Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59112.12.20116

9000-2011 (112, 021)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätös 23.11.2011 § 245 "Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtajan (vak.nro 401509) viran täyttäminen" (Kj)

Tiivistelmä:

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta on 23.11.2011 § 245 päättänyt suljetuin lipuin suoritetussa vaalissa valita rehtori Hannu Immosen ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtajan virkaan. Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on päätöspöytäkirjallaan 25.11.2011 § 81 päättänyt ottaa lautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se pysyttäisi lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätöksen.

Kh § 591

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 1.12.2011:

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päätti 23.11.2011 § 245, että ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtajan virkaan (vak. nro 401509) valitaan 1.1.2012 lukien rehtori Hannu Immonen ehdolla, että hänet todetaan lääkärintodistuksen perusteella terveytensä puolesta sopivaksi tehtävään ja että virkasuhteessa noudatetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa.

Lautakunnan päätös on tehty suljetuin lipuin suoritetussa virkavaalissa, jossa Hannu Immonen sai 7 ääntä, Pirkko Rautaniemi 4 ääntä ja Pia Lagercrantz 1 äänen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on päätöspöytäkirjallaan 25.11.2011 § 81 päättänyt ottaa edellä mainitun lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti 21.6.2011 § 147, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kasvatus- ja opetustoimi, perustetaan 1.9.2011 lukien tulosaluejohtajan kuukausipalkkainen virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.464,80 euroa/kk ja jonka kelpoisuusvaatimus on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 luvun 2 §:n mukaisen vastaavan rehtorin kelpoisuuden lisäksi riittävä johtamiskokemus ja tyydyttävä ruotsinkielen suullinen ja kirjallinen taito.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 luvun 2 §:ssä säädetään rehtorin kelpoisuudesta seuraavaa:

”Rehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on:

1) ylempi korkeakoulututkinto;

2) tässä asetuksessa säädetty asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus;

3) riittävä työkokemus opettajan tehtävissä; sekä

4) opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opetusviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot taikka muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.

Jos samassa oppilaitoksessa järjestetään usean eri koulutusmuodon piiriin kuuluvaa koulutusta tai jos rehtori vastaa kahden tai useamman sellaisen oppilaitoksen toiminnasta, joissa järjestetään eri koulutusmuotojen piiriin kuuluvaa koulutusta, rehtorilla tulee olla 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu opettajan kelpoisuus johonkin niistä.

Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetusta koulutuksesta vastaavaksi rehtoriksi on 1 momentin 3 kohdasta poiketen kelpoinen henkilö, jolla on riittävä työkokemus sekä opettajan että muissa opetusalan tehtävissä.”

Ylempi korkeakoulututkinto

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan virkaan valitsemalla Hannu Immosella ei ole ylempää korkeakoulututkintoa. Immonen on suorittanut Oulun teknillisessä oppilaitoksessa insinöörin tutkinnon vuonna 1991.

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 40 §:n 3 momentissa säädetään seuraavaa:

”Rehtorin ja opettajien kelpoisuusvaatimuksista säädetään asetuksella. Asianomainen ministeriö voi erityisestä syystä myöntää niistä erivapauden.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päätöksellään 14.6.2011 Hannu Immoselle erivapauden ammatillisen koulutuksen rehtorin kelpoisuuteen. Ministeriön erivapauspäätöksessä todetaan:

”Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää, ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 40 §:n 3 momentin nojalla Hannu Immoselle erivapauden toimia ammatillisesta koulutuksesta vastaavana rehtorina sen estämättä, ettei hän täytä opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa ja 3 momentissa tarkoitettua tutkintoa koskevaa vaatimusta.”

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on tiedusteltu erivapauspäätöksen merkitystä. Ministeriö on vahvistanut sen, että Immonen täyttää tutkinnon osalta asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus

Hannu Immonen on Hämeenlinnan ammatillisessa opettajakorkeakoulussa suorittanut 40 ov:n laajuisen opettajankoulutuksen. Hämeenlinnan ammatillisen opettajakorkeakoulun todistus on päivätty 31.5.1995.

Riittävä työkokemus opettajan tehtävissä

Hannu Immosen osalta voidaan todeta, että hänellä on riittävä työkokemus opettajan tehtävissä, sillä hän on toiminut vuosien ajan tuntiopettajana ja lehtorina Turun ammatti-instituutissa.

Opetushallinnon tutkinto/tuntemus

Hannu Immosella on 29.3.2006 päivätty todistus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 luvun 2 §:n 4 kohdassa edellytetystä opetushallinnon tutkinnosta. Lisäksi voidaan, Immosen työura huomioiden todeta, että Immosella on myös edellisen lisäksi muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.

Riittävä johtamiskokemus ja kielitaito

Kaupunginhallituksen hallintojaoston 21.6.2011 § 147 tekemän viran perustamispäätöksen mukaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 luvun 2 §:n mukaisen vastaavan rehtorin kelpoisuuden lisäksi kelpoisuusvaatimuksena on riittävä johtamiskokemus ja tyydyttävä ruotsinkielen suullinen ja kirjallinen taito.

Riittävän johtamiskokemuksen osalta voidaan todeta, että Hannu Immonen on 1.8.2006 alkaen toiminut Turun ammatti-instituutin tekniikan tulosalueen rehtorina. Tätä ennen Immonen on toiminut mm. Turun ammatti-instituutin tekniikan tulosalueen kehittämispäällikkönä.

Hannu Immosella on 7.11.2011 päivätty todistus tyydyttävästä ruotsinkielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta. Julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain 8 §:n mukaan virkaa täytettäessä otetaan huomioon myös sellainen hakija, joka on osoittanut vaaditun kielitaidon hakuajan päätyttyä, jos tämä ei viivytä asian käsittelyä. Kielitaidon osalta voidaan todeta, että estettä Immosen valinnalle ei ole.

Edellä olevaan viitaten katson, että Hannu Immonen täyttää viran kelpoisuusehdot.

Ammatillisen koulutuksen yhteysverkostot

Hannu Immoselle on pitkään toiminut ammatillisen koulutuksen toimialalla. Tuona aikana hänelle on muodostunut laaja ammatillisen koulutuksen alueellinen ja valtakunnallinen yhteysverkosto. Immosen yhteysverkostoa voidaan hyödyntää keskusteluissa mm. kulttuuri- ja opetusministeriön ja opetushallituksen suuntaan. Erityisesti voidaan vielä mainita Immosen toiminta World Skills International –järjestössä. Toiminta em. järjestössä on luonut Immoselle myös kansainvälistä yhteysverkostoa.

Hakemusasiakirjat ja psykologisten testien tulokset ovat nähtävänä vs. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkisellä ja kaupunginhallituksen kokouksessa.

Oheismateriaali 1Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätös 23.11.2011 § 245

Oheismateriaali 2Yhteenveto hakijoista (ei julkisuuteen)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätöksen 23.11.2011 § 245.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sarlundin esityksestä asiassa suoritettiin suljettu lippuäänestys. Suljetuin lipuin suoritetussa virkavaalissa Hannu Immonen sai 10 ääntä ja Päivi Rautaniemi 3 ääntä.

Elo ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Ilola oli hänen tilallaan kokouksessa.

 

Jakelu

aoImmonen Hannu
aoMuut hakijat
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedLukio- ja ammattiopetuslautakunta
tiedHänninen Sirpa
tiedJalonen Timo
tiedJimenez Eevi
tiedLandström Nina
tiedMerta Pentti