Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4630.01.20126

1247-2012 (132, 113, 015, 011)

Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätöksen 2012 hyväksymistä koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpano (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 46

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 24.1.2012:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.1.2012 Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätöksen linjaukset ja että toimintamallin uudistus toteutetaan linjausten mukaisesti. Kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätöksessä otetaan tässä vaiheessa kantaa pääasiassa muutoshankkeen organisointiin. Toimintamalliuudistuksen etenemisestä tullaan raportoimaan kaupunginhallitukselle ja puheenjohtajatoimikunnalle säännöllisesti. Kaupunginhallitus tulee lisäksi tekemään vuoden aikana huomattavan määrän varsinaisia päätöksiä toimintamalliuudistukseen liittyen niistä asioista, jotka tulevat voimassa olevan säännöstön mukaan kaupunginhallituksen päätettäväksi kuten sääntöjen hyväksyminen ja rekrytoinnit.

Muutoshanke määritetään ja asetetaan kaupunginjohtajan toimesta täytäntöönpanopäätöksen jälkeen. Projekti muodostuu useasta osahankkeesta, joita ovat mm. säännöstökokonaisuuden uusiminen, Tilaliikelaitoksen ja Kiinteistöliikelaitoksen fuusio, nuoriso- liikunta ja kulttuuritoimien yhdistäminen vapaa-ajan toimialaksi, keskushallinnon uudistaminen, konsernirakenne, osallisuustoiminnan kehittäminen ja strategioiden ja ohjausjärjestelmien kehittäminen sekä rekrytoinnit. Käynnissä oleva strategisen maankäytön ja kaupunkikehittämisen toimintojen kehittämisen kytketään osaksi keskushallinnon kokonaisuutta. Kullekin osahankkeelle asetetaan oma työsuunnitelma, valmisteluvastuut, ohjausryhmä ja aikataulut. Lisäksi helmikuun aikana prosessien tueksi kilpailutetaan tarvittava ulkopuolinen asiantuntijatuki.  

Edellä kuvattu osa-alueista muodostuva kokonaisuus tulee hallita siten, että toimintamalli muodostuu hallitusti hyväksyttyjen linjausten mukaisesti. Vastaavaa kokonaisuudistusta ei ole aiemmin toteutettu Turussa. Muutoksen hallinta ja kokonaisuuden koordinointi edellyttää kokopäiväistä panostusta, jotta edelle kuvatut kokonaisuudet saadaan valmistelluksi tavoitteen mukaisesti vuoden 2012 aikana.

Olen nimittänyt va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkisen suostumuksensa mukaisesti toimintamalliuudistushankkeen projektijohtajaksi 1.2.2012 lukien ehdolla, että kaupunginhallitus myöntää hänelle virkavapaan 31.12.2012 saakka johtavan kaupunginsihteerin virasta. Tehtävä on ylimääräinen (ei vakanssia) ja määräaikainen 31.12.2012 saakka. Heikkinen toimii tehtävässään suoraan kaupunginjohtajan alaisuudessa. Keskushallinnon toimintasäännön mukaan kaupunginjohtaja ottaa avustavan henkilöstönsä.  Heikkisen ensimmäisenä tehtävänä on laatia kaupunginjohtajalle esitys projektin asettamisesta ja osakokonaisuuksien organisoimisesta.  

Esitän, että va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkiselle myönnetään virkavapaata ajalle 1.2.2012 toimintamalliuudistuksesta vastaavan projektijohtajan tehtävässä työskentelemistä varten. Samalla esitän, että johtavan kaupunginsihteerin viransijaiseksi valitaan ajalle 1.2.2012 – 31.12.2012 kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen. Korhosen nykyinen viranhoito järjestetään kaupungin sisäisinä siirtoina siten, että muita sijaisia ei palkata. Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginhallitus täyttää johtavan kaupunginsihteerin viran ja päättää siis siten myös viransijaisuudesta ja virkavapaasta.         

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

-  hallinnonjärjestämispäätös pannaan täytäntöön ja sen sisältämien linjausten mukaisen toimintamallin uudistushanke käynnistetään,

-  kaupunginjohtaja vastaa toimintamallin uudistamishankkeen valmistelusta ja tarvittavien asettamispäätösten tekemisestä,

-  kaupunginhallitukselle raportoidaan toimintamallin uudistuksesta säännöllisesti kuukausittain,

-  puheenjohtajatoimikunnalle raportoidaan toimintamalliuudistuksen etenemisestä säännöllisesti,

-  va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkiselle myönnetään virkavapaata ajalle 1.2. - 31.12.2012 toimintamalliuudistushankkeen projektijohtajan tehtävien hoitamista varten ja että

-  johtavan kaupunginsihteerin viransijaiseksi virkaan kuuluvin palkkaeduin valitaan ajalle 1.2. - 31.12.2012 suostumuksensa mukaisesti kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen.

Rinteen Huhtasen kannattamana tekemä seuraavansisältöinen ponsiehdotus merkitään tiedoksi:

"Kun Turun kaupunki nyt tekee suurta hallinnon muutosta, on syytä tarkastella asiaa myös tasa-arvon kannalta. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että Turun kaupunki tekee tästä nyt esillä olevasta mallista tasa-arvon vaikutusten arvioinnin.

Kunnan velvoitteita tasa-arvoasioissa selvitetään Kuntaliiton sivuilla os.

http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/tuke/tasa-arvo/tasa-arvosuunnittelu/Sivut/default.aspx"

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ja Korhonen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta muut
aoHeikkinen Tuomas
aoKorhonen Ari-Pekka
tpvRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi