Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11912.03.20124

15803-2009 (642, 065, 014, 70)

Logomo Oy:n rahoitukseen liittyvän omistajasitoumuksen antaminen Kiinteistö Oy Turun Köydenpunojan rahoittajille (Kj)

Tiivistelmä:

Kiinteistö Oy Turun Köydenpunoja on saanut pankista enintään 28 milj. euron lainan. Lainaa nostetaan vähitellen rakennushankkeen edetessä. Lainan vakuusjärjestelyyn liittyy mm. kiinteistöön kiinnitetyt panttikirjat. Turun kaupungin osalta rahoittaja tarvitsee ainoastaan ns. omistajasitoumuksen, jossa kaupunki toteaa, ettei kaupunki siirrä osakeomistustaan ulkopuolelle. Jos näin tapahtuu, niin kohteen rahoitus neuvotellaan uudelleen.

Kh § 119

Talousjohtaja Jukka Laiho 7.3.2012:

Kaupunginvaltuusto on 30.8.2010 § 168 päättänyt, että kaupunki perustaa yhdessä Hartela Oy:n kanssa Logomo Oy:n ja voi omistaa Logomo Oy:n osakkeista enintään 39 %. Turun luovien alojen tapahtumakeskus Logomo Oy toimii Operaattori Oy:n ja Kiinteistö Oy Turun Köydenpunojan emoyhtiönä.

Päätöksen mukaan yhtiön liiketoiminnan rahoittamiseksi Logomo Oy:n osakkeenomistajat antavat yhtiölle lainaa siten, että Hartela Oy lainoittaa enintään 16,775 M€ ja Turun kaupunki enintään 10,725 M€ eli yhteensä 27,500 M€. Turun kaupungin myöntämä antolaina (10,725M€) on vakuudeton, eikä sen takaisinmaksusta ole varmuutta lainan erääntyessä. Lopullinen rahoitustarve tiedetään pankkilainan ehtojen tarkentuessa. Nykyinen rahoitusrakenne olettaa, että oman pääoman tarve on 50 % koko hankkeen rahoitustarpeesta. Luultavasti todellinen tarve on pienempi ja näin ollen myös osapuolten euromääräinen summa voi olla pienempi. Osapuolten omistusosuudet sekä äänivalta yhtiökokouksessa jakautuvat siten, että Hartela Oy:n omistusosuus on 61 % ja äänivalta yhtiökokouksessa on 51 %. Turun kaupungin omistusosuus on 39 % ja äänivalta yhtiökokouksessa 49 %.

Talouden vastuualue on laatinut arvionsa hankkeen taloudellisista vaikutuksista ennen täytäntöönpanopäätöksen tekemistä ja kaupunkia velvoittavien sopimusten allekirjoittamista.

Logomo Oy on Kiinteistö Oy Turun Köydenpunojan emoyhtiö. Logomo Oy on ostanut Kiinteistö Oy Turun Köydenpunojan osakekannan Hartela Oy:ltä. Kiinteistö Oy Turun Köydenpunoja on saanut pankista enintään 28 milj. euron lainan, joka on asianmukaisesti kilpailutettu kaupungin tilakeskuksen ja Hartela Oy:n toimesta. Lainaa nostetaan vähitellen rakennushankkeen edetessä. Lainan vakuusjärjestelyyn liittyy mm. kiinteistöön kiinnitetyt panttikirjat. Tämän lisäksi molemmilta Logomo Oy:n omistajilta vaaditaan muita sitoumuksia. Turun kaupungin osalta rahoittaja tarvitsee ainoastaan ns. omistajasitoumuksen, jossa kaupunki toteaa, ettei kaupunki siirrä osakeomistustaan ulkopuolelle. Jos näin tapahtuu, niin kohteen rahoitus neuvotellaan uudelleen. Rahoitus on voimassa enintään seitsemän vuotta velkakirjan päiväyksestä, jolloin rahoitus täytyy joka tapauksessa neuvotella uudelleen. Omistajasitoumuksen antamisella kaupungin riskittömyysasema alentaa kohteen rahoituskustannuksia. On myös mahdollista, että toinen omistajista Hartela Oy ryhtyy luovuttamaan jossain vaiheessa osakeomistustaan, jolloin rahoitus täytyy myös neuvotella uudelleen.

Kiinteistö Oy Turun Köydenpunojan pankkilainan lainakirjan liitteeseen 3 on pyydetty kaupungin allekirjoitusta.

LiiteOmistajasitoumus

Esitän, että kaupunki hyväksyy liitteenä olevan omistajasitoumuksen.

Liite 1Omistajasitoumus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva omistajasitoumus hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan omistajasitoumus ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, lakiasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 119
Liite 1:Omistajasitoumus