Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59612.12.20114

13882-2011 (039, 010)

Tytäryhtiöiden henkilökunta henkilöstökassan asiakkaaksi (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaikki kaupungin tytäryhtiöiden nykyiset ja uudet työsuhteessa olevat henkilöt voisivat jatkossa olla henkilöstökassan jäseniä eli asiakkaita ja käyttää henkilöstökassan palveluja, avata tilejä sekä tallettaa sekä nostaa varoja henkilöstökassaan tileille/tileiltä.

Kh § 596

Talousjohtaja Jukka Laiho 2.12.2011:

Henkilöstökassan asiakkaana voi tällä hetkellä olla kaupungin palveluksessa virka- tai työsuhteessa olevat henkilöt, kaupungin palveluksesta eläkkeelle siirtyneet henkilöt sekä kaupungin luottamushenkilöt. Lisäksi henkilöstökassan asiakkaana voivat olla Oy Turku Energian ja TVT Asunnot Oy:n henkilökunta. Näiden yhtiöiden henkilöstön henkilöstökassan jäsenyydestä on tehty päätös siinä vaiheessa, kun toimintoja on yhtiöitetty.

Vuoden vaihteessa aloittaa toimintansa kolme uutta tytäryhtiötä, jonne siirtyy satoja kaupungin työntekijöitä. Näistä osalla on tili henkilöstökassassa tällä hetkellä. Jatkossa henkilöstökassan palvelujen käyttömahdollisuus tulisi laajentaa koskemaan kaikkia kaupungin tytäryhtiöiden uutta ja vanhaa henkilökuntaa ettei uusiin yhtiöihin siirtyvien henkilöiden henkilöstökassatilejä tarvitse lopettaa.

Turun kaupungin huoltokonttori eli henkilöstökassa on perustettu vuonna 1938. Nykyisin lainsäädännössä on vain vähän jäljellä mainintoja huoltokonttori- eli henkilöstökassatoiminnoista. Ainoa maininta on nykyisin lähdeverolain yhteydessä. Huoltokonttorin (henkilöstökassan) maksamasta korosta peritään lähdevero kaupungin toimesta.

Henkilöstökassan talletusten määrä oli 47 milj. euroa 25.11.2011. Talletusten määrä on viime aikoina ollut lievässä laskussa mm. pankkien korkotarjousten takia. Korkeimmillaan talletukset olivat maaliskuussa 2008 lähes 72 milj. euroa. Henkilöstökassan talletukset ovat edelleen kaupungille tärkeä varainhankinnan kanava. Henkilöstökassan korko on nykyisin kolmen kuukauden euribor vähennettynä 0,75 prosenttiyksikön marginaalilla. Korko on kuitenkin 1.7.2011 lähtien vähintään 1,25 % (Kh 20.6.2011 § 313).

Monilla muilla suurilla kaupungeilla (Helsinki, Oulu, Tampere ja Joensuu) ja joillakin suurilla yhtiöillä ml. eräät pörssiyhtiöillä on myös tällä hetkellä huoltokonttoritoimintaa. Huoltokonttorin saatavat ovat yleensä vakuudettomia. Pankkien talletussuoja ei koske huoltokonttori- eli henkilöstökassatoimintaa. Turun kaupungin henkilöstökassa on osa kaupungin lainaustoimintaa ja talletuksia suojaa kunnan verotusoikeus ja sitä kautta henkilöstökassan tehdyt talletukset ovat riskittömiä. Mm monissa yrityksissä huoltokonttorin asiakkaina voi olla koko konsernin henkilöstö.

Henkilöstökassan palveluja tullaan uudistamaan lähikuukausien aikana samassa yhteydessä kun henkilöstökassan tietojärjestelmää vaihdetaan. Tässä vaiheessa tulisi kuitenkin päättää asiakaskunnan laajentamisesta kaikkien tytäryhtiöiden henkilökuntaan.

Edellä olevaan viitaten esitämme, että

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaikki kaupungin tytäryhtiöiden nykyiset ja uudet työsuhteessa olevat henkilöt voivat jatkossa olla henkilöstökassan jäseniä eli asiakkaita ja käyttää henkilöstökassan palveluja, avata tilejä sekä tallettaa sekä nostaa varoja henkilöstökassaan tileille/tileiltä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy
tiedTurun Seudun Kuntatekniikka Oy
tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedKiinteistöpalveluliikelaitos
tiedKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedTalotoimiliikelaitos
tiedViherliikelaitos