Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46810.10.201110

7634-2011 (001, 230)

Osallistuminen seudullisen ympäristönsuojeluorganisaation selvitykseen (Yj)

Tiivistelmä:

Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmä on tiedustellut kuntien halukkuutta osallistua yhteistä ympäristönsuojeluorganisaatiota koskevaan selvitystyöhön. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki osallistuisi em. selvitystyöhön.

Kh § 468

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 6.10.2011:

 

PARAS -ohjausryhmä päätti 5.4.2011 tiedustella kuntien halukkuutta osallistua yhteistä ympäristönsuojeluorganisaatiota valmistelevaan selvitystyöhön siten, että kunnat lähettävät vastauksensa Turun kaupunginhallitukselle osoitettuna Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimistoon 28.6.2011 mennessä. Ohjausryhmä päätti myös, että selvitystyössä muodostuvien mahdollisten kustannusten, esimerkiksi konsultin käytöstä aiheutuvien, jaossa noudatetaan asukaslukuun perustuvaa jakoa.

 

Kyselyyn ovat antaneet myönteisen vastauksen Kaarina, Lieto, Länsi-Turunmaa, Naantali, Paimio, Raisio ja Rusko. Sauvon, Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntien osalta vastaus oli kielteinen. Aura ei vastannut. Mynämäki totesi harkitsevansa erikseen osallistumistaan, jos uusi organisaatio selvitystyön seurauksena syntyy. Masku ja Nousiainen korostivat olemassa olevaa toimivaa yhteistyötä Raision kanssa. Naantali edellytti vastauksessaan, että selvityksessä on otettava riittävästi huomioon yhteistyö mahdollisen seudullisen rakennusvalvonnan kanssa. Länsi-Turunmaa puolestaan totesi, ettei selvityksen tulos sido kuntaa mahdollisiin tuleviin tiiviimpiin yhteistyömalleihin.

 

Selvityksessä on tarkoitus analysoida seuraavia ympäristönsuojelun yhteistyön vaihtoehtoja ja verrata niiden hyötyjä ja haittoja:

 

A.0 -vaihtoehto, jossa nykyinen yhteistyö jatkuu suunnilleen entisenlaisena.

 

B.Yhteisten palvelujen yksikön perustaminen

·selvitetään mallia, jossa osa ympäristönsuojelun palveluista ja toiminnoista on yhteisiä seudullisesti, kuten esimerkiksi;

i. tuki- ja hallintopalvelut

ii. ympäristölakiasiat

iii. ympäristölupien valmistelu

iv. kemikaalilain mukaiset asiat

v. pilaantuneiden maiden puhdistamista koskevat luvat

vi. laitteita edellyttävät melu- ym. mittaukset

 

C.Yhteisen seudullisen organisaation perustaminen, jossa tarkasteltavina vaihtoehtoina ovat:

·Isäntäkuntamalli

·Liikelaitoskuntayhtymä

 

Selvitys on osa PARAS -yhteistyötä ja kytkeytyy myös muihin ympäristötoimen sektorin PARAS -prosesseihin. Yhtenä tärkeänä lähtökohtana on, että ympäristönsuojelun yhteydet mahdollisesti perustettavaan seudulliseen rakennusvalvontaorganisaatioon muodostuisivat tiiviiksi. Myös toimiva kytkentä seudulliseen maankäytön suunnitteluun on tärkeä tavoite.

 

Selvitystyö on tarkoitus toteuttaa mukaan lähteneiden kuntien ympäristövirkamiestyöryhmän toimesta. Työstä raportoidaan PARAS maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) työryhmälle, jonka kautta tulokset tuodaan PARAS -ohjausryhmän ja edelleen osallistuvien kuntien käsiteltäväksi.

 

PARAS -ohjausryhmälle annetaan valmistelun tilannekatsaus 11.10.2011, jolloin ohjausryhmän odotetaan myös päättävän selvityksen käynnistämisestä. Mikäli selvitys käynnistetään, yhteisen organisaation luomisesta valmistellaan päätösehdotus linjaratkaisuksi koskien organisaatiomuotoa PARAS -ohjausryhmän kokoukselle 13.12.2011, jota ennen asia käsitellään vielä MAL -työryhmässä 1.12.2011. Linjaratkaisun jälkeen tehtäisiin tarvittava johtosääntöihin ja taloudellisiin kysymyksiin keskittyvä valmistelutyö.

 

Ympäristönsuojelun yhteistyön kehittäminen vastaa Turun kaupungin tavoitteita seudullisen yhteistyön kehittämisessä. Muiden kuntien jo antamat vastaukset mahdollistavat selvitykselle riittävän laajuuden.

Oheismateriaali 1Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän tiedustelu 20.4.2011

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki osallistuu edellä kuvattuun seudullisen ympäristönsuojeluorganisaation selvitykseen siten, että selvitystyöstä aiheutuvat kustannukset (enintään 25 000 €) jaetaan asukaslukujen mukaisessa suhteessa selvitykseen osallistuvien kuntien kesken.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että Turun kaupunki osallistuu edellä kuvattuun seudullisen ympäristönsuojeluorganisaation selvitykseen osana seutuyhteistyötä siten, että selvitystyöstä aiheutuvat kustannukset (enintään 25 000 €) jaetaan asukaslukujen mukaisessa suhteessa selvitykseen osallistuvien kuntien kesken.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausYmpäristönsuojelutoimisto