Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46410.10.20116

9525-2010 (059)

Rahoitushakemus Protomo-toiminnan jatko- ja laajennushankkeelle vuoden 2012 loppuun Turussa (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 464

Turku Science Park Oy Ltd 22.9.2011:

Taantuma ja rakennemuutos ovat vieneet Suomesta lukuisan määrän työpaikkoja. Talouden elpymisestä huolimatta taantumaa edeltänyttä tasoa ei ole vieläkään saavutettu ja uuden taantuman riski on todellinen. Lisäksi markkina- ja kilpailutilanne on muuttunut, eikä taantumaa edeltäneeseen aikaan ole paluuta. Osa toimialoista ja yrityksistä on pysyvästi aiempaa pienempiä, mutta samalla markkinoille syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet eivät kuitenkaan avaudu itsestään, vaan tarvitaan innovatiivisuutta, uusien tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehittämistä sekä satsausta uusien markkinoiden valloitukseen. Näihin haasteisiin on kehitetty Protomo, monialainen ja yhteisöllinen innovaatio- ja yrittäjäympäristö.

Protomon perusidea on tarjota maksuttomat fasiliteetit, yhteisön tuki ja asiantuntijoiden sparrausta uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämisen ja markkinoille viemisen tueksi. Protomossa voidaan kehittää tuotteiden ja palvelujen prototyyppejä ja spin-off -liikeideoita ilman välitöntä yrittäjäriskiä yhteistyössä potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Laajempi toimintamallin kuvaus on liitteenä olevassa projektisuunnitelmassa. Protomo-toiminta on käynnistetty Tampereella, Jyväskylässä, Kouvolassa, pääkaupunkiseudulla sekä Salossa ja Turussa. Monet muutkin kaupungit tavoittelevat toiminnan käynnistämistä.

Salon ja Turun Protomo-toiminta on organisoitu yhteiseen Varsinais-Suomen Protomo –hankkeeseen, jossa toimipisteet löytyvät molemmista kaupungeista. Turun osalta toiminta käynnistyi 1.10.2010 ja nykyinen projektirahoitus päättyy 31.12.2011. Tähän mennessä projektissa on saavutettu seuraavat tulokset:

-         arvioitu noin 60 uutta liikeideaa

-         arvioiduista on käynnistetty 13 liikeidean kehittämishanketta (joista Turussa 7)

-         9 hanketta on valmistunut (joista Turussa 6)

-         10 yritystä on perustettu (joista Turkuun 6)

-         syntynyt 23 uutta työpaikkaa (joista Turkuun 18)

-         hankkeet ja tiimit ovat keränneet ulkopuolista rahoitusta 970.000 €

-         STX:n Turun telakan kautta tullut 13 ideaa, joista 2 hanketta on toteutettu, yksi menossa ja yksi vireillä

-         ICT-alan hankkeita on ollut 3 ja bio-alan hankkeita 1

-         Protomo on tehnyt yhteistyötä seudun muiden yrityskehitystahojen, mm. Troolin, Potkurin ja Keksintösäätiön ja hautomoiden kanssa.

-         Turku Science Parkin hautomoon on hyväksytty 2 Protomo-hanketta ja CreVeen 1.Hankkeen ensimmäinen vaihe on vielä kesken, joten edellä mainitut luvut tulevat vielä kasvamaan.

Turku Science Park Oy hakee Turun kaupungilta erillisrahoitusta Protomo-toiminnan toteuttamiseksi Turussa ajalle 1.11.2011 - 31.12.2012. Turun Protomo organisoidaan osaksi Varsinais-Suomen Protomoa yhdessä Yrityssalo Oy:n kanssa. Hankkeen päärahoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskus, ja loppuosa rahoituksesta haetaan Turun ja Salon kaupungeilta. Turun kaupungilta haettava rahoitus on 150.000 euroa vuosille 2011 - 2012. Lisäksi jatko- ja laajennushankkeen rahoitukseen käytetään 20.200 euroa Turun kaupungin vuosille 2010 - 2011 myöntämästä rahoituksesta, joka jää käyttämättä alkuperäisestä hankkeesta. Turun rahoitus kohdistuu hankkeen Turussa toteutettavaan osaan, joka on kaksi kolmasosaa hankkeen volyymistä.

