Sisäisen palvelumaksusopimuksen liikenne- ja viheralueiden tuotekuvaukset 2012

 

 

1. LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTEKUVAUKSET

 

LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPIDON PERUSTASO

 

- Liikennealueiden ylläpidon perustasolla saavutetaan kadunpitoa määrittelevien lakien ja määräysten edellyttämä toimivuus.

 

- Liikennealueiden ylläpidon perustaso on määritelty myös sellaiselle tasolle, ettei kaupungin infrastruktuurille koidu merkittävää korjausvelkaa.

 

- Liikennealueiden ylläpidon perustason mukainen toiminta luo sellaisen palvelutason, joka palvelee hyvin suurinta osaa liikennealueiden käyttäjäryhmistä. Perustaso palvelee välttävästi sellaiseen vuoden- ja vuorokaudenaikaan, jolloin liikennealueita käytetään erittäin vähän.

 

LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTESISÄLTÖ

 

Liikennealueiden tuotteet sisältävät seuraavien kaupungin ylläpitovastuulle kuuluvien alueiden, varusteiden, laitteiden, rakenteiden ja järjestelmien ylläpidon:

 

1.1 Ajoradat

- päällystetyt ajoradat, kunnossapitoluokat I-III

- sorapintaiset ajoradat, kunnossapitoluokat II-III

 

1.2 Kevyen liikenteen väylät, raitit

- päällystetyt väylät, kunnossapitoluokat I-II

- sorapintaiset väylät, kunnossapitoluokat I-II

- jokilautta Föri

 

1.3 Jalkakäytävät

- kaupungin hoitovastuulle kuuluvat käytävät, kunnossapitoluokat I-II

- tontinomistajien talvikunnossapitovelvoitteiden hoito, kunnossapitoluokat I-II

 

1.4 Torit ja aukiot, muut yleiset alueet

- torit ja aukiot, kunnossapitoluokat I-II

- erilliset pysäköintialueet, kunnossapitoluokat I-II

- rantalaiturit ja niiden varusteet

- kävelykadut

 

1.5 Muu toiminta

- pysäköintilippuautomaattien ja -mittarien ylläpito

- yleisen valmiuden ylläpito

 

LIIKENNEALUEIDEN YLLÄPITO

 

Liikennealueiden ylläpidon (kunnossapidon ja hoidon) tavoitteena on taata liikenteelle turvalliset, tasaiset ja ympäristöystävälliset liikenne- ja kulkuolosuhteet. Kunnossapidon ja hoidon piiriin kuuluvat alueet on pääsääntöisesti jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan.

 

Kesähoito ja – kunnossapito

 

Päällystetyt liikennealueet

 

Kunnossapitoluokka I

Vaaraa aiheuttavat päällystevauriot korjataan 3 vrk:n kuluessa ja muut päällystevauriot viikon kuluessa niiden havaitsemisesta.

 

Kunnossapitoluokka II

Vaaraa aiheuttavat päällystevauriot korjataan viikon sisällä niiden havainnosta.

 

Kunnossapitoluokka III

Vaaraa aiheuttavat päällystevauriot korjataan kahden viikon sisällä niiden havainnosta

 

Mikäli vauriokohta aiheuttaa vaaraa liikenteelle ennen korjaamista, se merkitään varoittavin liikennemerkein ja suojalaittein.

 

Sorapintaiset liikennealueet

 

Sorapäällysteisen tien, kadun tai kevyen liikenteen väylän höyläys tai lanaus suoritetaan, kun kulutuskerroksen kunto ei täytä kunnossapitoluokka III:sen mukaisia vaatimuksia.

 

Kunnossapitoluokka III

Ajoradan poikkileikkausmuoto on muuttunut. Pinnassa esiintyy jonkin verran kuoppia ja ”pyykkilautaa”, mutta pääosin pinta on tasainen. Ajonopeutta on hiljennettävä ja epätasaisia kohtia on varottava.

 

Puhtaanapito

 

Liikennealueiden puhtaanapidon tarkoituksena on pitää alue siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä. Puhtaanapito käsittää liikennealueelle kertyneen lian, lehtien, roskien ja irtonaisten esineiden ja rikkaruohon poistamisen sekä rakenteiden ja varusteiden puhtaanapidon. Perustaso sisältää vaaraa aiheuttavien ilkivallan tekojen korjaukset, sekä räikeimpien töhryjen poiston.

