Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48624.10.201111

1224-2011 (015, 654, 021)

Valtuutus tilakeskukselle palloiluhallin neuvottelujen jatkamiseksi Trivium-vaihtoehdon pohjalta (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 486

Tilajohtaja Mikko Lehtinen ja tilacontroller Simo Lintunen 18.10.2011:

Kaupunginhallitus on 7.12.2010 vuoden 2011 talousarviossaan ja vuosien 2011–2014 taloussuunnitelman täytäntöönpanopäätöksessään (§ 621) esittänyt käynnistettäväksi palloiluhallin uusinvestointihankkeen hankesuunnitelman laadinnan. Tämän pohjalta palloiluhallihanketta varten on asetettu hankesuunnittelutyöryhmä (tilajohtajan päätöspöytäkirja 28.1.2011 § 6)

Hankesuunnittelutyöryhmä laati palloiluhallista hankesuunnitelman, jossa tarkasteltiin viittä eri hankevaihtoehtoa. Neljä vaihtoehdoista on niitä, jotka aiemmin toiminut palloiluhallityöryhmä on loppuraportissaan todennut parhaimmiksi tai kiinnostavimmiksi vaihtoehdoiksi. Palloiluhallityöryhmän raportin julkistamisen sekä muun julkisuudessa käydyn keskustelun jälkeen nousi ulkopuolisen toimijan aloitteesta lisäksi esiin yksi uusi vaihtoehto palloiluhallin toteuttamiseksi. Tässä hankesuunnittelussa on näin ollen otettu tarkasteluun myös tämä Lemminkäisenkadun varressa sijaitseva Trivium-vaihtoehto.

Hankesuunnittelutyöryhmä on tarveselvitysten pohjalta todennut, että palloiluhalli tulisi Turkuun todelliseen tarpeeseen. Halli parantaisi erittäin merkittävästi eri tahojen liikuntaedellytyksiä. Uuden hallin tulisi palvella myös koululiikuntaa ja kuntoliikuntaa. Lisäksi koetaan erittäin suurena puutteena se seikka, että Turusta puuttuu eri sisäpalloilulajeja palveleva kilpaurheiluun sopiva sisäpalloiluareena.

Hankesuunnitelmassa on todettu, että hallin sijaintipaikka on yksi tärkeistä valintakriteereistä. Tämä hankesuunnitelma osoittaa, että monista käytännön syistä Kupittaa on palloiluhallille paras sijaintivaihtoehto. Kupittaan liikuntakeskus muodostaa jo nyt hienon ja valtakunnallisestikin tunnetun liikunta-aluekokonaisuuden. Lisäksi alue sijaitsee kaupunkilaisten suosiman monipuolisen Kupittaanpuiston jatkeena.

Tilakeskus katsoo, että Trivium-vaihtoehto on tutkituista vaihtoehdoista paras. Triviumin toteuttaminen laajentaisi osaltaan Kupittaan liikuntakeskusaluetta. Triviumin yhteyteen sijoittuminen merkitsisi Triviumin toisen vaiheen käynnistymistä ja tukisi täten merkittävästi Turun elinkeinopolitiikkaa niin rakentamisen kuin toimistorakennukseen syntyvien työpaikkojen kautta. Trivium on vaihtoehdoista kaikkein taloudellisin ja sen kautta saataisiin Turkuun toimiva ja vaativatkin kriteerit täyttävä palloiluhalli. Myös pysäköintiratkaisu olisi helposti toteutettavissa Trivium-ratkaisussa.

Palloiluhallia koskevat tarkemmat neuvottelut käydään vuoden 2012 aikana. Asiat tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi kyseisen vuoden aikana. Varsinainen rakentaminen voitaisiin ajoittaa vuosille 2013 ja 2014.

Oheismateriaali 1Palloiluhallin hankesuunnitelma

Oheismateriaali 2Liikuntalautakunnan lausunto palloiluhallista (12.04.2011 § 60)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginjohtaja päätti 9.3.2010 perustaa työryhmän selvittämään pallohallin toteuttamisen vaihtoehtoja. Työryhmä luovutti raporttinsa kaupunginjohtajalle syyskuussa 2010. Kaupunginhallitus päätti 2011 talousarvioin yhteydessä, että palloiluhallista laaditaan hankesuunnitelma siten että toteuttamiseen voidaan ottaa kantaa 2012 budjetin yhteydessä.

Tilakeskus on valmistellut hankesuunnitelman aiemman työryhmän sijoitusvaihtoehtojen pohjalta. Lisäksi hankesuunnittelun yhteydessä palloiluhallityöryhmän tutkimien vaihtoehtojen lisäksi nousi esiin ns. Triviumin kumppanuushanke. Hankesuunnitelmassa on vertailtu eri toteuttamis- ja sijaintivaihtoehtoja. Tilakeskus on päätynyt esittämään Triviumin vaihtoehtoa.  

Tässä vaiheessa hankesuunnittelua kaupunginhallituksen on tarkoituksenmukaista tehdä periaateratkaisu siitä minkä vaihtoehdon pohjalta hankesuunnittelua jatketaan, jotta hankkeen suunnittelussa päästään etenemään. Triviumin–vaihtoehdon valintaa puoltaa erityisesti sijainti Kupittaan alueella, jota myös liikuntalautakunta on lausunnossaan esittänyt. Kampus-hankkeen yhteydessä toteutettuna hankkeella saavutetaan synergiaa alueen kehittämiseen ja elinkeinorakenteen vahvistamiseen. Sijaintipaikka tukee Urheiluakatemian toiminnan kehittämistä. Lisäksi laadittujen arvioiden mukaan mahdollisuus toteuttaa hanke kumppanuushankkeena vähentää merkittävästi aiemmin arvioitua investointikustannusta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hankkeen toteuttamista jatketaan Trivium-vaihtoehdon pohjalta kumppanuushankkeena ja pyytää liikuntalautakunnan sekä opetuslautakunnan lausuntoa hankesuunnittelutyöryhmän laatimasta hankesuunnitelmasta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Hihnalan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.