Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta15431.08.20117
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta16314.09.20117
Kaupunginhallitus54821.11.201115
Kaupunginhallitus57505.12.201114

8221-2011 (054)

Lastentalo Mukulax Oy:n hakemus investointituesta (Otj)

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on 14.9.2011 § 163 päättänyt lähettää Lastentalo Mukulax Oy:n investointitukihakemuksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hylkäisi hakemuksen, koska kaupungissa ollaan kehittämässä yleistä yksityisten päivähoitopaikkojen perustamiseen liittyvää investointitukijärjestelmää. Investointituen myöntämisperiaatteet ovat kaupunginhallituksen käsiteltävänä omana asiakohtanaan.

Vapelk § 154

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Lasten päivähoitopalveluja tarjoava Lastentalo Mukulax Oy tuottaa Turussa lasten päivähoitoa neljässä toimipisteessä. Kiinteistölaitoksen johtokunta on myöntänyt Lastentalo Mukulaxille Y-tontin Hirvensalon Toijaisiin päiväkodin rakentamista vasten. Päiväkotiin on tulossa noin 70-hoitopaikka. Hakemuksen mukaan toiminnan on tarkoitus käynnistyä elokuussa 2012. Hakemuksessa todetaan, että talousarvio päiväkodin rakentamiselle on noin 800 000 euroa. Lastentalo Mukulax Oy anoo investointitukea 2 000 euroa/ perustettava hoitopaikka.

 

Liite 1                                                      Hakemus investointituesta

 

Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessin palvelujohtaja on selvittänyt joidenkin suurimpien kaupunkien käytäntöjä päivähoidon investointitukien suhteen. Esimerkiksi Helsingissä tuki on 1 000 euroa perustettavaa uutta kokopäiväistä päiväkotipaikkaa kohden ja 500 euroa lisättäessä olemassa olevissa toimitiloissa hoitopaikkoja. Espoossa tukea voidaan maksaa enintään 2 000 euroa perustettavaa hoitopaikkaa kohden. Tampereella ns. starttirahaa maksetaan 500 euroa perustettavaa kokopäiväpaikkaa kohden.

 

Kaupungit ovat määritelleet erilaisia kriteereitä ns. starttirahan saamiseksi. Lisäksi kaupungit ovat määritelleet ehtoja tuen palauttamiseksi, mikäli toiminta ei käynnistyisi tai se päättyisi lyhyen ajan kuluttua avustuksen myöntämisestä.

 

Päivähoitoikäisten lasten määrä on Turussa lisääntynyt ennustettua enemmän, mikä aiheuttaa paineita lakisääteisten palvelujen järjestämiselle. Yksityinen päivähoito voi osaltaan vastata päivähoidon lisääntyvään tarpeeseen. Hirvensalossa on jo usean vuoden ajan ollut riittämättömästi päivähoitopaikkoja tarpeeseen nähden. Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa todetaan, että palvelusetelijärjestelmän käyttöä laajennetaan. Investointituki mahdollistaisi osaltaan palvelusetelin käytön laajentamisen, koska päivähoidossa on käynnissä palvelusetelikokeilu yhtenä päivähoidon järjestämismuotona.

 

Koska kyseessä on ensimmäinen investointituki yksityiselle päivähoitopalveluntuottajalle, on kaupunkitasoisesti syytä selvittää, onko vastaavanlaisia hankkeita/anomuksia käynnissä muissa hallintokunnissa. Samalla voitaisiin kaupungin keskushallinnossa laatia kaikkia hallintokuntia koskevat yhtenevät periaatteet investointituen myöntämiseksi.

 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus       Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta toteaa, että se suhtautuu lähtökohtaisesti anottuun investointitukeen myönteisesti ja lähettää investointitukihakemuksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Samalla se esittää, että Turun kaupungin keskushallinto käynnistäisi valmistelutyön investointitukien kriteereistä ja määristä, jotta kaupungissa olisi yhtenevät periaatteet ko. asiassa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koikkalaisen ehdotuksesta Yrttiahon kannattamana yksimielisesti.

Asian esitteli palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Vapelk § 163

Pöydältä Vapelk 31.8.2011 § 154

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

EhdotusVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta toteaa, että se suhtautuu lähtökohtaisesti anottuun investointitukeen myönteisesti ja lähettää investointitukihakemuksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Samalla se esittää, että Turun kaupungin keskushallinto käynnistäisi valmisteltyön investiointukien kriteereistä ja määristä, jotta kaupungissa olisi yhtenevät periaatteet ko. asiassa.

 

 

PäätösPäätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Esittelijä muutti ehdotusta siten, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta lähettää investointitukihakemuksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Yrttiaho ehdotti Kunnarin kannattamana, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää hylätä investointitukihakemuksen. Se toteaa lisäksi, että kaupungin tulee investoida nykyistä enemmän omiin tiloihin, jotta kaupungin omaa palvelutuotantoa voidaan laajentaa. Kaupungin tehtävä ei ole tukea yksityistä yritystoimintaa.

Yrttiahon ehdotuksen puolesta äänesti lisäksi Kunnari.

Esittelijän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Auvinen, Haapala, Karlsson, Koikkalainen, Lindholm, Mickelsson, Nordqvist, Nyman, Ranne, Selimi ja Torppa.

Kh § 548

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 15.11.2011:

Kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi 28.11.2011 tulevassa Turun kaupungin vuoden 2012 talousarvioehdotuksessa ja vuosien 2012-2015 taloussuunnitelmaehdotuksessa on vuodelle 2012 esitetty varattavaksi 80.000 euron varausmääräraha yksityisten päivähoitopaikkojen perustamiseen liittyvään investointitukeen.

Investointituen mahdollista käyttöönottoa on valmisteltu keskushallinnon ja kasvatus- ja opetustoimen viranhaltijoiden muodostamassa valmisteluryhmässä. Investointituen myöntämisperiaatteet ovat kaupunginhallituksen käsiteltävänä omana asiakohtanaan. Myöntämisperiaatteiden osalta kaupunginhallitukselle esitetään myöntämisperiaatteiden hyväksymistä ehdolla, että kaupunginvaltuusto varaa investointitukea varten tarvittavan määrärahan vuoden 2012 talousarvioon.

Koska kaupungissa ollaan kehittämässä yleistä yksityisten päivähoitopaikkojen perustamiseen liittyvää investointitukijärjestelmää, tulee Lastentalo Mukulax Oy:n hakemus investointituesta hylätä.

Oheismateriaali 1Lastentalo Mukulax Oy:n investointitukihakemus

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Lastentalo Mukulax Oy:n investointitukihakemuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Lepän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 575

Pöydältä 21.11.2011 § 548

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLastentalo Mukulax
tiedKasvatus- ja opetustoimi
tiedVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta


Liitteet:

Vapelk § 154
Liite 1:Hakemus investointituesta