 

Talvihoito ja - kunnossapito

 

Liukkauden torjunta

 

Työhön ryhdytään, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Tällaisia tilanteita ovat sään lauhtuminen, alijäähtynyt sade, kostean ajoradan jäätyminen (musta jää) ajoradalle valuneen veden jäätyminen ja joissain tapauksissa lumisade.

 

Kunnossapitoluokka I

Liikenteen kannalta merkittävimmät paikat käsitellään ennen seuraavia liikenteen huipputunteja.

 

Kunnossapitoluokka II

Liikenteen kannalta merkittävimmät paikat käsitellään ennen seuraavia liikenteen huipputunteja.

 

Kunnossapitoluokka III

Hoidetaan kuntoon pääsääntöisesti II luokan katujen jälkeen. Hoidetaan normaalina työaikana, ylitöinä ainoastaan poikkeusoloissa.

 

Lumen auraus ja käsittely

 

Työhön ryhdytään, kun lumen paksuus kunnossapitoluokittain on kp-luokkien I-III mukainen.

 

Kunnossapitoluokka I

Kuivaa irtolunta on maksimissaan 5 cm. Työ aloitetaan mahdollisimman pian laatustandardin alituttua ja ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja (klo 7 ja klo 16). Jatkuvan lumisateen aikana pidetään liikennöitävässä kunnossa. Lumi siirretään alueelta pois.

 

Kunnossapitoluokka II

Kuivaa irtolunta on maksimissaan 6 cm. Laatustandardin alituttua työ on aloitetaan pääsääntöisesti kunnossapitoluokan I jälkeen. Lumisateen jatkuessa pitkään, aurataan myös lumisateen aikana laatustandardin alituttua. Linja-autoreitit hoidetaan ensisijaisesti.

 

Kunnossapitoluokka III

Kuivaa irtolunta on maksimissaan 8 cm. Työ aloitetaan pääsääntöisesti laatustandardin alituttua kunnossapitoluokan II jälkeen.

 

Hiekoitushiekan poisto

 

Hiekoitushiekan poisto suoritetaan koneellisesti keväällä, kun lumi ja jää on sulanut ja oletettavasti liukkauden torjuntaa ei enää tarvita. Hiekan poiston jälkeen pestään erikseen valitut kohteet. Risteysalueilta hiekka poistetaan yhtenä työvaiheena kokonaan, vaikka risteävien katujen luokka olisi toisistaan poikkeava. Hiekoitushiekan poistamisen jälkeen alueiden tulee olla puhtaita eikä pölyämistä saa esiintyä.

 

Kunnossapitoluokka I ja II

Hiekoitushiekka poistetaan mahdollisimman pian sääolosuhteiden salliessa.

 

Kunnossapitoluokka III

Hiekoitushiekka poistetaan välittömästi kp-luokkien I ja II jälkeen, kuitenkin viimeistään 15.5.

 

Jokilautta Föri

 

Jokilautta Föri sisältyy Kevyen liikenteen väylät ja raitit- tuotteeseen. Perustasossa jokilautta liikennöi kesäkaudella (1.5. – 23.9.) joka päivä klo 6.15 - 23.00 ja talvikaudella (24.9.-30.4.) joka päivä klo 6.15 – 21.00. Föri telakoidaan joka toinen vuosi.

 

Tontinomistajien talvikunnossapitovelvoitteiden hoito

 

Tontinomistajien talvikunnossapitovelvoitteiden hoito sisältää päätösten mukaisesti kaupungin vastuulle otettujen talvikunnossapitoalueiden jalkakäytävien talvikunnossapidon.

 

 

Liikennevalot

 

Liikennevalojen ylläpito sisältyy liikennealuetuotteisiin. Perustasossa tehdään toimivuuteen, sähköturvallisuuteen ja rakenteisiin liittyvät ylläpitotyöt.

 

ULKOVALAISTUS

 

Ulkovalaistus sisältyy kaikkiin katu- ja viheraluetuotteisiin. Perustasossa tehdään välttämättömät sähköturvallisuuteen ja rakenteisiin liittyvät korjaustyöt sekä lamppujen vaihtotyö.

