstä

·ote kauppa-, säätiö- tai vastaavasta rekisteristä

·yrityksen liiketoimintasuunnitelma

·kuluvan (ja seuraavan) vuoden talousarvio

·viimeksi vahvistettu tilinpäätös

·toimitilojen hankintaa koskeva kauppakirja tai vuokrasopimus

·todistus verojen ja työnantajamaksujen maksamisesta

·selvitys annettavasta vakuudesta, joka vastaa 25:ttä prosenttia haettavan investointituen määrästä

·muut tiedot, joihin hakija haluaa vedota

 

3. Tuen myöntämisen ehdot

 

Investointitukea saavan palveluntuottajan tulee olla juridinen henkilö.

 

Investointitukea saavan tulee antaa kaupungin tarpeelliseksi katsomat tiedot investointitukihakemuksen käsittelyä, investointituen myöntämistä ja käytön valvontaa varten.

 

Toimitilojen tulee olla kaupungin hyväksymät (palo-, ympäristö- ja päivähoitoviranomaisen lausunnot sekä tarvittaessa päätös käyttötarkoituksen muutoksesta) hakemuksen mukaisessa laajuudessa. Rakennuksen/laajennuksen ollessa vielä rakentamatta palveluntuottajan tulee esittää rakennusluvan edellyttämä selvitys piirustuksineen.

 

4. Tuen maksaminen

 

Investointituki maksetaan sen jälkeen, kun palveluntuottajan kanssa allekirjoitetaan sitoumus, jossa sovitaan investointituen myöntämisen ehdoista.

 

Investointitukea voidaan myöntää uuden hoitopaikan perustamiskustannuksiin enintään 1 000/500 euroa turkulaisille lapsille perustettavaa kokopäivähoitopaikkaa kohden.

 

Investointitukea myönnetään enintään 40 000/20 000 euroa palveluntuottajan toimipistettä kohden.

 

Vakuus

 

Investointituen saaja sitoutuu antamaan vakuuden Turun kaupungin kasvatus- ja opetusvirastolle sen varalle, että tuki jäljempänä mainituissa tilanteissa jouduttaisiin perimään takaisin. Vakuus on määrältään 25 % myönnetystä investointituesta. Myönnetty tuki maksetaan sen jälkeen kun vakuus on annettu.

 

5. Tuen käytön valvonta

 

Päivähoitopalvelun tuottajaa velvoitetaan toimittamaan kasvatus- ja opetusvirastolle sen ohjeiden mukainen tilitys tuen suunnitelman mukaisesta käytöstä tositteineen viimeistään kahdentoista kuukauden kuluttua tuen maksamisesta.

 

Uusien hoitopaikkojen täyttämisen tulee käynnistyä viimeistään kahdentoista kuukauden kuluttua tuen maksamisesta.

 

Sopimuksessa määritellään uusien hoitopaikkojen käyttöönoton seuranta ja tavoitteen toteutuminen. Tavoitteen mukaisten hoitopaikkojen toteutumista tarkastellaan kuukausittain.

 

Tuki on maksettava takaisin joko kokonaan tai osittain seuraavissa tilanteissa:

tuki palautetaan kokonaan jos toiminta ei ole lainkaan käynnistynyt tai laajentunut kahdentoista kuukauden kuluttua tuen maksamisesta

tai toiminta on lopetettu valvontakauden (36 kk) aikana

mikäli hoitopaikkojen täyttämisaste on kolmannen vuoden valvontajakson päätyttyä alle 90 % sopimuksen mukaisesta tavoitteesta, tuki palautetaan täyttämättömien hoitopaikkojen osalta kokonaan.