Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56905.12.20118

13357-2011 (658, 714)

Turun kaupungin konesali johtokeskusluolaan (Kj)

Tiivistelmä:

Tilakeskus esittää, että Turun kaupungin konesali siirretään osoitteesta Lemminkäisenkatu 14-18 Samppalinnan johtokeskusluolaan. Kaupunginhallitukselta haetaan hyväksyntää Tilaliikelaitoksen valmisteleman johtokeskusluola-hankkeen muutostöihin.

Kh § 569

Tilakeskus, tilacontroller Minna Juselius:

Turun kaupungin tietokonesali sijaitsee tällä hetkellä IT-yksikön tiloissa Datacityssä, osoitteessa Lemminkäisenkatu 14-18. Kohteessa sijaitsee laitteisto, jolla ylläpidetään koko kaupungin tietoliikennetoimintaa. Tila on sijoitettu normaalien toimistotilojen yhteyteen. Vaikka kulkuoikeuksia saliin on rajoitettu, ei tila ole tietoturvanäkökulmasta optimaalinen.

Samppalinnan johtokeskusluolassa Urheilupuiston alla sijaitsevat Läänin johtokeskus ja Turun kaupungin johtokeskus sekä konesali, joka on aiemmin ollut käytössä puhelinkeskussalina. Tila on kalliosuojassa, joka on EMP- suojattu. Entinen puhelinkeskussali on tyhjillään, joten Datacityn tietokonesali olisi siirrettävissä sinne. Tila on kooltaan noin 240 m2 ja korkeus 3,6 metriä. Luolan entisen puhelinkeskustilan muuttaminen konesaliksi edellyttää pääsääntöisesti taloteknisiä korjaus- ja muutostöitä. Samalla kun kaupungin oman IT-yksikön tarpeita vastaavat tekniset edellytykset taataan, pystytään tarjoamaan tilaresursseja myös mahdollisille muille toimijoille. Laitepaikkoja vuokraamalla muille toimijoille saadaan tuloja kaupungille.

Tilaliikelaitos on teettänyt kohteesta urakka-asiakirjat suunnitelmineen (sis. rakennus-, putki-, ilmanvaihto-, sähkö-, varavoima-, automaatio-, jäähdytys- ja sammutusjärjestelmätyöt). Urakkatarjouskilpailu voidaan käynnistää hankkeen hyväksymisen jälkeen. Urakka on tarkoitus toteuttaa kokonaisurakkana, jonka tilaajana on Tilaliikelaitos.

Urakan toteutus on teknisesti haastava ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset työn suorittamiselle. Kohde on kriisiajan, Turun kaupungin ja Suomen valtion johtokeskus ja ominaisuuksiltaan sellainen, että dokumentit ja asiakirjat on pidettävä salaisina. Kaikkien, suunnitelmien ja muiden dokumenttien kanssa tekemisissä olevien, on allekirjoitettava salassapitosopimus ja suostuttava tilaajan poliisilla teettämään turvallisuusselvitykseen.

Konesaliprojektissa asennetaan tilaan vesijäähdytettyjä ATK-laitekaappeja Laitteiden sähkönsyötön varmistuksesta huolehtivat UPS-laitteet. Vedenjäähdytys perustuu Turku Energian kaukokylmäverkostoon ja vapaajäähdytyslaitteistoon. Näin voidaan alentaa käyttökustannuksia.

Tavoitteena on, että muutostyöt johtokeskusluolassa voitaisiin käynnistää tammikuun 2012 alussa ja kaikki työt olisivat valmiina 15.5.2012. Näin ollen tietokonesali voitaisiin muuttaa uusiin tiloihin kesällä 2012. Datacitystä vapautuvat tilat on tarkoitus hyödyntää keskushallinnon IT-yksikön muihin tarpeisiin. Yksikössä aloittaa vuoden 2012 alussa uusia työntekijöitä ja myöhemmin saman vuoden aikana yksiköllä on tavoitteena siirtää henkilöstö Yliopistonkadulta Datacityn tiloihin.

Hankkeen kustannusarvio on 1,2 milj. euroa (alv0%). Samppalinnan johtokeskusluolan konesalin muutostyö -hanke on Tilaliikelaitoksen investointiohjelmassa vuonna 2012. Laitekaappien ja UPS-laitteiden hankinta tehdään erikseen käyttäjän omana hankintana.

Kohteesta laadittuja teknisiä suunnitelmia ei ole tietoturvasyistä liitetty asianhallintajärjestelmään.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Johtokeskusluola-hanke ei yksiselitteisesti ole tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukainen tekninen peruskorjaushanke eikä perinteinen hankesuunnitelmaa sovellettava käyttäjän tarpeista lähtevä hanke. Tämän vuoksi hankkeen käynnistäminen tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Hankkeella on tarkoitus saattaa Turun kaupungin konesali nykyaikaisia vaatimuksia vastaavalle tasolle sekä luoda samalla laadukasta konesalitilaa tarjottavaksi yhteistyökumppaneille. Konesalin uusimisella vähennetään merkittävästi riskiä koko kaupungin palvelintoiminnan häiriöistä. Esitän, että hanke voidaan käynnistää edellä esitetyn mukaisesti.

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun kaupungin konesalin siirtämisen Samppalinnan johtokeskusluolaan ja sitä edellyttävien teknisten muutostöiden toteuttamisen luolan entiseen puhelinkeskustilaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, tilakeskus
tiedTilaliikelaitoksen johtokunta