Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus63420.12.201112

13968-2011 (039)

Turun Seudun Urheiluakatemian toiminnan rahoittaminen (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki osallistuisi Turun Seudun Urheiluakatemian rahoittamiseen siten, että Turun maksuosuus vuonna 2012 olisi 90.560 euroa. Turun maksuosuus sisältyy kasvatus- ja opetustoimen talousarvioon.

Kh § 634

Strategiajohtaja Antti Kirkkola 7.12.2011:

Urheiluakatemiat ovat Suomessa 2000-luvulla käynnistyneitä paikallisia tai alueellisia yhteistyöverkostoja, jotka mahdollistavat urheilun ja opiskelun yhdistämisen sekä ammattitaitoisen valmennuksen ja urheilijan menestyksen kannalta oleelliset tukipalvelut. Ne ovat muodostuneet kasvukeskusten huippu-urheilun valmennuskeskuksiksi. Suomalaisia urheiluakatemioita koordinoi ja kehittää Suomen Olympiakomitea, joka myös tukee taloudellisesti huippu-urheiluakatemioiden toiminnan koordinointia paikallisella tasolla.

Turun Seudun Urheiluakatemian toiminta on käynnistynyt 2004 ja sen toiminta on vakiintunut osaksi varsinaissuomalaista huippu-urheilun kehittämistoimintaa. Turun Seudun Urheiluakatemia aloitti toimintansa vuonna 2004, ja sen koordinointivastuu on Aurajoen lukiolla. Turun Seudun Urheiluakatemian keskeinen tavoite on vahvistaa omaa valmennus-osaamistaan siten, että nuori huippu-urheilija voi kilpailukykyisesti opiskella toisella ja korkea-asteella sekä valmentautua Turun seudulla, eikä hänen tämän takia tarvitse muuttaa pois kotiseudultaan.

Vuonna 2011 urheiluakatemian valmennus- ja koordinointibudjetti on 197 000 euroa. Budjetti on rahoitettu pääosin toisen asteen urheiluoppilaitosten erityismäärärahalla, sekä Suomen olympiakomitean ja korkea-asteen oppilaitosten toiminnan koordinointiin osoittamalla tuella. Urheilijoita urheiluakatemiassa on vuonna 2011 yhteensä 345, joista korkea-asteella tai aikuisurheilijoita on 65. Urheilijat ovat vähintään alueellisia huippuja toisen asteen opintovaiheessa ja kansallisia huippuja tai kansainvälisen tason urheilijoita korkea-asteen opintovaiheessa.

Turun Seudun Urheiluakatemian kehityksen turvaamiseksi, jotta se voisi menestyä kansallisessa kilpailussa ja voisi laadukkaalla toiminnallaan olla keskeisesti mukana valtakunnallisessa huippu-urheilun muutosprosessissa, se tarvitsee alueen kuntien taloudellisen sitoutumisen toimintaansa. Alueellinen tuki on edellytys myös kasvavalle kansalliselle rahoitukselle. Turun Seudun Urheiluakatemian kuntarahoitus käytettäisiin alueen menestyneimpien ja kilpailukykyisempien lajien valmentajien päätoimisen työskentelyn mahdollistamiseksi urheiluakatemiassa sekä kaikkia urheilijoita palvelevien valmentajien palkkaamiseen erityisalueina eri lajeissa tarvittavien fyysisten ominaisuuksien kehittäminen ja biomekaanisen osaamisen soveltaminen. Alueellisen rahoituksen painopistelajeja valmennuksessa ovat jalkapallo, jääkiekko, suunnistus, uinti ja yleisurheilu. Myös pienempien lajien valmennuksen kehittäminen mahdollistuu rahoituksen turvin. Osa tarvittavista valmentajista työskentelee jo urheiluakatemiassa osapäiväisesti.

Turun seudun Urheiluakatemia esittää toimintansa vakiinnuttamiseksi ja vahvistamiseksi, että Turun seudun Paras-hankkeen kunnat varautuvat opetustoimien talousarvioissaan kunnan asukasmäärään suhteutettuun Urheiluakatemian rahoitukseen vuodesta 2012 lähtien yhteensä 160 000 eurolla.

Turun seudun urheiluakatemian rahoitus voidaan jakaa PARAS-kuntien kesken joko asukaslukupohjaisesti tai urheilijapohjaisesti. Turun kaupunki on samalla kannalla kuin PARAS-ohjausyhmä, että tuki tulisi jakaa asukasmäärän mukaisesti seudun kuntien kesken. Asukasluvun perusteella laskettuna Turun kuntaosuus on noin 90.560 euroa vuodessa ja urheilijapohjaisesti laskettuna noin 108.000 euroa vuodessa.

Turun Seudun Urheiluakatemian toimintamalli tukee turkulaisten urheilijoiden mahdollisuuksia opiskella harjoittelun ohella omalla kotiseudullaan niin toisella asteella kuin myös turkulaisissa korkeakouluissa. Opiskelun ohella toteutettavat monipuoliset harjoittelu- ja valmennusedellytykset voidaan turvata vain kaupunkiseudun yhteisvoimin.

Vaihtoehtoina rahoitusmalleille ovat opiskelijoiden määrään tai asukalukuun perustuvat kustannukset. Opiskelijamäärään perustuva malli kohdentaa kustannukset käytön mukaan. Asukaslukuun perustuva malli tasaa taas kustannuksia pidemmällä aikavälillä ja on helpommin ennakoitavissa.

Tähän mennessä ohjausryhmän päätöksen mukaisen asukaslukuun pohjautuvan päätöksen ovat jo tehneet seuraavat kunnat: Lieto, Kaarina, Masku, Naantali, Paimio, Raisio, Rusko.

Esitän, että Turun kaupunki Turun kaupunki osallistuu Turun seudun urheiluakatemian toiminnan rahoittamiseen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä kokouksessaan 13.9.2011 suosittelemalla tavalla siten, että kustannukset määräytyvät kahtena ensimmäisenä vuotena asukasluvun mukaan ja sen jälkeen asukasluvun ja käyttäjämäärän mukaisessa suhteessa.

Urheiluakatemian vuoden 2012 rahoitus (160.000 euroa) sisältyy Turun kasvatus- ja opetustoimen talousarvioon ja Turun kasvatus- ja opetustoimi laskuttaa muiden kuntien kuntaosuudet liitteenä 1 olevan rahoituslaskelman mukaisesti.Kuvaus: http://kunnari.raisio.fi/icons/ecblank.gif

Liite 1Rahoituslaskelma

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki osallistuu Turun seudun urheiluakatemian toiminnan rahoittamiseen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän suosittelemalla tavalla siten, että kustannukset määräytyvät kahtena ensimmäisenä vuotena asukasluvun mukaan ja sen jälkeen asukasluvun ja käyttäjämäärän mukaisessa suhteessa.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Urheiluakatemian vuoden 2012 rahoitus (160.000 euroa) sisältyy kasvatus- ja opetustoimen talousarvioon ja että kasvatus- ja opetustoimi laskuttaa muiden kuntien kuntaosuudet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Urheiluakatemia
tiedKasvatus- ja opetustoimi
tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä


Liitteet:

Kh § 634
Liite 1:Rahoituslaskelma