Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta4401.02.20122
Kaupunginhallitus8113.02.20124

1746-2009 (638, 662)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 1.2.2012 § 44 Turun kaupungin ja Liikenneviraston välisen "Turun Satamayhteys, Suikkilantien parantaminen ja muuttaminen maantieksi välillä Pansiontie - Valtatie 8" -hankkeen toteuttamista koskevan sopimuksen allekirjoittaminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 1.2.2012 § 44 tehnyt Suikkilantien parantamiseen liittyvän päätöksen. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös on otettu kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen pysyttämistä.

Kilajk § 44

Katu- ja viheralueet, Janne Laine 30.1.2012:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on kokouksessaan 15.4.2009 §220 päättänyt hankkeen ”Turun satamayhteys, Suikkilantien parantaminen ja muuttaminen maantieksi välillä Pansiontie - Valtatie 8” aiesopimuksen hyväksymisestä sekä edelleen 27.5.2009 §296 valtuuttanut apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen allekirjoittamaan aiesopimuksen. Aiesopimus on osapuolten välillä allekirjoitettu 4.6.2009.

Aiesopimuksessa on sovittu hankkeen toteuttamisesta, rahoituksesta sekä järjestelyistä. Aiesopimuksen pohjalta on laadittu Liikenneviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen yhteistyössä lopullinen sopimus. Tässä sopimuksessa on aiesopimukseen nähden päivitetty ainoastaan kustannusarviota sekä käänteisen arvonlisäveromenettelyn tuomat muutokset on otettu huomioon.

Kustannusarvio on tarkentunut urakkakokonaisuuden lopullisen määrittelyn myötä ja se on 18,1 M€ (alv 0%), joka pitää sisällään lisä- ja muutostyövarauksen sekä rakennuttamisen tehtävät. Sopimukseen sisältyvän kustannusjakotaulukon mukaisesti kustannukset jakautuvat puoliksi Liikenneviraston ja Turun kaupungin välillä. Käänteisen arvonlisäverokäsittelyn mukaisesti urakoitsija ei lisää arvonlisäveron osuutta kaupungille lähetettäviin laskuihin.

Eduskunta on myöntänyt Liikennevirastolle sopimusvaltuuden Turun satamayhteys-hankkeen toteuttamiselle 2012. Suikkilantie sisältyy Kiinteistöliikelaitoksen vuosien 2012 ja 2013 investointisuunnitelmaan.

Hankkeen toteutus aikataulu on kevät 2012 – syksy 2013. Sopimuksen mukaisesti Turun kaupunki vastaa hankkeesta syntyvistä kustannuksista rakennustöiden ajan. Liikennevirasto maksaa maksuosuutensa Turun kaupungille 31.12.2014 mennessä. Kiinteistöliikelaitos on avannut Suikkilantien toteuttamiselle oman SAP-tilin, jonne osoitetaan kaikki Suikkilantien toteuttamiseen liittyvät 1.1.2012 jälkeen syntyvät kustannukset. Lisäksi maksuun laitetuista kustannuksista tullaan pitämään kirjaa projektiryhmän kokouksissa, joissa myös käsitellään mahdollisia lisätöitä ja tilauksia. Hankkeen toteuttamista seuraa ja ohjaa erikseen muodostettava projektiryhmä, johon Liikennevirasto ja Turun kaupunki nimeävät edustajansa. Projektiryhmän yleisenä tehtävänä on seurata hankkeen suunnitelmien mukaista edistymistä ja tehdä tarvittaessa sitä koskevia esityksiä päätöksentekoon.

Sopimuksen mukaisesti Turun kaupunki toimii hankkeessa tilaajana valtuuttaen Liikenneviraston kilpailuttamaan hankinnat sekä vastaanottamaan valmiin työn. Suikkilantie on tarkoitus muuttaa maantieksi ennen rakentamistöiden aloitusta, maantietoimituksen haltuunottokokous pidetään 15.3.2012. Sopimuksen mukaisesti kaupunki vastaa kohteen talvikunnossapidosta rakennustöiden aikana.

Liikennevirasto on laatinut urakan tarjouspyyntöasiakirjat, julkaissut EU-hankintailmoituksen sekä postittanut tarjouspyynnöt urakoitsijoille 9.1.2012. Urakkatarjoukset saapuvat 20.2.2012, jonka jälkeen suoritetaan urakoitsijan valinta. Hankintamuotona on rajoitettu menettely, jossa kokonaistaloudellisesti halvin urakoitsija tulee valituksi. Laaditun hankinta-aikataulun mukaisesti urakoitsijan valinta on lainvoimainen ja urakkasopimus allekirjoitetaan maaliskuun 2012 lopussa.

Liitteenä oleva kuntasopimus tulee allekirjoittaa ennen urakkasopimuksen solmimista.

Liite 1Kuntasopimus ”Turun satamayhteys, Suikkilantien parantaminen ja muuttaminen maantieksi välillä Pansiontie - Valtatie 8”, 27.1.2012

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä sopimus hankkeen ”Turun satamayhteys, Suikkilantien parantaminen ja muuttaminen maantieksi välillä Pansiontie – Valtatie 8” toteutuksesta, yhteistyöstä sekä rahoitusjärjestelyistä.

- oikeuttaa liikelaitosjohtajan tekemään sopimukseen mahdollisia teknisluontoisia tarkennuksia

- valtuuttaa apulaiskaupunginjohtajan Jarkko Virtasen allekirjoittamaan sopimuksen

- nimetä projektipäällikkö Janne Laineen sopimuksen mukaisen projektiryhmän puheenjohtajaksi sekä Turun kaupungin edustajaksi hankkeessa lisä- ja muutostöiden hankintavaltuuden ollessa 100.000 euroa

- että hankkeen edistymisestä ja kustannuksista on raportoitava johtokunnalle kahden kuukauden välein

- että pöytäkirja tämän asian kohdalta tarkastetaan ja hyväksytään heti, ja että päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 81

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 8.2.2012:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 1.2.2012 § 44 päättänyt Suikkilantien parantamiseen liittyvän sopimuksen hyväksymisestä. Ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on 2.2.2012 § 1 päättänyt ottaa em. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kiinteistöliikelaitoksen hyväksymän sopimuksen mukaan hankkeen kustannusarvio on 18,1 milj. euroa. Suikkilantien parantaminen sisältyy talousarvion kohtaan ”Pääliikenneväylät ja keskustan kehittäminen (kh)”. Suikkilantien parantamiseen on talousarviossa vuosille 2012-2014 varattu yhteensä 16,75 milj. euroa. Em. summasta on vuodelle 2012 varattu 7 milj. euroa.

Kiinteistöliikelaitoksen ilmoituksen mukaan Liikenneviraston kanssa on sovittu, että hankkeen kustannuksista vuodelle 2012 kohdistuu enintään 6,9 milj. euroa. Mikäli vuodelle 2012 kohdentuvat kustannukset kuitenkin jostakin syystä ylittäisivät 7 milj. euron rajan, tulee kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan esittää kaupunginhallitukselle, mistä muusta ”Pääliikenneväylät ja keskustan kehittäminen” –kohteesta vastaava säästö saadaan syntymään. Samoin kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tulee esittää kaupunginhallitukselle taloussuunnitelman muuttamista, mikäli urakkakilpailuin jälkeen tarkentunut hankkeen kustannusarvio ei mahdu talousarviossa vuosille 2012-2014 varatun määrärahan puitteisiin.

Edellä mainituin reunaehdoin kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös voidaan pysyttää.

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 1.2.2012 § 44.

Samalla kaupunginhallitus päättää ilmoittaa kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että se tulee seuraavissa tapauksissa välittömästi tehdä kaupunginhallituksen esitykset talousarvion kohdan ”Pääliikenneväylät ja keskustan kehittäminen (kh)” muuttamisesta:

- mikäli 7 milj. euron määräraha vuodelle 2012 ei tule riittämään, tulee johtokunnan tehdä kaupunginhallitukselle esitys siitä mistä muusta ”Pääliikenneväylät ja keskustan kehittäminen” –kohteesta vastaava säästö saadaan syntymään ja

- mikäli urakkakilpailuin jälkeen tarkentunut hankkeen kustannusarvio ei mahdu talousarviossa vuosille 2012-2014 varatun määrärahan puitteisiin, tulee johtokunnan tehdä kaupunginhallitukselle esitys taloussuunnitelman muuttamisesta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoLiikennevirasto
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedLaine Janne
tpvTurto Jouko
tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kilajk § 44
Liite 1:Kuntasopimus