Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta7215.02.20124
Kaupunginhallitus10805.03.20129

1135-2012 (630, 111)

Kaupungin operaattorin palkkaaminen Turun seudun liikenteenhallintakeskukseen (Yj)

Tiivistelmä:

Liikennevirasto on rakentamassa Turku Port Centeriä, johon mm. yhdistetään tieliikennekeskuksen ja meriliikenteen ohjauskeskuksen toiminta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kiinteistöliikelaitokselle annetaan tehtäväksi valmistella liikenteenhallinnan yhteistyöstä sopimus Liikenneviraston kanssa sisältäen liikenteenhallintaoperaattorin palkkaaminen. Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle annetaan valtuudet hyväksyä sopimus.

Kilajk § 72

Kaupungin operaattorin palkkaaminen Turun seudun liikenteenhallintakeskukseen

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto/Suunnittelutoimisto/Juha Jokela 25.1.2012, Kiinteistöliikelaitos Jouko Turto 10.2.2012:

Nykyisten suunnittelukäytäntöjen mukaan liikennesuunnittelussa painopistettä ollaan siirtämässä liikenneinfrastruktuurin rakentamisesta sen käytön tehostamiseen mm. liikenteen hallinnan avulla. Liikennevirasto on rakentamassa Turku Port Centeriä, johon mm. yhdistetään tieliikennekeskuksen ja meriliikenteen ohjauskeskuksen toiminta. Näillä näkymin Turku Port Center aloittaa toimintansa loppuvuonna 2012 tai alkuvuonna 2013.

Liikenneviraston alaisuudessa toimivan tieliikennekeskuksen tehtävänä on seurata tieverkolla liikennettä ja talvella ajokeliä, osallistua häiriönhallintaan sekä vastaanottaa tienkäyttäjien palautetta. Turussa toimii yksi Suomen neljästä tieliikennekeskuksesta, muut sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Liikenneviraston tavoitteena on ollut päästä yhteistyöhön kaupunkien kanssa siten, että kaupungit hoitaisivat oman katuverkkonsa liikenteen hallintaa samoissa tiloissa tieliikennekeskuksen kanssa. Turku on ainoa neljästä liikennekeskuskaupungista, jossa ei nykyisin toimi kaupungin palkkaamaa operaattoria.

Turun tieliikennekeskuksen kehittämistä mm. kaupungin operaattorin palkkaamisella on esitetty aiemmissa selvityksissä sekä Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksessa. Aiesopimusehdotuksessa on seuraavanlainen kirjaus: ”Nykyiseen Liikenneviraston tieliikennekeskukseen keskitetään alan toimijoiden liikenteenhallinnan operatiivisia toimintoja kuten liikennevalojen vikapäivystyksen ja ohjauksen tehokkaampi organisointi ja joukkoliikenteen häiriönhallinta. Liikenteenhallintasuunnitelmien avulla voidaan parantaa väyläverkon häiriötilanteiden hoidon valmiuksia. Toimenpide tukee liikenneverkon operointia ja parantaa viranomaisten yhteistyötä erilaisten liikennetilanteiden hallinnassa. Toimenpide suunnitellaan ja toteutetaan tällä sopimuskaudella, jonka jälkeen toteuttaminen jatkuu. Toteutusvastuu on kaikilla sopimusosapuolilla.”

Syksyllä 2011 suunnittelutoimiston laatimassa selvityksessä ja sen pohjalta maankäytön johtoryhmässä operaattorin toiminta on nähty kannatettavaksi käynnistää. Mm. naapurikunnista Raisio, Naantali ja Kaarina ovat alustavasti osoittaneet kiinnostusta osallistua toimintaan seudullisena yhteistyönä. Liikennevirasto suhtautuu erittäin positiivisesti operaattorin toiminnan aloittamiseen erityisesti parantuvan yhteistyön ja tiedonkulun johdosta. Toiminnan laajentuessa kaupungin operaattorin myötä tieverkolta katuverkolle puhutaan liikenteenhallintakeskuksesta.

Kaupungin operaattorin tehtävät sisältävät katuverkolla kaikkien kulkutapojen häiriönhallinnan. Tavoitteena on operaattorin oma-aloitteinen toiminta ja tiivis yhteistyö sidosryhmien kanssa, mm. pelastusviranomaisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Kaupungin operaattorin tehtäviin kuuluu mm.:

Kaupungin operaattorin palkkaamisella nähdään saavutettavan mm. seuraavia hyötyjä:

- tiedetään ajantasaisesti mitä katuverkon liikenteessä tapahtuu

- kaupungilla selkeä vastuuhenkilö häiriötilanteissa

- tiedottaminen kadunkäyttäjille ja joukkoliikennematkustajille

- synergiaedut toimittaessa samassa tilassa mm. tieliikennekeskuksen ja poliisin kanssa, mm. jatkuva keskusteluyhteys, laaja asiantuntemus sekä yhteiset tietojärjestelmät

- nopea reagointi häiriötilanteissa parantaa liikenteen sujuvuutta

- liikenneverkon välityskyvyn ajantasainen optimointi vähentää liikenteestä aiheutuvia ympäristöhaittoja sekä osittain investointitarpeita

- turvallisuus mm. työmaiden läheisyydessä

- telematiikkajärjestelmien järjestelmällinen valvonta

Yhden operaattorin palkkaaminen kaupungin palvelukseen on luonteva alku toiminnan käynnistämiselle ja sen nähdään olevan mm. kustannustehokas resurssimitoitus Turun kokoisella kaupunkiseudulla. Tampereella ja Oulussa on kuitenkin pohdittu toisen operaattorin palkkaamista mm. lomista aiheutuvien toimintakatkojen vuoksi. Lisäksi voidaan neuvotella Liikenneviraston kanssa yhteistyömahdollisuuksista ja lomituksista.

Operaattorin toiminnan käynnistäminen edellyttää alussa vaiheittaista kouluttamista työhön ja tutustuttamista keskeisiin yhteyshenkilöihin. Todennäköisesti koulutusta tarvitaan mm. liikennevalojen osalta. Luontevaksi aloitusajankohdaksi nähdään Turku Port Centerin käynnistyminen, esimerkiksi 1.1.2013.

Liite 1Kalvosarja aiheesta

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus antaa Kiinteistöliikelaitokselle tehtäväksi valmistella Liikenneviraston kanssa sopimus liikenteenhallinnan yhteistyöstä ja palkata Turun seudun liikenteenhallintakeskukseen kaupungin katuverkon liikenteen hallintaoperaattori siten, että toiminta käynnistyy vuoden 2013 aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 108

Oheismateriaali 1Kalvosarja aiheesta

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Kiinteistöliikelaitokselle annetaan tehtäväksi valmistella Liikenneviraston kanssa liikenteenhallinnan yhteistyöstä sopimus, joka sisältää kaupungin katuverkon liikenteenhallintaoperaattorin palkkaamisen siten, että toiminta käynnistyy vuoden 2013 aikana ja

että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle annetaan valtuudet sopimuksen hyväksymiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos