Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Luottamuselintoimikunta2924.10.20113
Kaupunginhallitus50431.10.20119

1873-2011 (014, 013)

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2012 alussa suoritettavaa presidentinvaalia varten (Kj)

Tiivistelmä: -

Luotto § 29

Va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 20.10.2011:

Presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 22.1.2012. Mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntai 5.2.2012. Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita tulee olla kuitenkin vähintään kolme. Lisäksi kunnanhallituksen on asetettava laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä ja kotiäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan että vaalitoimikunnan jäsenten ja niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita, puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokkuutta koskeva esteellisyys ei koske vaalilautakunnan jäseniä.

Poliittisen edustavuuden ohella tulevat noudatettavaksi tasa-arvolain määräykset, jotka edellyttävät, että jäseniksi ja varajäseniksi valitaan sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia. Osuus lasketaan kunkin lautakunnan ja -toimikunnan osalta erikseen sekä lisäksi erikseen varsinaisten ja varajäsenten osalta.

Luottamuselintoimikunta on em. perustein koonnut eri ryhmien esitysten pohjalta luettelon vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin nimettävistä henkilöistä. On todennäköistä, että vielä ennen vaaleja valintapäätöstä joudutaan tarkistamaan. Oleellisinta on, että puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat tulevat valituiksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Luottamuselintoimikunnan jäsenille jaetaan kokouksessa päivitetty luettelo vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin valittavista henkilöistä. Muutokset on merkitty punaisella tekstillä.

Kaupunginhallitus päätti 26.9.2011 äänestyspaikoista, joiden muutokset on merkitty luetteloon myös punaisella tekstillä. Kaupunginhallituksen kokouksessa 24.10.2011 on käsiteltävänä äänestyspaikan 40 nimenmuutos Pansion kirjastoksi.

Oheismateriaali 1Ehdotus vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoksi (paperinen)

EhdotusLuottamuselintoimikunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättää

valita vuoden 2012 presidentinvaalia varten asetettaviin vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin luottamuselintoimikunnan esittämät henkilöt,

määrätä ehdotetut puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ja

määrätä varajäsenten sijaantulojärjestyksen ehdotuksen mukaiseksi lukuun ottamatta kotiäänestystä varten asetettua vaalitoimikuntaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 504

Liite 1Ehdotus vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

- valita vuoden 2012 presidentinvaalia varten asetettaviin vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin luottamuselintoimikunnan esittämät henkilöt,

- määrätä ehdotetut puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ja

- määrätä varajäsenten sijaantulojärjestyksen ehdotuksen mukaiseksi lukuun ottamatta kotiäänestystä varten asetettua vaalitoimikuntaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskusvaalilautakunta
tiedLuottamuselintoimikunta


Liitteet:

Kh § 504
Liite 1:Ehdotus vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoksi