Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16302.04.201220

1944-2011 (015, 011, 001)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n perustaminen (Otj)

Tiivistelmä: -

Kh § 163

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 7.3.2012:

Aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus hyväksyi 6.9.2010 § 468 Turun ammattikorkeakoulun strategisen suunnitelman. Suunnitelman mukaan ”Turun AMK:n ylläpitäjänä Turun kaupunki selvittää ja tekee päätökset mahdollisesta Turun AMK:n ylläpitomuodon muuttamisesta vuoden 2012 loppuun mennessä.” Kaupunginvaltuuston 29.11.2010 § 224 hyväksymän Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvion ja vuosien 2011-2014 taloussuunnitelman mukaan ”selvitetään ammattikorkeakoulun ylläpitomuodon vaihtoehdot”. Kaupunginhallitus päätti 10.1.2011 § 18 tarkentaa aiemmin tekemäänsä vuoden 2011 talousarvion täytäntöönpanopäätöstä. Tarkennetun päätöksen mukaisesti kaupunginhallitus asetti ylläpitomuotoa valmistelevan työryhmän 21.2.2011 § 85.

Työryhmän 14.4.2011 päivättyä selvitystä Turun ammattikorkeakoulun ylläpitomuotojen vaihtoehdoista käsiteltiin kaupunginhallituksessa 6.6.2011 § 279. Kaupunginhallitus päätti, että työryhmä jatkaa valmistelua osakeyhtiömallin pohjalta. Loppuraportin tuli olla valmis 2011 loppuun mennessä, mutta kaupunginhallitus antoi 24.10.2011 § 491 työryhmälle jatkoaikaa vuoden 2012 maaliskuun loppuun saakka opetus- ja kulttuuriministeriössä vireillä olevan lainsäädäntöuudistuksen sisällyttämiseksi loppuraporttiin.

Ylläpitomallin kehittämisestä vastaavaan apulaiskaupunginjohtaja Lehmuston johtamaan työryhmään ovat kuuluneet apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen (vpj.), rehtori Juha Kettunen, talous-arviopäällikkö Heikki Silpola, henkilöstölakimies Elise Honkala, kaupunginlakimies Laura Klami, tilajohtaja Mikko Lehtinen, pääluottamusmies Tapsa Ruusunen (JYTY ry), pääluottamusmies Sirpa Suomi (JUKO ry) sekä erityisasiantuntija Outi Laikko. Laikko toimi työryhmän sihteerinä 14.4.2011 päivätyn raportin antamiseen saakka. Lisäksi työryhmän työhön ovat osallistuneet asiantuntijoina vararehtorit Saara Lampelo ja Olli Mertanen.

Yhtiöittämissuunnitelma

Ammattikorkeakoulun yhtiöittämisestä on tehty yhtiöittämissuunnitelma, jonka ovat laatineet kaupunginlakimies Laura Klami, henkilöstölakimies Elise Honkala, controller Mervi Raita sekä kaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen. Yhtiöittämissuunnitelmaa on käsitelty työryhmässä.

Yhtiöittämissuunnitelmassa on jäsennelty järjestelyn vaiheet. Ensimmäisessä vaiheessa AMK:n toimintaan liittyvät sopimukset ja sitoumukset kerätään ja laaditaan Due Diligence –selvitys, jota voidaan täydentää tarvittaessa myöhemmin. Selvitys laaditaan tulevaa liiketoiminnan luovutusta varten ja selvityksellä on myös keskeinen merkitys AMK Oy:n toiminnan käynnistämisen kannalta.

Henkilöstö

Kaupungin omien toimintojen yhtiöittämiseen liittyviä henkilöstöä koskevia liikkeenluovutustilanteessa noudatettavia periaatteita on käsitelty Turun kaupungin yhteistyötoimikunnassa. Kaupunginhallitus hyväksyi periaatteet 4.10.2010 § 516. Näitä periaatteita tulee noudattaa myös ammattikorkeakoulun yhtiöittämisessä.

Ammattikorkeakoulun järjestämistä osakeyhtiömuotoiseksi on käsitelty Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöryhmässä 5.5.2011. Lisäksi Turun kaupungin yhteistyötoimikunta on käsitellyt asiaa 20.4.2011, 18.5.2011 ja 21.2.2012. Yhteistyötoimikunnalla ei ole ollut huomautettavaa asian suhteen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole vielä ohjeistanut henkilöstön siirtoa koskevia kohtia tarkemmin. Se on kuitenkin todennut, että siirrot toteutetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen turvaamalla päätoimisen henkilöstön asema.

Päätöksentekotasot

Yhtiöittämistä koskevat päätökset tekevät kaupunginhallitus ja valtuusto.

•                     Perustamissopimus

•                     Yhtiöjärjestys

•                     Velkakirja

•                     Liiketoiminnan luovutussopimus

•                     Henkilöstöä koskevat päätökset

Kaupunginvaltuusto päättää yhtiön perustamisesta ja hyväksyy perustamisasiakirjat, joita ovat yhtiöjärjestys ja perustamissopimus. Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää yhtiölle perustettaessa maksettavasta osakepääomasta.

Kaupunginhallitus tekee täytäntöönpanopäätöksen, nimeää yhtiön väliaikaisen toimeenpanevan hallituksen ja antaa ohjeen valmisteluvaiheen vt. toimitusjohtajan nimeämisestä. Kaupunginhallitus käsittelee osaltaan liiketoiminnan luovutukseen liittyvät asiakirjat ja antaa omistajan ennakkonäkemyksen yhtiön hallitukselle yhtiön ja henkilöstöjärjestöjen välille solmittavasta henkilöstösopimuksesta. Kaupunginhallitus päättää liiketoiminnan luovutuksesta ja hyväksyy siihen liittyvät asiakirjat.

Uuden AMK-lain valmistuttua ja astuttua voimaan 2014 alusta kaupunginhallitus päättää uuden lain mukaisen hallituksen kokoonpanon. Yhtiön hallitus nimittää toimitusjohtajan/rehtorin ja hyväksyy toimitusjohtajasopimuksen sen jälkeen kun omistajien ennakkokäsitys on saatu.

Turun ammattikorkeakoulun hallitus toimii normaalisti siihen saakka, kunnes uuden AMK-lain mukainen hallitus todennäköisesti korvaa sen.

Yhtiön omistusrakenne

Yhtiöllä tulisi aluksi olla pelkkä kuntaomistus siten, että Turun kaupungin lisäksi halukkuutta tulla yhtiön osakkaaksi tiedusteltaisiin Salon kaupungilta. Salon kaupungin edustajat ovat aiemmin käydyssä keskustelussa ilmaisseet Salon kaupungin olevan kiinnostunut AMK-yhtiön osakkuudesta.

Yhtiöittämisen aikataulu ja tehtävät päätökset

Yhtiön toiminta on syytä jakaa kahteen päävaiheeseen: valmisteluvaiheen yhtiöön sekä lopullisen AMK-lain mukaiseen yhtiöön. Tämä on välttämätöntä, koska uusi AMK-laki valmistellaan vuosien 2012 ja 2013 aikana ja se tulee erityislakina määräämään osakeyhtiölain yli mm. yhtiöiden tehtävästä, hallitusten kokoonpanosta ja toimitusjohtajan/rehtorin asemasta. Lisäksi kokemus muiden vastaavien korkeakoulujen yhtiöittämisestä on osoittanut, että yhtiö on syytä perustaa noin vuotta ennen liiketoiminnan siirtoa yhtiölle, jotta se kykenee valmistelemaan liiketoiminnan luovutuksen edellyttämät tehtävät ja sopimukset.

