Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus12913.10.201110
Kaupunginhallitus50931.10.201114

11451-2011 (004)

Turun ammattikorkeakoulun liittyminen Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäseneksi (Otj)

Tiivistelmä:

Turun ammattikorkeakoululle on tarjottu mahdollisuutta allekirjoittaa Julkisen sanan neuvoston perussopimus ensimmäisenä journalistikouluttajana Suomessa. Ammattikorkeakoulun hallitus on 13.10.2011 § 129 tehnyt asiasta esityksen kaupunginhallitukselle.

Amkh § 129

Koulutusjohtaja Timo Tanskanen 7.10.2011:

 

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajan menettelyä tietojen hankinnassa. JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. Sen päätöksiä seurataan silti tarkoin. Sama on havaittu myös muissa maissa, joissa toimii JSNa muistuttavia lehdistöneuvostoja.

 

Turun ammattikorkeakoululle on journalismin koulutusohjelman aloitteesta – ja erityisesti koulutusohjelman Tutka-oppimisympäristön ja -julkaisun takia – tarjottu mahdollisuus allekirjoittaa JSN perussopimus ensimmäisenä journalistikouluttajana Suomessa.

 

JSN kannatusyhdistyksen hallitus on päättänyt, että JSN aloittaa oppilaitosyhteistyön journalismin opetusta antavien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Hallitus esittää, että Tutka hyväksytään perussopimuksen allekirjoittajaksi kahden vuoden määräajaksi. Mukaan tulevilta oppilaitoksilta peritään jäsenmaksu – ei liittymismaksua. JSN:n perii perussopimuksen allekirjoittajilta 300 euron vuosimaksua.

 

Esitys           Esitän, että Turun ammattikorkeakoulu hakee jäsenyyttä ja allekirjoittaa JSN:n perussopimuksen. JSN:n journalistin ohjeet ovat journalismin eettinen selkäranka ja Turun ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelman opetuksen keskiössä. JSN:n perussopimuksen allekirjoittaja sitoutuu näkyvällä tavalla myötävaikuttamaan journalismin eettisyyden noudattamiseen ja kehittämiseen. JSN:n jäsenyys antaa Turun ammattikorkeakoululle ja sen journalismin koulutusohjelmalle myönteistä statusta ja julkisuutta. Koska Turun ammattikorkeakoulu olisi JSN ensimmäinen korkeakoulujäsen, voidaan olettaa Turun ammattikorkeakoulun huomionarvon nousevan maamme koko journalismin ja julkaisutoiminnan alalla.

 

Jäsenmaksukustannus kohdennetaan journalismin koulutusohjelmaan, kustannuspaikka 38513.

 

Rehtori Juha Kettunen:

 

Talousarvion 2011 noudattamista koskevien määräysten mukaan kaupunki voi liittyä jäseneksi yhdistykseen tai yhteisöön kaupunginhallituksen päätöksellä.

 

Ehdotus       Ammattikorkeakoulun hallitus päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se myöntää Turun ammattikorkeakoululle luvan hakea jäsenyyttä ja allekirjoittaa Julkisen sanan neuvoston (JSN) perussopimuksen ja että ammattikorkeakoulu valtuutetaan maksamaan vuosittainen jäsenmaksu 300 €. Jäsenmaksukustannus kohdennetaan journalismin koulutusohjelmaan, kustannuspaikka 38513.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 509

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että ammattikorkeakoululle annetaan lupa hakea Julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä,

että ammattikorkeakoulu valtuutetaan allekirjoittamaan Julkisen sanan neuvoston perussopimus,

että Julkisen sanan neuvoston vuosittainen jäsenmaksu maksetaan ammattikorkeakoulun määrärahoista ja

että tämä päätös saadaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAmmattikorkeakoulu
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus