Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1616.01.20127

11954-2011 (041)

Kaupunginhallituksen vuoden 2012 talousarvion käyttösuunnitelma ja määrärahojen käyttövaltuudet (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 16

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto ja controller Mervi Raita 11.1.2012:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen sitovaksi menomäärärahaksi 113.266.502 euroa ja sitovaksi tuloarvioksi 48.803.929 euroa, toimintakate –64.462.573 euroa.

Taloussuunnitelmakauden toimintakatteeksi vahvistettiin vuodelle 2013 - 65.288.000 euroa, vuodelle 2014 - 65.639.000 euroa ja vuodelle 2015 - 67.016.000 euroa.

Kaupunginhallituksen vuoden 2012 investointimäärärahaksi vahvistettiin 5.513.188 euroa sekä investointituloarvioksi 100.000 euroa. Talous-suunnitelmakauden investointimäärärahaksi vahvistettiin vuodelle 2013 4.788.000 euroa, vuodelle 2014 318.000 euroa ja vuodelle 2015 268.000 euroa.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän kaupunginhallituksen investointiosan investointihankehankekohtainen investointisuunnitelma (liitteenä 1)esitetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi ohjelmassa mainituilla hankekohtaisilla määrärahojen käyttövaltuuksilla. Käyttövaltuudet noudattavat kaupunginhallituksen johtosäännön vastuualuejohtajien käyttötalousosan määrärahojen käyttövaltuuksia.

Liite 1Kaupunginhallituksen investointisuunnitelma ja investointimäärärahojen käyttövaltuudet

Kaupunginvaltuuston talousarvio- ja suunnitelman käsittelyssä 28.11.2011 lisättiin kaupunginhallituksen toimielimeen tekstilisäykset, joista toimenpano tuodaan myöhemmin kaupunginhallitukselle päätettäväksi.

Kaupunginhallituksen käyttösuunnitelma vastuualuekohtaisin toimintasuunnitelmin ja määrärahojen ja tuloarvioiden käyttövaltuuksien hyväksyminen

Valtuuston hyväksymä kaupunginhallituksen talousarvion on nyt jaettu käyttösuunnitelmaksi, jossa kaupunginhallituksen käyttötalousosa on jaettu tulosaluekohtaisiksi toimintasuunnitelmiksi, osamäärärahoiksi ja osatuloarvioiksi.

Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitettävässä käyttösuunnitelmassa on tehty rakenteellisia muutoksia, jotta talousarvio vastaisi paremmin toiminnallisia kokonaisuuksia. Kaupunginhallituksen käyttösuunnitelmassa on tulosalue ”muu toiminta” poistettu ja vastaavat kustannuspaikat ja hankkeet (tilastolliset tilaukset) on siirretty muille kustannuspaikoille. Muun toiminnan tulosalueen kustannuspaikat on siirretty pääasiassa nykyiselle Johdon vastuualueelle, jonka nimi esitetään muutettavaksi kaupungin johto ja muu toiminta (KJOHTO).

Kaupungin johdon tulosalueeseen sisältyneet Sisäinen Tarkastus, Tilakeskus, Päätöksen tuki, Strategia ja Viestintä, Talous- ja IT-toiminta sekä Henkilöstöasiat esitetään muodostettavaksi teknisesti omiksi tulosalueiksi, jotta talousarvioseuranta voidaan järjestää paremmin suoraan uudessa toiminnanohjausjärjestelmässä. Muun toiminnan tulosalueella ollut tietojärjestelmien kehittäminen (11603) siirretään talousjohtajan alaisuuteen Talous- ja IT-toimintaan.

IT-toiminnastaan ja IT-tuotantoon perustetaan uusia kustannuspaikkoja, jotta rakenne tukee paremmin IT-strategian toteuttamista. Henkilöstöasioissa yhdistetään kustannuspaikkoja ja perustetaan uusia kustannuspaikkoja.

Kaupunginhallituksen uusi toimielinrakenne ja sen käyttösuunnitelma muodostuu seuraavista tulosalueista ja kustannuspaikoista

KHYHT Kaupunginhallitus, yhteiset (tulosalue)

11000 Kaupunginhallituksen hallintomenot

11001 Yhteiset menot

11002 Toimikunnat

11003 Eläkkeet

11004 Varausmäärärahat

11005 Avustusmäärärahat

KJOHTO Johto ja muu toiminta (tulosalue)

11100 Kaupungin johto

11101 Vastuualueiden yhteiset menot

11600 Osuudet ja käyttökorvaukset

11601 Tapahtumat ja muut tilaisuudet

11602 Yhteistyö

11604 Elinkeinotoiminnot

11605 Perusturvajärjestelyt

KSISTA Sisäinen tarkastus (Vastuualue/tulosalue)

11102 Sisäinen tarkastus

KTILA Tilakeskus Vastuualue/tulosalue)

11103 Tilakeskus

KPAATT Päätöksenteon tuki (Vastuualue/tulosalue)

11200 KH/hallinto

11201 KH/Edustus, kv-palvelut sekä tapahtumat

11203 KH/Virastopalvelut

KSTRAVI Strategia ja viestintä (Vastuualue/tulosalue)

11300 Strategia ja yhteiskuntasuhteet

11301 KH/Viestintä

11302 KH/Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö

KTALOUS Talous –ja IT-toiminta (Vastuualue/tulosalue)

11400 KH/talousasiat

11603 Tietojärjestelmien kehittäminen

KITTOIMI (ks tarkemmin liite 2)

                      KITTUOTA

KHENKILÖ Henkilöstöasiat (Vastuualue/tulosalue)

 (ks. tarkemmin liite 2)

11500 KH/Henkilöstö

11501 KH/Yhteistoiminnan toteuttaminen

1150X KH/Henkilöstökoulutus

1150X KH/Työsuojelu

1150X KH/ Työhyvinvointi

TSEK Turun Seudun Kehittämiskeskus (nettoyksikkö)

TAPAKE Talouspalvelukeskus (nettoyksikkö)

KPAINAPA Painatuspalvelukeskus (nettoyksikkö)

KVELKATO Velkaneuvontatoimisto (nettoyksikkö)

KMATKAPA Matkailun palvelukeskus (nettoyksikkö)

KHALOKE Hankinta- ja logistiikkakeskus

Liitteen 2 mukaisesti esitetään kaupunginhallituksen talousarvion määrärahojen ja tuloarvioiden käyttövaltuuksia tulos – ja vastuualuekohtaisesti ottaen huomion kaupunginhallituksen johtosäännön säännökset.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 17 §:n mukaan vastuualueen johtajan, palvelukeskuksen johtajan, elinkeinojohtajan ja tarkastusjohtajan tehtävänä on, johtamansa yksikön osalta, päättää määrärahan käytöstä ja johtosäännön 15 §:n mukaan johtaja voi päätöksellään siirtää päätösvaltaansa alaiselleen viranhaltijalla. Edellä mainitun rakenteen mukaan vastuualueiden (uusien teknisten tulosalueiden) johtajilla on suoraan johtosäännön perusteella oikeus päättää ja delegoida päätösvaltaa alaisensa organisaation määrärahan käytöstä.

Vastuualueiden ja palvelukeskuksien ulkopuolelle kuuluvien ja muille tulosalueille kuuluvien määrärahojen käytöstä ei ole suoraan säädetty johtosäännössä muuta kuin että osaamistoimen apulaiskaupunginjohtajan erityisenä tehtävänä on hyväksyä kaupunginhallitusta ja sen jaostoja koskevat menot siltä osin kun tehtävää ei ole annettu muulle viranhaltijalle.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 12 §:n mukaan kaupunginjohtaja ratkaisee asiat, joita ei ole laissa tai johtosäännössä annettu minkään muun toimielimen tai viranhaltijan tehtäväksi. Edellä mainitun perusteella kaupunginjohtajalla on päätösvalta määrärahojen käytöstä siltä osin kun ne eivät kuulu johtosäännössä mainittuihin vastuualueisiin tai palvelukeskuksiin.

Kaupunginhallitukselle esitetään liitteen 2 mukaan, että kaupunginjohtaja päättää ”kaupunginhallituksen yhteiset” – tulosalueelle ja ”kaupungin johto ja muu toiminta” – tulosalueelle kuuluvista määrärahojen käytöistä. Kaupunginjohtajalla on myös oikeus siirtää päätösvaltaansa alaiselleen viranhaltijalle.

Ainostaan varausta kaupungin työllisyystoimintaan (10004/1002) esitetään käytettävän kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä ja kaupunginhallituksen avustusmäärärahoista on kaupunginhallitus tehnyt päätöksen 20.12.2011 § 629.

Liite 2Kaupunginhallituksen toimielinrakenne ja esitys talousarvion käyttövaltuuksista

Oheismateriaali 1Käyttösuunnitelman erillistilit (Tulosalueille kuuluvat erillistilit perusteluineen)

Liite 3Kh:n käyttösuunnitelmaan kuuluvien vastuualueiden ja palvelukeskusten toimintasuunnitelmat (sisältäen henkilöstömitoitukset, osamäärärahat ja osatuloarviot)

Kaupunginhallitukseen nähden sitovina esitetään,

- Tulosalue- ja vastuualuekohtaiset toimintamenot ja toimintatulot.

- Hankinta- ja logistiikkakeskuksen toimintamenot ja toimintatulot

Kaupunginhallitukseen nähden nettositovina esitetään

- Turun seudun kehittämiskeskus,

- Talouspalvelukeskus,

- Painatuspalvelukeskus,

- Velkaneuvontatoimisto ja

- Matkailun palvelukeskus.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä

- liitteenä 1 olevan kaupunginhallituksen hankekohtaisen investointisuunnitelman ja investointimäärärahojen käyttövaltuudet,

- liitteenä 2 olevan kaupunginhallituksen uuden toimielinrakenteen ja sen mukaan esitetyt talousarvion tulo- ja menoarviot ja niiden käyttövaltuudet ja

- liitteenä 3 olevan kaupunginhallituksen käyttösuunnitelman mukaiset vastuualueiden toimintasuunnitelmat ja henkilöstömitoitukset.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tulosalueet/vastuualueet ja palvelukeskukset raportoivat kuukausittain kaupunginhallitukselle erikseen annettavien ohjeiden mukaisesti toimintasuunnitelmien toteutumisesta.

PäätösKaupunginhallitus päätti hyväksyä

- liitteenä 1 olevan kaupunginhallituksen hankekohtaisen investointisuunnitelman ja investointimäärärahojen käyttövaltuudet,

- liitteenä 2 olevan kaupunginhallituksen uuden toimielinrakenteen ja sen mukaan esitetyt talousarvion tulo- ja menoarviot ja niiden käyttövaltuudet ja

- liitteenä 3 olevan kaupunginhallituksen käyttösuunnitelman mukaiset vastuualueiden toimintasuunnitelmat ja henkilöstömitoitukset.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti,

- että tulosalueet/vastuualueet ja palvelukeskukset raportoivat kuukausittain kaupunginhallitukselle erikseen annettavien ohjeiden mukaisesti toimintasuunnitelmien toteutumisesta,

- että tilakeskuksen on toimitettava kaupunginhallitukselle omasta toiminnastaan yksityiskohtaisemmin tavoittein tarkennettu ja mittaroitu toimintasuunnitelma vuoden 2012 huhtikuun loppuun mennessä ja

- että kaupunginhallitukselle on toimitettava kuvaus tilakeskuksen ja Tilaliikelaitoksen tehtävistä kaupungin tilahallinnossa ja keskinäisen yhteistyön järjestämistavasta.

Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti Sarlundin Eklundin kannattamana tekemästä lisäyksestä kahden viimeisen kappaleen osalta.

Jakelu

tiedKeskushallinto, tilakeskus
tiedTilaliikelaitos
tiedAlbrecht Sirpa
tiedHeikkinen Tuomas
tiedKirkkola Antti
tiedKyynäräinen Niko
tiedLaiho Jukka
tiedLautiainen Pauliina
tiedLehmusto Jouko K.
tiedRandell Aleksi
tiedSalmi-Tuominen Marja
tiedSillanpää Kaarina
tiedWeckman Tuula


Liitteet:

Kh § 16
Liite 1:Kaupunginhallituksen investointisuunnitelman ja investointimäärärahojen käyttövaltuudet
Liite 2:Kaupunginhallituksen toimielinrakenne ja esitys talousarvion käyttövaltuuksista
Liite 3:Kh:n käyttösuunnitelmaan kuuluvien vastuualueiden ja palvelukeskusten toimintasuunnitelmat (sisältäen henkilöstömi