Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta4831.01.201221
Kaupunginhallitus7106.02.20128

783-2010 (011, 042, 101)

Työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma vuodelle 2012 (Pj)

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunnan esittämä työllisyysmäärärahan kaupungin omarahoitusosuus 3 750 000 euroa ja käyttösuunnitelma vuodelle 2012 esitetään hyväksyttäväksi.

Perla § 48

Kuntoutumispalvelut, työelämäkuntoutus, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, toimistopäällikkö Jaana Malén, urasuunnittelija Ari Laaksonen 19.1.2012:

Kuntoutumispalvelujen Työelämäkuntoutuksen tulosyksikkö hoitaa kaupunkitasoisesti työllistymiseen ja työelämävalmiuksien parantamiseen tähtäävän toiminnan vuosittain hyväksyttävän työllisyysmäärärahan puitteissa.

Työelämäkuntoutus tuottaa ja järjestää työelämävalmiuksia parantavia ammatillisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluja, järjestää palkkatukityöllistämisen kaupunkitasoisesti sekä tekee työvoiman palvelukeskus-työtä yhteistyössä TE- toimiston ja Kelan kanssa.

Kaupunginhallitus varaa työllistämiseen tarvittavan varausmäärärahan vuosittain kaupungin talousarvioon.  Hallinnointi tapahtuu sosiaali- ja terveystoimen Kuntoutumispalvelujen tulosalueella ja määräraha siirretään yleensä alkuvuodesta, kun hallintokunnan esittämä käyttösuunnitelma on hyväksytty.

Peruspalvelulautakunta käsitteli vuoden 2012 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesityksen 13.9.2011 (§ 263).  Kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.11.2011 kaupungin talousarviokäsittelyssä peruspalvelulautakunnan esittämää määrärahavarausta pienennettiin 1 M€.  Kaupungin varaus työllisyysmäärärahaksi vuodelle 2012 on 3.750.000 € kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti (Kv 28.11.2011, § 216).

Varsinais-Suomen työllisyyskatsauksen 11/2011 mukaan työttömyys alenee alueella hitaimpien joukossa valtakunnallisessa vertailussa. Turussa työttömyysprosentti marraskuussa 2011 oli 12 %. Se ei ole laskenut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Yhteensä Turussa oli ko. ajankohtana 14 206 työtöntä työnhakijaa, joista alle 25-vuotiaita 1 703, pitkäaikaistyöttömiä 3 830 sekä työttömiä maahanmuuttajia 1 601.

Hallitusohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllisyyden parantamiseen sekä osatyökykyisten työnhakijoiden työmarkkinoille osallistumisen edistämiseen. Lisäksi hallitusohjelmassa painotetaan työttömien terveydenhuollon kehittämistä sekä ammatillisen kuntoutuksen palvelujen saatavuutta. Hallitusohjelmassa painotetaan sosiaalisesti kestävien palvelujen järjestämistä mm. ylisukupolvisen köyhyyden vähentämiseksi.

Käyttösuunnitelma

Työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesitys on vastaava kuin vuoden 2011 suunnitelma. Esitettävällä kaupungin määrärahalla, 3.750,000 € ja siihen saatavalla valtionosuudella, n. 1.650.000 €, yhteensä n.5.400,000 €, tuotetaan ja järjestetään alla mainittuja palveluja.

Liite 1Käyttösuunnitelma

Tukityösuhteista aiheutuvat kustannukset

Palkkatukityöllistäminen yhteistyössä eri hallintokuntien ja liikelaitosten kanssa on tärkeimpien työttömyyttä vähentävien toimenpiteiden joukossa. Esitettävällä rahavarauksella voidaan tehdä n. 1000 työsuhdetta vuoden 2012 aikana. Työllistäminen on tarkoitus kohdentaa pitkäaikaistyöttömiin asiakkaisiin, joista kaupunki maksaa 50 % työmarkkinatuen kuntaosuudesta. Lisäksi työllistetään nuoria alle 25 -vuotiaita.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) painottaa oppisopimuskoulutuksen lisäämistä yhtenä työllistävänä toimenpiteenä etenkin nuorille työnhakijoille. Tähän tarkoitukseen esitetään 100.000 €.

Ilman valtion tukea tehtävät työllistämistoimet

Kaupungin työllistämistoiminnassa tarvitaan panostus myös muunlaisille työllistäville toimenpiteille.  Asiakaslähtöiseen räätälöityyn työllistymispolkuun on tarve etenkin syrjäytyneillä nuorilla, jotka usein elävät vain toimeentulotuen varassa. Tähän ryhmään kuuluvat mm. ammatillisen koulutuksen keskeyttäneet nuoret. Myös aikuisasiakkaiden joukossa on työllistämistoimenpiteiden tarpeessa olevia henkilöitä, joille ainoa mahdollisuus on kaupungin oma työllistäminen. Työllistämis-aktivointipalveluista eniten hyötyvien asiakkaiden löytämiseksi tehdään yhteistyötä mm. Sosiaalityön tulosalueen kanssa sekä Kasvatus- ja opetustoimen että Nuorisoasiainkeskuksen kanssa.

