Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus809.01.20128

9921-2011 (746)

Alustava hulevesitulvariskin arviointi Turussa (Yj)

Tiivistelmä:

Tulvariskien hallinnasta annetun lainsäädännön mukaan kunnan tehtävänä on vastata hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelusta ja laadittava alustava arviointi hulevesitulvariskeistä. Alustavan arvioinnin yhteydessä kunnan tulee nimetä merkittävät hulevesitulvariskialueet tai todeta, ettei kunnassa ole tällaisia alueita. Em. kunnan päätöksestä tulee ilmoittaa ELY -keskukselle. Varsinais-Suomen ELY-keskusta on informoitu siitä, että Turun kaupungin päätös asiassa tehdään tammikuussa 2012.

Kh § 8

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen 3.1.2012:

Laki (620/2010) ja asetus (659/2010) tulvariskien hallinnasta tulivat voimaan kesällä 2010. Lain mukaan kunnan tehtävänä on vastata hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelusta. Kunnan on tehtävä alustava hulevesitulvariskien arviointi ja siinä yhteydessä nimetä merkittävät hulevesitulvariskialueet tai todeta, ettei kunnassa ole tällaisia alueita. Kunnan tulee tehdä asiassa päätös ja toimittaa tieto päätöksestä ELY -keskukselle 22.12.2011 mennessä.

Mikäli kunta nimeää alueelleen merkittäviä hulevesitulvariskialueita, on näille alueille laadittava tulvavaara- ja tulvariskikartat joulukuuhun 2013 mennessä ja hulevesitulvariskien hallintasuunnitelmat joulukuuhun 2015 mennessä. Alustava arviointi, merkittävien hulevesitulvariskialueiden nimeäminen, tulvavaara- ja tulvariskikartat sekä hulevesitulvariskien hallintasuunnitelmat on tarkistettava tarpeellisin osin kuuden vuoden välein.

Tulvariskien hallintaa koskevalla lainsäädännöllä pyritään vähentämään tulvariskejä ja ehkäisemään ja lieventämään tulvista aiheutuvia vahingollisia seurauksia sekä edistämään tulviin varautumista. Lain mukainen suunnittelujärjestelmä koskee ainoastaan merkittäviä tulvia. Muut mahdolliset tulvat huomioidaan kunnan muussa suunnittelussa. Tulvariskit otetaan huomioon maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa sekä yleisten alueiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Kiinteistönomistajien vastuulla on suojata kiinteistönsä tulvien varalle.

Alustava hulevesitulvariskin arviointi on tehty seuraavan työryhmän toimesta:

•                ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen, pj.

•                maankäytön suunnittelija Juha Lipponen

•                liikelaitosjohtaja Irina Nordman

•                suunnittelupäällikkö Petri Elo

•                rakennustarkastaja Reima Ojala

•                rakennustarkastusinsinööri Tom Mattsson

•                kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen

•                yleiskaavainsinööri Olavi Ahola

•                asemakaava-arkkitehti Päivi Siponen

•                rakennuttamispäällikkö Tapio Siirto

•                vastaava rakennuttaja Nina Vartiainen

•                valmiussuunnittelija Heikki Vähäkuopus

•                ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki, sihteeri

Työryhmän esitys hulevesitulvariskin alustavaksi arvioinniksi on liitteessä. Arvioinnin perusteella hulevesityöryhmä esittää, ettei Turun kaupungin alueella ole tulvariskilain mukaisia merkittäviä hulevesitulvariskialueita.

Arviointi on ollut julkisesti nähtävillä 9.12 – 23.12.2011 kaupungin internetsivuilla sekä Turku-Pisteessä.  Arvioinnista ei ole nähtävillä olon aikana jätetty mielipiteitä tai muistutuksia.

Liite 1Hulevesitulvariskien alustava arviointi Turussa

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä oleva hulevesitulvariskien alustava arviointi merkitään tiedoksi ja

että Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle todetaan lausuntona, ettei Turun kaupungin alueella ole tulvariskilain mukaisia merkittäviä hulevesitulvariskialueita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHulevesitulvariskin arviointityöryhmä
lausVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedRakennuslautakunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristö- ja kaavoituslautakunta


Liitteet:

Kh § 8
Liite 1:Hulevesitulvariskialueiden alustava arviointi Turussa