Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9420.02.20126

10523-2011 (001)

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste) 2012 - 2015 (Pj)

Tiivistelmä:

Valtioneuvosto on vahvistanut sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisen ja uudistamisen strategiseksi ohjausvälineeksi kansallisen kehittämisohjelman (Kaste) uudelle ohjelmakaudelle 2012 - 2015. Ohjelman tavoitteena on, että hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat ja että sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelut on järjestetty asiakaslähtöisesti. Kaupunginhallitukselle esitetään ohjelman merkitsemistä tiedoksi.

Kh § 94

Ohjelmapäällikkö Mikko Pakarinen ja va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 16.2.2012:

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste) vuosille 2012–2015 vahvistettiin Valtioneuvostossa 2.2.2012. Ohjelma perustuu Sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta annettuun lakiin (733/1992, 5 §).

Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveydenhuollon pääohjelma, jolle on asetettu selkeät, monialaisella yhteistyöllä saavutettavat tavoitteet, ja johon sisältyy rajattu määrä strategisesti tärkeitä osaohjelmia. Ohjelma on jatkumoa kaudella 2008–2011 käynnistetylle kehittämistyölle.

Kaste-ohjelman valmistelusta ja toimeenpanosta vastaavaan organisaatioon kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta ja sen alainen johtoryhmä sekä viisi alueellista johtoryhmää. Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä on Länsi-Suomen aluejohtoryhmän puheenjohtaja ja valtakunnallisen johtoryhmän jäsen.

Ohjelmassa nivotaan yhteen hallitusohjelma ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategian mukainen säädös-, resurssi- ja vuorovaikutusohjaus. Ohjelmassa määritellään alan uudistustyön tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Lisäksi siinä määritellään tavoitteiden saavuttamista tukevat keskeiset lainsäädäntöhankkeet, ohjelmat, suositukset ja valvonnan painopisteet.

Ohjelman tavoitteet ja sisältö

Kaste-ohjelman tavoitteet ovat:

I Hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat

II Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelut on järjestetty asiakaslähtöisesti

Painopistettä siirretään ongelmien hoidosta fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin aktiiviseen edistämiseen ja ongelmien ehkäisemiseen.

Osaohjelmat selkeyttävät tavoitteita ja rakennetta

Kaste-ohjelma muodostuu kuudesta osaohjelmasta ja niihin liittyvistä säädösuudistuksista ja suosituksista. Osaohjelmien tehtävänä on koordinoida normi-, voimavara- ja vuorovaikutusohjausta sekä alan keskeisten toimijoiden ja hankerahoittajien välistä yhteistyötä.

Osaohjelmat ovat:

I) Riskiryhmien mahdollisuutta osallisuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen parannetaan

II) Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelu-uudistusta jatketaan

III) Ikäihmisten palveluiden rakennetta ja sisältöä uudistetaan

IV) Palvelurakennetta ja peruspalveluja uudistetaan

V) Tieto ja tietojärjestelmät saatetaan asiakkaiden ja ammattilaisten tueksi

VI) Johtamisella tuetaan palvelurakenteen uudistamista ja työhyvinvointia

Kaste-ohjelman tavoitteiden saavuttamista ja toimeenpanoa tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustukset. Hankerahoitukseen on käytettävissä 17,5 miljoonaa euroa vuosittain, yhteensä noin 70 miljoonaa euroa vuosina 2012–2015.

Ohjelman toimeenpanoa ja tavoitteiden saavuttamista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Ohjelma kokonaisuudessaan on luettavissa alla olevasta linkistä:

 http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1578410#fi

Oheismateriaali 1Kaste-ohjelma

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman (Kaste) 2012–2015 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.