 

Perustasossa ulkovalaistus on aina päällä koko kaupungissa, lukuun ottamatta yösammutuksen piirissä olevia alueita, joilla valot sammutetaan klo 01 - 05.

 

2. VIHERALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTEKUVAUKSET

 

VIHERALUEIDEN YLLÄPIDON PERUSTASO

 

- Viheralueiden ylläpidon perustasolla saavutetaan yleisten alueiden ylläpitoa säätelevien lakien ja määräysten edellyttämä toimivuus.

 

- Viheralueiden ylläpidon perustaso on määritelty myös sellaiselle tasolle, ettei kaupungin viheralueille koidu merkittävää korjausvelkaa.

 

- Viheralueiden ylläpidon perustason mukainen toiminta luo sellaisen palvelutason, joka palvelee suurinta osaa viheralueiden käyttäjäryhmistä. Perustaso palvelee välttävästi sellaiseen vuoden- ja vuorokaudenaikaan, jolloin viheralueita käytetään erittäin vähän.

 

 

VIHERALUEIDEN YLLÄPIDON TUOTESISÄLTÖ

 

2.1 A- HOITOLUOKKA RAKENNETUT VIHERALUEET

 

Yleistä

A hoitoluokan tuotteisiin sisältyvät puisto-alueiden lisäksi leikkipuistot, ulkoliikuntapaikat, koira-aitaukset, lintupuistotoiminta, ryhmäkasvit, aukioiden ja torien viheralueet sekä istutukset rakenteineen. Lisäksi tuotteeseen kuuluvat luokan mukaisesti istutetut tai nurmetetut liikenteenjakajat ja siltakeilat, liikennealueiden välikaistojen viheralueet, ym. katuviheralueet ja istutukset rakenteineen.

 

A1 Edustusviheralueet

 

Sisältö:

 

A1-luokkaan kuuluvia alueita ovat Suurtorin puistot (Brahen puisto, Porthanin puisto, Tuomiokirkonpuisto) ja Rautatientori. Edustusviheralueisiin kuuluvat rakennetut viheralueet sijaitsevat keskeisesti kaupunkirakenteessa tärkeiden ja historiallisesti arvokkaiden julkisten rakennusten läheisyydessä ja ovat keskeisiä kaupunkipuistoja.

 

Ylläpidon tavoite ja toimenpiteet:

 

Ylläpidolla säilytetään alueiden historialliset arvot ja omaleimainen historiallinen ilme jatkuvasti edustuskelpoisena ja erittäin hyvässä kunnossa. Hoidossa huomioidaan lisäksi myös puiston tyylisuunta. Hoitotoimenpiteitä tehdään päivittäin (arkipäivinä).

 

A2 Käyttöviheralueet

 

Sisältö:

 

A2 luokkaan kuuluvia alueita ovat suurin osa keskustan puistoista ja asuinalueiden keskeisimmät puistot, keskustan katuviheralueet sekä kaikki leikkipaikat. Leikkipaikkoja ja koira-aitauksia hoidetaan A2 hoitoluokan mukaisesti. Käyttöviheralueisiin kuuluvat rakennetut viheralueet sijaitsevat keskeisesti rakennetussa ympäristössä.

 

Ylläpidon tavoite ja toimenpiteet:

 

Ylläpidolla taataan turvallinen, toimiva ja monipuolinen sekä viihtyisä käyttöviheralue.

Kasvillisuuden, rakenteiden ja laitteiden turvallisuutta ja alueen siisteyttä tarkkaillaan säännöllisesti ja hoitotoimenpiteitä tehdään viikoittain.

 

Leikkipaikkoja on yhteensä 147 kpl. Leikkipaikat toimivat ympärivuotisesti. Leikkipaikat ovat aina turvallisia ja siistejä sekä toimivia. Leikkipaikat tarjoavat virikkeellisiä leikkimahdollisuuksia kaikenikäisille käyttäjille. Leikkivarusteet ovat kunnossa ja täyttävät EU:n asettamat ja Suomessa vahvistetut turvanormit.