Työllisyystoimenpiteitä tarvitaan laajalla skaalalla estämään pitkäaikaistyöttömyyttä sekä ennaltaehkäisemään syrjäytymiskierteen pahenemista pitempään työttömänä olleiden parissa.  Työvoimaresurssiin tarvittavaan lisäykseen on varaus vuoden 2012 käyttösuunnitelmaesityksessä.

Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asiakkaiden palveluihin esitetään 210.000 €.

Asiakaspalveluiden hankinta

Työllisyysmäärärahabudjetista asiakaspalveluostoina hankitaan kuntouttavaa työtoimintaa sekä alle että yli 25-vuotiaille asiakkaille. Palveluun varattavaa määrärahaa on korotettu huomioiden hallitusohjelman ja ministeriöiden linjaus palvelun luonteen muuttamisesta viimesijaisesta palvelusta ensisijaiseksi elämänhallintaa parantavaksi ja työllistymisen edellytyksiä luovaksi palveluksi.  Määrärahavaraus on 500.000 €.

Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon palvelujen tuottaminen ja palveluiden kehittäminen yhteistyössä perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon kanssa on yksi Työelämäkuntoutuksen asiakaspalvelukokonaisuus.  Määrärahavarauksella, 35.000 €, katetaan sellaisia yksilötason työkykytutkimuksia, joita ei saada kunnan peruspalveluiden piiristä.

Aktivoivat toimenpiteet – Tsemppi-Talo, kolmannen sektorin hankkeet

Vuoden 2012 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesityksessä on varaukset sekä mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuun Tsemppi-palveluun että yhteistyöhön kolmannen sektorin työllisyyshanke- toiminnan kanssa.

Tsemppi-Talo -toiminta on jo vakiintunutta asiakkaiden työkyvyn parantamiseen tähtäävää ammatillista kuntoutusta, jonka avulla voidaan vaikuttaa asiakkaiden työllistymispolkuja edistävästi. Kolmannen sektorin hanketoiminnassa päärahoitus tulee ELY-keskukselta ja kaupungin rahoitusosuuksilla tuetaan kehitettäviä uusia palveluita ja työllisyyden hoidon innovaatioita.

Työllistämismäärärahaksi vuodelle 2012 esitetään 3.750.000 miljoonaa euroa, johon saadaan lisäksi valtionosuutta 1,65 miljoonaa euroa.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle työllisyysmäärärahan kaupungin omarahoitusosuudeksi 3.750.000 euroa vuodelle 2012 ja oheisen käyttösuunnitelman hyväksymistä.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 23.1.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle työllisyysmäärärahan kaupungin omarahoitusosuudeksi 3.750.000 euroa vuodelle 2012 ja oheisen käyttösuunnitelman hyväksymistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 71

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 2.2.2012:

Puollan peruspalvelulautakunnan esitystä kaupungin työllisyysmäärärahan 3.750.000 euron omarahoitusosuudesta. Sen lisäksi, että työllistämistoimenpiteitä kohdennetaan työmarkkinatuen kuntaosuuden piiriin kuuluviin yli 500 päivää työttömänä olleisiin, tulee työllistämisen painopisteasiakkuuksina ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä ottaa huomioon myös ne pitkäaikaistyöttömät, joiden työttömyysaika on lähestymässä edellä mainittua aikarajaa. Kaikkien toimenpiteiden tavoitteena tulee olla asiakkaan aktivoiminen mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Liite 1Käyttösuunnitelma

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä peruspalvelulautakunnan esityksen mukaisesti työllisyysmäärärahan kaupungin omarahoitusosuudeksi 3.750.000 euroa ja oheisen käyttösuunnitelman edellä apulaiskaupunginjohtajan esittämän lisäyksen mukaisena.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kustannuspaikalle 11004 (KH/varausmäärärahat) ja tilastolliselle tilaukselle 10002 (KH/Varaus kaupungin omaan työllistämiseen./Kh) budjetoidut tuotot ja kulut siirretään peruspalvelulautakunnan alaiselle kuntoutumispalveluiden työelämäkuntoutuksen työllistymispalveluyksikölle (kustannuspaikat 22400-22404).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPeruspalvelulautakunta
tpvSosiaali- ja terveystoimi, kuntoutumispalvelut


Liitteet:

Perla § 48
Liite 1:Käyttösuunnitelma

Kh § 71
Liite 1:Käyttösuunnitelma