Turun Protomon painopistealueet ovat laivanrakennus-, ICT- ja bioalat, ja tavoitteena on toteuttaa 20 kehittämishanketta (koko Varsinais-Suomen Protomossa 30), joissa kussakin on 2-5 henkilön tiimi. Turun ensimmäisessä Protomo-jaksossa 2010-2011 kehitettävien liikeideoiden tavoitemäärä on 7-8 ja koko Varsinais-Suomen Protomossa 15, joten uusi jakso on merkittävästi ensimmäistä laajempi. Ensimmäisen jakson hankemäärä on täyttymässä, joten hankkeen laajentamiselle on tarvetta. Tämän laajennuksen vuoksi uusi jakso ajoittuu osin päällekkäin ensimmäisen vaiheen kanssa.

Kehitettyjen tuotteiden ja palveluiden pohjalta voidaan käynnistää uusia yrityksiä tai hyödyntää kehitystyön tulokset olemassa olevissa yrityksissä. Toiminnalla halutaan luoda kymmeniä uusia työpaikkoja sekä Protomo-tiimeissä mukana oleville että muille osaajille.

Protomo-hankkeen hyödyt ja perustelut:

-         ketterä toimintamalli yhdistää vapaana olevan osaamisen tuote- ja Iiikeideoihin ilman byrokratian koukeroita

-         laivanrakennus- ja muiden toimialojen rakennemuutoksen aiheuttamien haittavaikutusten torjunta

-         uusien innovaatioiden, yritysten ja työpaikkojen synty monialaiseen osaamiseen rakentuen

-         olemassa olevien yritysten uusiutumisen vauhdittuminen

-         Turku-Salo -yhteistyön tiivistäminen

Protomo-toiminnan ensimmäisessä vaiheessa on osoitettu, että mallilla pystytään luomaan tehokkaasti uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Turun Protomon toiminta nivoutuu Turku Science Parkin muihin yrityskehityspalveluihin, mm. hautomopalveluihin ja -tiloihin sekä Nokian keksintöjä hyödyntävään Innovation Mill -hankkeseen. Yhteistyötahoina ovat mm. Koneteknologiakeskus Turku Oy, CreVe, yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä rahoittajat.

Varsinais-Suomen Protomon hankesuunnitelma on tämän hakemuksen liitteenä.

Strategiajohtaja Antti Kirkkola 5.10.2011:

Turku Science Park Oy:n jatkorahoitushakemus Protomo –hankkeelle perustuu omistajapolitiikan mukaiseen toimintamalliin, jossa kaupunki ja yhtiö sopivat uusien elinkeinopoliittisten palveluiden käynnistämisestä ja rahoituksesta.

Turku Science Park Oy:n tehtävä on korkeakoulujen innovaatioiden kaupallistamisen ja liiketoiminnan kehittämisen valituilla korkean teknologian alueilla, painopisteenä bioteknologia, sovellettu ICT sekä materiaaliteknologia. Turun Seudun Kehittämiskeskuksen näkemyksen mukaan Protomon toiminnalla voidaan edistää yrittäjyys- osaamis- ja elinkeino-ohjelman toimeenpanoa ICT:n osalta. Erityisesti tarvetta on sisällöntuotannon ja peliteollisuuden kehittämiseen.

Hanke tukee kaupungin muita toimenpiteitä teollisuuden rakennemuutoksen vaikutusten lieventämiseksi. Salon kaupunki osallistuu hankkeeseen vuonan 2011 - 2012.

Esitän, että Turku Science Park Oy:lle myönnetään 150.000 €:n rahoitus Protomo -hankkeeseen ajalle 1.11.2011 - 31.12.2012. Varaus on vuoden 2012 talousarvioesityksessä kustannuspaikalla 11604 Kh/ Elinkeinotoiminnot ja kaupunkikehittäminen (Kj), tilastollinen tilaus 400091.

Liite 1Projektisuunnitelma: Varsinais-Suomen Protomo 2011 - 2012

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turku Science Park Oy:lle myönnetään 150.000 euron rahoitus Protomo -hankkeeseen ajalle 1.11.2011 - 31.12.2012. Varaus on vuoden 2012 talousarvioesityksessä kustannuspaikalla 11604 Kh / Elinkeinotoiminnot ja kaupunkikehittäminen (Kj), tilastollinen tilaus 400091.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurku Science Park Oy Ab
tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedSaaranen Helvi


Liitteet:

Kh § 464
Liite 1:Projektisuunnitelma: Varsinais-Suomen Protomo 2011 - 2012