 

Käyttö- ja suojaviheralueet

 

Sisältö:

 

Pinta-ala ha. A3 luokkaan kuuluvia alueita ovat suurin osa puistoista ja rakennetuista katuviheralueista. Käyttö- ja suojaviheralueisiin kuuluvat rakennetut viheralueet sijaitsevat yleensä asutuksen läheisyydessä ja liittävät rakennetun alueen rakentamattomaan ympäristöön.

 

Liikuntapaikkoja hoidetaan A3 hoitoluokituksen mukaisesti. Erilaisia liikuntapaikkoja on 196 kpl. Perustuote sisältää 45 luistelukentän ja 13 kaukalon sekä Kupittaan tekojääradan ylläpidon.

 

Ylläpidon tavoite ja toimenpiteet:

Ylläpidon tavoitteena on kasvillisuuden monimuotoisuus ja elinvoimaisuuden turvaaminen sekä kulkureittien, rakenteiden ja laitteiden hyvä kunto ja turvallisuus. Alueen yleisilme pidetään siistinä ja puistomaisena. Hoitotoimenpiteitä tehdään säännöllisesti.

 

Liikuntapaikkojen osalta ylläpidon tavoitteena on viihtyisä, turvallinen, kunnoltaan hyvä sekä toimiva liikuntapaikka. Hoito tehdään kentän ja lajin vaatimusten mukaan.

 

2.2 B-HOITOLUOKKA AVOIMET VIHERALUEET

 

B1-B4 Maisemapellot sekä käyttö- ja maisemaniityt sekä avoimet alueet ja näkymät

 

Sisältö:

 

B1-B4 hoitoluokkaan kuuluvia alueita ovat maisemapellot, avoimet tai puoliavoimet niittyheinien, ruohovartisten luonnonkasvien tai pensaiden esiintymisalueet, niityiksi kehitettävät nurmialueet tai rakentamattomat viheralueet. Luokkaan kuuluu myös peltojen hoidon ulkopuolelle jääviä alueita ja arvokkaita niitty- ja ketoalueita sekä avoimina pidettäviä näkymiä ja aukeita. Myös kapeat kaistaleet, kuten teiden varret ja meluvallit ovat usein niittyjä.

 

Avoimet viheralueet sijaitsevat keskeisesti asuinalueilla, niiden reuna-alueilla ja haja-asutusalueilla. Ne voivat myös olla osa suurempaa viheraluetta, puistoa tai liikenneviheraluetta. Niityt lisäävät vaihtelua ja luonnon monimuotoisuutta viheralueilla ja tarjoavat mahdollisuuksia virkistyä, ulkoilla ja harrastaa sekä nauttia avoimesta maisemasta.

 

Ylläpidon tavoite ja toimenpiteet:

 

Avoimien viheralueiden ylläpidolle on eritasoiset tavoitteet riippuen paikasta ja ensisijaisesta käytöstä. Suurimmalla osalla B-luokan viheralueista hoidon tavoitteena on estää maiseman, alueiden tai näkymien umpeenkasvu. Merkittävät näkymät ja maisemakohteet tuodaan esille ja pidetään auki maisemassa. Avoimien alueiden erityispiirteet, kulttuuri-maisemat ja luonnon monimuotoisuus säilyvät ja reunavyöhykkeet näyttävät luontaisilta. Alueiden käyttötarkoitus säilyy. Niittyalueiden kulkureitit ja niiden varrella olevat varusteet pidetään käyttökelpoisina, turvallisina ja siisteinä. Katujen turvallisuutta pidetään yllä.

 

2.3 C-HOITOLUOKAN TAAJAMAMETSÄT

 

Sisältö:

 

Pinta-ala C-luokkaan kuuluvia alueita ovat lähimetsät (C1), ulkoilu- ja virkistys-metsät (C2) ja suojametsät (C 3) sekä metsät (C4). C1-C4 taajametsät ovat viheralueiksi kaavoitettuja alueita. Taajamametsät liittyvät asutusten läheisyyteen, joko tiiviin asutuksen välittömässä läheisyydessä tai asutuksen liepeillä laajoina vihervyöhykkeinä tai pääväylien/ teollisuusalueiden reuna-alueilla. Pääasiassa talouskäytössä olevat metsät sijaitsevat kauempana asutuksesta tai taajamarakenteen ulkopuolella.

