Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59712.12.20117

14092-2011 (014, 035)

Turku 2011 -säätiön hallituksen ja valtuuskunnan jäsenten valinta (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 597

Keskushallinto, kaupunginlakimies Laura Klami 8.12.2011:

Turun kaupunginvaltuusto on 23.04.2007 § 61 päättänyt perustaa Turku 2011 –säätiön edistämään ja tukemaan Turun kaupungin nimeämistä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sekä toimintaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2011.

Säätiön sääntöjen 6 §:n mukaan säätiön päättämisvaltaa käyttävä elin on hallitus, johon kuuluu viisitoista jäsentä. Hallituksen puheenjohtajan, kaksi varapuheenjohtajaa ja kuusi jäsentä valitsee Turun kaupunginhallitus, yhden jäsenen opetusministeriö, yhden jäsenen ulkoministeriö, yhden jäsenen kauppa- ja teollisuusministeriö, yhden jäsenen Varsinais-Suomen liitto, yhden jäsenen Elinkeinoelämän keskusliitto ja yhden jäsenen Taiteen keskustoimikunta. Säätiön hallituksen toimikaudeksi on määrätty kaksi kalenterivuotta, mutta lähtökohtana on hallituksen pitkäjänteinen työskentely niin, että säätiön hallituksen jäsenet sitoutuvat työhön koko säätiön toiminnan ajaksi.

Säätiön sääntöjen 5 §:n mukaan säätiöllä on valtuuskunta, johon Turun kaupunginhallitus valitsee puheenjohtajan, kaksi varapuheenjohtajaa sekä 30–50 jäsentä kahden kalenterivuoden toimikausiksi.

Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 päättyy pian. On tarkoituksenmukaista, että säätiön nykyinen hallitus ja valtuuskunta valitaan uudelleen. Tarkoitus on, että nyt valitut jäsenet jatkaisivat vuoden 2012 kesäkuun loppuun, edellyttäen että hallituksen ja valtuuskunnan jäsenet tähän suostuvat. Säätiön hallitus vie loppuun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 toteutukseen ja rahoitukseen liittyvät, säätiön vastuulla olevat asiat.

Säätiön toiminta on vuoden 2011 jälkeen olennaisesti vähäisempää ja erilaista kuin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Säätiön tilannetta, säätiön hallituksen ja valtuuskunnan jäsenten lukumäärää ja kokoonpanoa sekä säätiön sääntöjen sisältöä arvioidaan kokonaisuudessaan keväällä 2012. Säätiölain mukaan säätiön on huolehdittava sääntöjensä muuttamisesta, kun se muuttuneiden olojen vuoksi tai muusta syystä havaitaan tarpeelliseksi. Turku 2011 –säätiön tarkoituksena on sääntöjen muuttaminen kevään 2012 aikana siten, että valtuuskuntaa koskeva kohta poistetaan ja säätiön hallituksen jäsenten määrää vähennetään. Muutetut säännöt tulevat voimaan niiden tultua vahvistetuksi patentti- ja rekisterihallituksessa.

Säätiö on perustettu määräajaksi 31.12.2016 saakka. Kulttuuripääkaupunkivuoden päättymisen jälkeen säätiön tehtävänä on muun muassa vastata kulttuuripääkaupunkiprosessin vaikutuksia mittaavasta tutkimus- ja seurantaohjelmasta vuosina 2006–2016. Määräajan kuluttua säätiö on patentti- ja rekisterihallituksen suostumuksella lakkautettava.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin nykyiset edustajat Turku 2011 -säätiön hallituksessa ja valtuuskunnassa valitaan uudelleen kahden kalenterivuoden toimikaudeksi siten, että toimikausi päättyy Turku 2011 -säätiön sääntöjen muuttamisen tultua vahvistetuksi vuoden 2012 aikana.  

Mikäli Turku 2011 -säätiön hallituksen tai valtuuskunnan valintaan tai toimikauteen liittyvistä kysymyksistä on tarpeellista tehdä päätöksiä ennen sääntöjen muuttamista, Turun kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan tekemään tarvittavat päätökset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurku 2011 -säätiöön valitut
tiedKeskushallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi
tiedVirtamo Nina