Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54321.11.201110

2553-2007 (40, 015)

Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn verkostotyö ja toimintamallin kehittäminen (Pj)

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveysministeriö on vuonna 2008 antanut lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyä koskevan suosituksen. Turussa on lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevää toimintaa jo aiemmin ylläpidetty verkostomaisella toimintamallilla. Kaupunginjohtajan 20.8.2007 § 260 asettama Turun väkivaltatyöryhmä on koonnut tietoja lähisuhdeväkivallasta sekä sen kohtaamisen ja siihen puuttumisen toimintavoista. Kaupunginhallituksen päätettäväksi esitetään, että Turun lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöstä vastaa peruspalvelulautakunta ja että lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä toteutetaan ja jatkokehitetään Turun väkivaltatyöryhmän asiantuntemuksen avulla ja sen raporttiin koottujen periaatteiden pohjalta.

Kh § 543

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki ja va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 14.11.2011:

Sosiaali- ja terveysministeriö on vuonna 2008 antanut suosituksen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisystä sosiaali- ja terveystoimen paikallisen ja alueellisen toiminnan ohjaamiseen ja johtamiseen. Suosituksen pohjalta on kunnittain laadittu toimintamalleja lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön toteuttamisesta.

Turussa lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevää toimintaa on paikallisesti ylläpidetty verkostomaisella toimintamallilla jo ennen suosituksen antamista. Toiminnan virallistamiseksi kaupunginjohtaja asetti 20.8.2007 § 260 Turun väkivaltatyöryhmän. Asettamispäätöksellä oikeutettiin kaupungin hallintokuntien edustajat osallistumaan työhön virka-aikana. Kaupungin taholta työryhmässä ovat edustettuina sosiaali- ja terveystoimi, osaamistoimi ja nuorisotoimi. Lisäksi työryhmässä on eri viranomaistahojen, järjestöjen ja seurakunnan edustus. Työryhmä on kokoontunut neljästi vuodessa.

Työryhmä on koonnut tietoja lähisuhdeväkivallasta sekä sen kohtaamisen ja siihen puuttumisen toimintatavoista raportiksi ”Turun malli lähisuhde- ja perheväkivaltaan puuttumisessa”. Raportissa käydään läpi lähisuhdeväkivallan määrittelyjä ja ilmenemisen yleisyyttä. Raporttiin sisältyy työryhmän kokoamia jo pitkään käytössä olleita palvelumuistioita lähisuhdeväkivallan auttamistyön tueksi. Turussa noudatettavat toimintatavat on raportissa kuvattu pääasiassa toimijakohtaisesti. Toimintatapojen yhtenäistäminen ja saattaminen osaksi käytännön työtä eri toimipisteissä edellyttää koordinointia ja edelleen kehittämistä.

Edellä mainitun sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen lähtökohtana on lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytyön sisällyttäminen kunnan hyvinvointistrategiaan ja turvallisuussuunnitteluun. Suosituksen mukaan kunta määrittelee hallintokuntien välisen työnjaon ja sen, kuka vastaa ja johtaa väkivallan ehkäisytyötä.

Nykyisen hallitusohjelman kirjauksissa lähisuhdeväkivalta on otettu huomioon tarkasteltaessa sekä väkivallanvastaisen työn painopisteitä sisäisen turvallisuuden osana että lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseksi käynnistettäviä toimenpiteitä. Hallitusohjelman mukaan keinoja ehkäistä lähisuhde- ja perheväkivaltaa kehitetään eri hallinnonalojen yhteistyönä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tähtäävän ohjelman toimeenpanoa jatketaan ja palveluja lähisuhde- ja perheväkivallan sekä seksuaalisen väkivallan uhreille kehitetään.

Turussa Asukkaiden hyvinvointiohjelmaan kirjatun ”Turussa tavaksi terveet elämäntavat” – tavoitteen toteuttamiseksi työikäisen väestön hyvinvointia edistetään ehkäisevillä palveluilla ja estämällä hyvinvointipuutteiden kasautuminen. Tavoitteen toteuttamisen toimenpiteeksi on kirjattu mm. turvallisuussuunnittelun toteuttaminen yhteistyössä poliisin kanssa keskittymällä ensisijaisesti väkivallan ja tapaturmien vähentämiseen sekä alkoholihaittojen torjuntaan. Turun turvallisuussuunnitelmassa painopiste on katuväkivallan ehkäisemisessä. Vuonna 2009 valmistuneessa turvallisuussuunnitelmaraportissa on todettu, että lähisuhdeväkivaltaa valmistellaan erikseen jo aiemmin asetetussa asiantuntijatyöryhmässä. Lähisuhdeväkivaltaa koordinoidaan kaupungin turvallisuustyön yhteydessä.

Lähisuhdeväkivallan kokonaisvaltaista ehkäisyä, seurantaa ja arviointia koskevan toimintamallin edelleen kehittämiseksi tulisi jo verkostomaisesti toimivan kaupunginjohtajan asettaman väkivaltatyöryhmän ohella määritellä hallintokuntien välinen työnjako ja nimetä kaupungin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön vastuutaho ja johto.

Turussa sisäinen turvallisuus kuuluu kaupunginjohtajan toimialaan. Väkivaltatyöryhmän toimialueen pääpaino ja käytännön toiminta ovat palvelu- ja osaamistoimen sektoreilla. Työryhmän kokoonpanon kattavuutta kaupungin toimialoilla tulisi arvioida. Samalla työryhmän toimeksianto tulisi määrittää uudelleen siten, että sen tehtävänä olisi kaupunkitasoisesti

- lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytoiminnan sekä vaikuttavuudeltaan parhaiden toimintatapojen jatkokehittäminen ja tiedon jakaminen hallintokuntiin

- vuosittaisen koulutussuunnitelman laatiminen ja koulutuksen järjestäminen yhteistyössä keskitetyn henkilöstökoulutuksen ja hallintokuntien kanssa

- lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön tietojen päivittäminen kaupungin Intranet -sivustolla.

Edellä olevan perusteella kaupunginhallitukselle esitetään, että lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön vastuutahoksi nimetään peruspalvelulautakunta ja että lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä jatkokehitetään Turun väkivaltatyöryhmän asiantuntemuksen avulla. Samalla kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitetään väkivaltatyöryhmän kokoamiin toimintakäytäntöihin ja palvelumuistioihin sisältyvät periaatteet ja että toimintayksiköiden käyttöön jaetaan lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ohjaava yleisesite.

Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suositus (STM 2008:9) on luettavissa:

http://www.stm.fi/julkaisut/julkaisuja-sarja/nayta/_julkaisu/1057479#fi

Oheismateriaali 1Turun lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän raportti

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöstä vastaa peruspalvelulautakunta ja että lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä toteutetaan ja jatkokehitetään Turun väkivaltatyöryhmän asiantuntemuksen avulla ja sen raporttiin koottujen periaatteiden pohjalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPeruspalvelulautakunta
tpvTurun väkivaltatyöryhmä