 

Ylläpidon tavoite ja toimenpiteet:

 

Ylläpidolla vaalitaan tyypillistä varsinaissuomalaista maisemaa ja mahdollistetaan metsien turvallinen moninaiskäyttö. Taajamametsissä säilyvät metsien elinvoimaisuus, luonnonarvot, kasvillisuuden monimuotoisuus ja hyvät virkistyskäyttömahdollisuudet. Kulkuväylien käyttö on turvallista ja niiden toimivuudella estetään arkojen alueiden liiallinen kuluminen.

Taajamametsiä harvennetaan vuosittain laadittavan puistometsänhoitosuunnitelman mukaisesti. Taajamametsien hoitotuote sisältää myös alueiden puhtaanapidon.

 

Kaikkiin viheraluetuotteisiin sisältyy seuraavat kaupunkikuvaa ja asukasosallisuutta parantavat työt:

 

Puhtaanapito

Viheralueiden puhtaanapito suoritetaan hoitoluokitusten mukaisesti, huomioiden alueiden käytön intensiivisyys.

 

Talkootyöt

Talkootoiminta on kaupunkilaisille tarkoitettua ohjattua toimintaa viheralueiksi kaavoitetuilla alueilla. Pääsääntöisesti talkootyöt ovat ylläpitotöitä, puhtaanapitoa sekä erilaisia niittytalkoita.

 

Puutarhajätteen vastaanotto

Puutarhajätteen vastaanotto sisältää kuukauden ajan keväällä ja syksyllä tapahtuvan keräyksen (n.10 000 kuormaa) järjestämisen.

 

3. VENESATAMAT JA ULKOILUALUEIDEN TUOTESISÄLTÖ

 

3.1 VENESATAMAT

 

Venepaikkoja on Uittamon venesatamassa n. 221 kpl, Lauttarannan venesatamassa n. 272 kpl ja Aurajoessa n. 76 kpl. Lauttarannassa on myös talvisäilytys paikkoja n. 140 kpl.

Palveluja vuokrauksen lisäksi on jätehuolto.

 

3.2 ULKOILUALUEET

 

 

Vepsä:

 

Vepsässä on 10 kpl lomamökkejä, joissa ovat majoitustilat 1- 6 hengelle. Vanhemmissa harjamökeissä, joita on 6 kpl, majoitustiloja on 1- 2 hengelle ja yksi erillinen mökki, jossa voi majoittua 1- 2 henkeä. Alueella on kolme saunaa. Mökkialueen yhteydessä on erillinen suihkutila, joka toimii poleteilla. Mökeissä ei ole astioita, mutta astioita saa lainata alueen toimistosta panttia vastaan. Alueella voi myös telttailla ja soutuveneitä voi vuokrata alueen toimistosta. Rannassa on hyvä vierasvenelaituri ja lapsiystävällinen uimaranta. Vepsässä on myös A-oikeuksin varustettu kahvila-ravintola.

 

Maisaari:

 

Maisaaressa sijaitsevat päärakennukset Isotalo ja Antola, sekä kolme lämmintä mökkiä, tarjoavat majoitustiloja 30 hengelle. Tarjolla on myös hyvät kokoustilat. Alueella on savusauna ja rantasauna. Saarella on myös telttapaikkoja ja asuntovaunupaikkoja. Soutuveneitä voi vuokrata palvelunylläpitäjältä. Rannassa on vierasvenelaiturit ja lapsiystävällinen uimaranta.

Varaustoiminnan hoitaa ja vuokramaksut perii yrittäjä, eikä siten yrittäjälle makseta toiminnan ylläpitämisestä erillistä korvausta.

 

Pähkinäinen:

 

Pähkinäisissä on majoitustilaa 12 henkilölle kahden, neljän ja kuuden hengen huoneissa. Saaressa on myös rantasauna ja erillinen lämmin suihku, joka toimii poleteilla. Alueella voi myös telttailla. Rannassa on vierasvenelaituri ja lapsiystävällinen uimaranta.

Varaustoiminnan hoitaa ja käyttömaksut perii yrittäjä, eikä siten yrittäjälle makseta toiminnan ylläpitämisestä erillistä korvausta.