Valmisteltu aikataulu on linjassa kansallisen ammattikorkeakoulu-uudistuksen tämän hetken aikataulun kanssa, jonka mukaan uusi AMK-laki astuisi voimaan vuoden 2014 alusta, jolloin myös uusilla osakeyhtiöillä tulee olla valmius ottaa vastaan korkeakoulujen ylläpito. Tämä tarkoittaa sitä, että Turun kaupunginhallitus toimii Turun AMK:n ylläpitäjänä siihen asti. Uudet ammattikorkeakoulut siirtyvät suoran valtion rahoituksen piiriin vasta 2015, jolloin tehdään laajempi valtion ja kuntien välinen valtionosuusuudistus.            

Osakeyhtiön perustaminen ja AMK:n toiminnan luovuttaminen perustetulle yhtiölle on suunniteltu eteneväksi seuraavassa aikataulussa: (lähde: yhtiöittämissuunnitelma)

-  4/2012 Kaupunginhallitus päättää yhtiöittämissuunnitelmasta

-  6 tai 8/2012 Kaupunginvaltuusto päättää valmisteluvaiheen yhtiön perustamis- ja osakassopimukset sekä yhtiöjärjestyksen

-  10/2012 Kaupunginhallitus tekee toimeenpanopäätöksen ja nimeää valmisteluvaiheen yhtiön hallituksen ja antaa ohjeen vt. toimitusjohtajan nimeämisestä 1.1.2013 alkaen

-  11/2012 Toimitetaan osakeyhtiön rekisteröintihakemus Patentti- ja rekisterihallitukselle

-  1/2013 Valmisteluvaiheen osakeyhtiö aloittaa toimintansa (Oy:n 1. budjettivuosi)

-  1/2013 Nimetään muutosryhmä AMK:sta ja keskushallinnosta vt. toimitusjohtajan tueksi (ylläpitäjän esitysten valmistelu kh:lle, kansallisen AMK-lain valmistelun seuranta, liiketoimintaan siirtymisen valmistelu, AMK:n sopimusten uusiminen, 2014 talousarvion valmistelu jne.)

-  syksy/2013 Uuden AMK-lain mukaisen yhtiön hallituksen nimeäminen 1.1.2014 alkaen ja uuden lain edellyttämien tarkistusten tekeminen yhtiön perustamisasiakirjoihin

-  syksy/2013 Esityksen toimittaminen valtioneuvostolle AMK:n ylläpitovastuun siirrosta ja toimiluvasta 1.1.2014 alkaen Oy:lle

-  1/2014 Osakeyhtiö ottaa vastaan AMK:n ylläpidon (liiketoiminta ja työntekijät siirtyvät Oy:lle)

-  kevät/2014 Oy:n hallitus valitsee AMK-lain mukaisen toimitusjohtajan/rehtorin omistajia kuultuaan

-  1/2015 Rahoitus siirtyy uuden AMK-lain ja valtionosuusuudistuksen mukaisesti valtiolle

Liite 1Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittämissuunnitelma, versio 7.3.2012

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

-       Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittämissuunnitelma (liite 1) hyväksytään,

-       perustettavan osakeyhtiön osakepääoma määritellään vuoden 2013 talousarvion käsittelyn yhteydessä siten, että yhtiön rahoitus on riittävä AMK-toiminnan siirtämistä edeltävään toimintaan,

-       valmistelun jatkaminen annetaan tähänastisesta valmistelusta vastanneen työryhmän tehtäväksi ja

-       yhtiön aloitusvaiheen omistajana on Turun kaupunki, jonka lisäksi Salon kaupungilta tiedustellaan halukkuutta tulla yhtiön osakkaaksi aloitusvaiheessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAmmattikorkeakoulu
tiedKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedHemmilä Elise
tiedKettunen Juha
tiedKlami Laura
tiedLaikko Outi
tiedLehmusto Jouko K.
tiedLehtinen Mikko
tiedRuusunen Tapsa
tiedSavolainen Sami
tiedSilpola Heikki
tiedSuomi Sirpa


Liitteet:

Kh § 163
Liite 1:Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittämissuunnitelma