Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15002.04.20127

1624-2012 (001, 014, 015)

Turun kaupungin lausunto koskien Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvitystä ja muita kuntauudistukseen liittyviä uudistuksia (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupungilta on pyydetty kantaa tärkeimmistä syistä, joiden takia kunta- ja palvelurakenne tulisi uudistaa. Turun kaupunki yhtyy maan hallituksen näkemykseen kuntauudistuksen tarpeellisuudesta. Turun kaupunginvaltuusto kävi esittelyn ja jaetun ennakkomateriaalin pohjalta lähetekeskustelun ja hyväksyi linjapäätöksen keskeisen sisällön kokouksessaan 26.3.2012. Tämän pohjalta nyt esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Turun kaupungin lausunto Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä ja muista kuntauudistukseen liittyvistä uudistuksista. Turun kaupunki haluaa yhdessä seudun kuntien ja valtion kanssa käynnistää selvityksen uudeksi kuntarakenteeksi Turun seudulla, jolla parhaiten kyetään vastaamaan uudistuksen tavoitteisiin ja tulevaisuuden haasteisiin.

Kh § 150

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 29.3.2012:

Valtiovarainministeriö on 8.2.2012 päivätyllä lausuntopyynnöllä pyytänyt kuntien lausuntoa seuraavista asiakokonaisuuksista:

- Kunnallishallinnon rakenne –työryhmän selvitys ja

- Muut kuntauudistukseen liittyvät uudistukset.

Kuntien tulee antaa lausuntonsa valtiovarainministeriölle viimeistään perjantaina 13.4.2012 kello 16.00 mennessä. Lausunnon antaminen tapahtuu vastaamalla valtiovarainministeriön laatimiin kysymyksiin (Webropol-kyselyyn).

Kuntauudistukseen liittyen valtiovarainministeriö järjesti 18 maakunnittaista tilaisuutta 14.2.–21.3.2012, joissa esiteltiin Kunnallishallinnon rakenne –työryhmän selvitystä alueella. Tilaisuudet ovat osa kuntien kuulemista. Varsinais-Suomen osalta em. tilaisuus järjestettiin tiistaina 20.3.2012 klo 12.00-16.30 Messukeskuksessa. Kaupunginhallituksen 5.3.2012 § 106 tekemän päätöksen mukaisesti Turun kaupungin edustajina tilaisuuteen osallistuivat kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajistot, kaupunginjohtaja ja henkilöstön edustaja. Kullekin kunnalle oli varattu tilaisuudessa 4 minuutin puheenvuoro. Turun kaupungin puheenvuoron tilaisuudessa käytti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.3.2012 § 139 valtiovarainministeriölle kuntauudistuksesta annettavan lausunnon pohjaksi Turun kaupungin linjapäätöksen, jonka sisältö ilmenee oheismateriaalista 1. Käsittelyn yhteydessä kaupunginvaltuustossa tehtiin asiaan liittyen kuusi (6) ponsiesitystä, joiden sisältö ja ponsiesityksistä lausuntoon aiheutuneet toimenpiteet ilmenevät oheismateriaalista 2.

Turun kaupunki julkisti tiistaina 27.3.2012 kaikille avoimen asukaskyselyn.  Avoimella kyselyllä kerätään asukkaiden, yritysten ja sidosryhmien näkemyksiä ja kommentteja kuntauudistuksesta.           

Liite 1Lausunto valtiovarainministeriölle

Oheismateriaali 1Kaupunginvaltuuston päätös 26.3.2012 § 46

Oheismateriaali 2Ponsiesitykset ja niiden käsittely

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa valtiovarainministeriölle liitteen 1 mukaisen lausunnon koskien Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvitystä ja muita kuntauudistukseen liittyviä uudistuksia.

PäätösKaupunginhallitus päätti antaa valtiovarainministeriölle liitteen 1 mukaisen lausunnon koskien Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvitystä ja muita kuntauudistukseen liittyviä uudistuksia seuraavin lisäyksin/muutoksin:

- Osa I, osio 2, kohta 4 lisättiin seuraava teksti:

”Erityistä huomiota on kiinnitettävä lähipalveluiden kuten terveys-, koulu-, päivähoito-, kirjasto- ja liikuntapalveluiden toteuttamiseen. Kuntalaisen pitää voida luottaa lähipalveluiden olemassaoloon asui hän sitten Turun lähiössä tai muualla.”

- Osa II, osio 1, 3. kappaleen ensimmäinen virke muutettiin seuraavaan muotoon:

”Erityislainsäädäntöön ja asetuksiin perustuvaa valtion liiallista sektoriohjausta tulee välttää, jotta se ei haittaisi asiakaslähtöisten palveluiden tuottamista eikä toiminnan tuottavuuden parantamista.”

Päätöksenteko

Em. ensimmäisen hyväksytyn muutoksen osalta päätös tehtiin Hihnalan Rinteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti ja toisen hyväksytyn muutoksen osalta Artesolan Rinteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi tehtiin seuraavat muutosehdotukset, jotka äänestysten jälkeen hylättiin.

Elo Eklundin kannattamana ehdotti, että Osa I, osio 1, 5. kappaleen loppuun lisätään seuraava virke:

”Kuntalaiset kuitenkin pitävät tutkimusten ja kyselyjen perusteella ensisijaisena kuntien itsensä tuottamia palveluja.”

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Lintula, Sarlund ja Arve.

Elon Eklundin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lundahn, Rinne ja Artesola.

Artesola Rinteen kannattamana ehdotti, että Osa II, osio 1, 5. kappale muutetaan seuraavaan muotoon:

”Erityislainsäädännössä tulisi huomioida, että strategisten tarkastelujen taikka suunnitelmien hyväksyminen määrätään valtuuston tehtäväksi. Turun kaupunki on kehittänyt valtuustotasolla vahvistettavia strategiakokonaisuuksiaan siten, että useita strategisia linjauksia edellyttäviä asioita on koottu poikkihallinnollisiksi strategioiksi, jotka sisältävät useampia asiakokonaisuuksia ja näkökulmia. Useiden erillisten strategioiden hyväksyminen valtuustossa lisää kunnan ylimmän päätöksentekoelimen strategista ohjausta. Säädöksillä tulisi mahdollistaa, että valtuusto voi selkeillä perusteilla tarvittaessa määrätä kunnan johtosäännöllä niiden hyväksymisen muunkin toimielimen tehtäväksi.”

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Lintula, Sarlund ja Arve.

Artesolan Rinteen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Eklund, Lundahn, Elo ja Hihnala.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

lausValtiovarainministeriö


Liitteet:

Kh § 150
Liite 1:Lausunto valtiovarainministeriölle