Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta33814.12.201113
Kaupunginhallitus909.01.20129

13312-2011 (441)

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö kaupungin velvollisuudesta yksityisten vanhuspalvelujen valvonnassa (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että peruspalvelulautakunnan antama selvitys kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntöön merkitään tiedoksi ja selvityspyyntö käsitellyksi.

Perla § 338

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen:

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 21.11.2011 käsitellyt kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen seuraava selvityspyyntöä:

Pyydän, että kaupunginhallitukselle tuodaan selvitys kaupungin velvollisuudesta yksityisten vanhuspalvelujen valvonnassa. Koska asia on noussut voimakkaasti esille valtakunnallisessa keskustelussa, on selvitys toimitettava kiireellisesti. Turun on omalta osaltaan varmistettava, että valvontavelvollisuus on hoidettu asianmukaisesti.

Kaupunginhallitus on lähettänyt selvityspyynnön sosiaali- ja terveystoimelle valmisteltavaksi.

Laki yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011) on astunut voimaan 1.10.2011. Laki määrittelee muun muassa kunnan, Aluehallintoviranomaisen ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira:n) velvoitteet yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnan suhteen

Lain soveltamisalasta todetaan, että lakia sovelletaan yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen, toteuttamiseen ja valvontaan, jollei lailla toisin säädetä. Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) 17 §:ssä mainittuja sosiaalihuollon palveluja sekä niiden järjestämiseen liittyvää sosiaalialan ammatillista ohjausta ja neuvontaa, joita yksityinen henkilö, yhteisö tai säätiö taikka julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla. Valvontaviranomaisella tarkoitetaan sosiaalihuoltolain 6 §:ssä tarkoitettua kunnan toimielintä tai sen määräämää viranhaltijaa, aluehallintovirastoa sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa.

Lakia ei kuitenkaan sovelleta perhehoitajalain mukaisen toimeksiantosopimussuhteen perusteella annettavaan perhehoitoon eikä sosiaalihuoltolain 27 a ja 27 b §:ssä tarkoitettuun omaishoidon tuella järjestettävään hoitoon.

Yksityisen palvelujen tuottajan, joka jatkuvasti tuottaa ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, on saatava aluehallintoviraston lupa ennen toiminnan aloittamista ja olennaista muuttamista. Lupahakemuksesta tulee ilmetä mm. palvelujen tuottajan palveluala ja toiminnan laajuus, henkilöstön määrä ja koulutus sekä haettavan luvan perusteella annettavan sosiaalipalvelun sisältö. Toiminnan lopettamisesta on myös ilmoitettava aluehallintovirastolle.

Yksityisten ympärivuorokautista hoitoa sisältävien sosiaalipalvelujen valvonta kuuluu lain 34 §:n mukaan asianomaiselle aluehallintovirastolle sekä sille kunnalle, jossa palveluja annetaan. Kunnassa valvontaviranomaisena toimii sosiaalihuollosta vastaava toimielin tai sen määräämä viranhaltija.

Turussa edellä mainittujen vanhuspalvelujen valvonta on huomioitu toimintasäännössä ja viimeksi delegoitu palvelutuotantojohtajan päätöspöytäkirjalla (25.3.2010 § 2) vanhuspalvelujen tulosalueen johtavalle sosiaalityöntekijälle.

Käytännössä lupamenettely kattaa hyvin yksityiskohtaisella tasolla palvelun keskeiset tuotantotekijät, kuten esim. toimitilojen laadun ja hoitohenkilöstömitoitukset. Kunta ja aluehallintoviranomainen tekevät lupamenettelyn kohdalla erittäin tiivistä yhteistyötä. Ennen luvan myöntämistä aluehallintovirranomainen edellyttää kunnalta lausuntoa ko. toimintayksiköstä ja suurin osa lupiin liittyvistä tarkastuskäynneistä tehdään yhteistyössä kunnan ja aluehallintoviranomaisen kanssa.

Tämän lisäksi sosiaali- ja terveystoimessa yksityisten palveluntuottajien valvontaa suoritetaan kanteluiden ja omaispalautteen perusteella. Säännönmukaisia tarkastuskäyntejä pyritään suorittamaan resurssien puitteessa. Yksityisen palvelutuotannon määrän kasvaessa tämä on kuitenkin muodostunut haasteelliseksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) sosiaali- ja terveysministeriön alaisena virastona ohjaa edelleen aluehallintovirastojen toimintaa niiden toimintaperiaatteiden, menettelytapojen ja ratkaisukäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi palvelujen valvonnassa. Lisäksi Valvira myöntää toimiluvat niille yksiköille, joiden toimita ulottuu kahden tai useamman aluehallintoviraston alueelle.

Ei-ympärivuorokautista sosiaalipalvelua tuottavia yrityksiltä laki ei edellytä toimilupaa, mutta em. palvelun tuottajat velvoitetaan tekemään ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista kirjallinen ilmoitus sosiaalihuollosta vastaavalle monijäseniselle toimielimelle siinä kunnassa, jossa palveluja annetaan.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa ilmoituksen vanhuspalvelujen osalta vastaanottaa edellä mainitun delegointipäätöksen mukaisesti vanhuspalvelujen tulosalueen johtava sosiaalityöntekijä. Rekisteriä ei-ympärivuorokautista palvelua tuottavista yksiköistä pitää aluehallintoviranomainen.

Uutena säädöksenä laki sisältää velvoitteen omavalvontasuunnitelman laadinnasta. Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan on laadittava toiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi omavalvontasuunnitelma, joka kattaa kaikki palvelujen tuottajan sosiaalipalvelut ja palvelukokonaisuudet. Palvelujen tuottajan on pidettävä omavalvontasuunnitelma julkisesti nähtävänä ja seurattava sen toteutumista.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto tulee antamaan tarkempia määräyksiä omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. Tällä hetkellä määräyskirjeestä on olemassa luonnos, joka on ollut lausuntokierroksella. Lopullista ohjeistusta ei siis ole vielä saatavilla.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen:

EhdotusPeruspalvelulautakunta antaa yllä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 9

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRinne Pirjo